Grad Zabok i Petrol potpisali desetogodišnji ugovor vrijedan 6,1 milijuna kuna o rekonstrukciji i modernizaciji javne rasvjete

Postojeće svjetiljke zamijenit će se LED svjetiljkama, što će dovesti do uštede električne energije od 75 posto te smanjenja emisije CO2 za 256 tona godišnje

Objavljeno: 22.12.2020. Alen Brodar

Gradonačelnik Ivan Hanžek, ispred Grada Zaboka i Vladimir Sabo, direktor Energetike ispred tvrtke Petrol d.o.o. potpisali su Ugovor o energetskom učinku čiji je predmet pružanje energetske usluge provođenjem mjera poboljšanja energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete Grada Zaboka.

Ovim projektom tvrtka Petrol d.o.o. će rekonstruirati i modernizirati postojeći sustav javne rasvjete, te sljedećih 10 godina održavati moderniziranu opremu. Obuhvat modernizacije su sva naselja na području Grada Zaboka gdje se po načelu 1 za 1 mijenjaju postojeće svjetiljke s energetski učinkovitijim LED svjetiljkama. Nakon provedbe ovog projekta, u planu je dodatno proširenje sustava javne rasvjete radi povećanja sigurnosti na cestama. Daljnja proširenja sustava javne rasvjete radi povećanja sigurnosti na cestama i zadovoljenja normiranih uvjeta bit će moguća nakon realizacije rekonstrukcije i/ili modernizacije postojećeg sustava.

 Opterećenje za proračun

Realizacijom ovog projekta Grad Zabok ispuniti će svoju obvezu sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, s čijim su odredbama jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu.

– Postojeća javna rasvjeta u Gradu Zaboku je u najvećem dijelu temeljena na rasvjetnim tijelima s visokotlačnim natrijevim i metal halogenim izvorima. Stoga ne udovoljava minimalnim kriterijima zaštite okoliša od svjetlosnog onečišćenja, te predstavlja veliko opterećenje za proračun, a s obzirom na relativno dobro stanje postojeće infrastrukture, moguće je zamjenom rasvjetnih tijela i korištenjem optike suvremenih rasvjetnih tijela postići adekvatno osvjetljenje te smanjiti potrošnju električne energije. Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućiti će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete na način da će svjetiljke svijetliti cijelu noć s promjenjivim intenzitetom svjetla. Ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za preko 75 posto – ističu iz Grada Zaboka.

 Ugovor se sklapa na rok od 10 godina i devet mjeseci i uključuje razdoblje rekonstrukcije i/ili modernizacije te razdoblje uporabe sustava javne rasvjete. Godišnja naknada pružanja energetske usluge iznosi 611.250 kuna, a ukupna vrijednost Ugovora je 6.112.500 kuna s PDV-om.

– Za ostvarenje predmetnog projekta na godišnjem nivou, projekt će se realizirati iz ušteda sredstava od smanjenih troškova osiguranih u proračunu za godišnje troškove održavanja i godišnje troškove električne energije postojećeg sustava javne rasvjete, a što će biti zajamčeno ugovorom o energetskom učinku – dodaju iz Grada.

ESCO model

Projekt se financira putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Zabok neće kreditno zaduživati, već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koja će se ostvariti kroz novu štedljivu LED rasvjetu. Ukupna ušteda energije ovog projekta modernizacije na godišnjoj razini premašuje 775.000 kWh, što za cijeli ugovor tijekom 10 godina iznosi 7.750.000 kWh. – Provedbom projekta Grad Zabok se odgovorno odnosi prema okolišu smanjenjem ugljičnog otiska za 256 tona ugljičnog dioksida godišnje – zaključuju u Gradu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba