MILAN BANDIĆ NAKON 20 GODINA PADA S TRONA?

Rezultati ankete koju su naručile stranke ljevice i lijevog centra otkrili: Na izborima u Zagrebu pobijedio bi Tomašević

Objavljeno: 22.12.2020. zagorjeinternational

Rezultati ankete koju su naručile stranke ljevice i lijevog centra kao podlogu za dogovor o formaciji u kojoj će izaći na izbore protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića govore da im je širom otvoren put da Bandića nakon 20 godina vladanja skinu s trona.

Jutarnji list neslužbeno saznaje da je 30 posto Zagrepčana reklo da bi za idućeg gradonačelnika birali čelnika platforme Možemo! Tomislava Tomaševića. U prvom krugu za Bandića bi glasalo 15 posto ispitanih građana. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ima podršku 8,5 posto birača, a predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman 7,6 posto. U drugom krugu sučelili bi se Tomašević i Bandić, a Tomašević bi uvjerljivo pobijedio.

U SDP-u se dugo vagalo, da bi se nedavno Maras definitivno odustao od ambicije da ide u bitku protiv Bandića. Vodstvo zagrebačkog SDP-a odlučilo je podržati Tomaševića, ali pod uvjetom da, ako se ide s jednim kandidatom, onda treba ići i s jednom listom. Teret odluke oko izlaska na izbore sad je na lideru platforme Možemo! A Tomaševiću je to teška odluka jer njegova politička opcija, kao i on osobno, zaziru od izlaska na izbore u dva bloka, što bi podrazumijevalo da zajedničku listu sastave oni sa SDP-om, a da na drugoj listu budu kandidati stranaka centra.

Rezultati ankete u ponedjeljak su prezentirani predstavnicima svih te trebaju biti podloga za konačnu odluku kako na izbore. Nakon službene prezentacije rezultata ankete Tomašević je zakazao sastanak sa svim strankama s kojima surađuje u Zagrebu, a koje su se i na parlamentarnim izborima ujedinile i formirale zeleno-lijevi blok u Saboru Odluku kako će izaći na izbore neće donijeti sam, nego će je izbrusiti sa svojim političkim partnerima.

Osim preferencija građana za gradonačelnika Zagreba, važni su i rezultati o rejtingu političkih stranaka. Da su sada izbori, SDP bi podržalo 19 posto Zagrepčana, platformu Možemo! oko 22 posto ispitanika, dok zagrebački HDZ ima podršku samo 17 posto birača.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba