CILJ JE PRIKUPLJANJE SREDSTAVA ZA DALJNJE ŠIRENJE HRVATSKOG REGISTRA DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVOTVORNIH MATIČNIH STANICA

I ove godine zaklada Ana Rukavina organizira humanitarnu akciju “Želim život”

Objavljeno: 01.12.2020. zagorjeinternational

Zaklada Ana Rukavina i ovog prosinca organizira humanitarnu akciju “Želim život” kojom se nastavlja rad na unaprjeđenju hrvatske hematologije. Pozivom na broj 060 9000 građani će tijekom cijelog prosinca moći donirati 5 kuna (plus PDV) kako bi podržali ovu akciju.

Kao i ranije, cilj akcije je prikupljanje sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija. S obzirom na nepovoljnu epidemiološku situaciju uzrokovanu koronavirusom, ove godine neće biti tradicionalnog humanitarnog koncerta na Trgu bana Jelačića. Međutim, Zaklada Ana Rukavina i Zakladin partner Nova TV pripremaju blagdanski program koji će se 19. prosinca emitirati na programu Nove TV, portalu DNEVNIK.hr te Facebook stranici DNEVNIK.hr.

– Prvi put nakon 14 godina neće se održati tradicionalni božićni koncert na Trgu bana Josipa Jelačića zbog pandemije bolesti COVID-19. Zahvaljujemo svim zdravstvenim radnicima, spremačicama, medicinskim sestrama, liječnicima koji danonoćno bdiju nad ljudskim životima. Anin vapaj i želja za životom nikada nisu imali više smisla nego danas, kada je želja za zdravljem i životom kakav smo poznavali, želja svih nas. Čuvajmo zdravlje jedni drugih, cijenimo život i ponovno pokažimo veliko hrvatsko srce – poručila je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina.

Ovogodišnji koncert Želim život održat će se u subotu, 19. prosinca uz najljepše izvedbe zvijezda hrvatske estrade Severine i Petra Graše koji će dodatno zagrijati srca gledatelja u ovo predbožićno vrijeme ljubavi i darivanja.

Priliku za novi život dobilo je 125 pacijenata

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine Ana Rukavina u sklopu KBC-a Zagreb, čime je nadu za spas života dobilo 125 oboljelih pacijenata. Nadalje,  zahvaljujući velikim naporima i uz pomoć brojnih darivatelja, donatora i prijatelja Zaklade, proširen je Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica sa 150 na više od 65.000 darivatelja. To Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini 11. državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10.000 stanovnika te 8. u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10.000 stanovnika.

Zaklada Ana Rukavina je od početka 2020. godine do danas donirala hrvatskom zdravstvu sredstva za opremu i projekte u vrijednosti od 592.270,94 kn:

Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević“ vrijedan mobilni ultrazvuk u vrijedosti od 331.650 kn te početkom pandemije bolesti COVID-19 respirator u vrijednosti od 187.500 kn.

Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek koji od 2013. godine za Hrvatski registar DDKMS prikuplja uzorke potencijalnih darivatelja, medicinski hladnjak za skladištenje prikupljenih uzoraka do njihove dostave Odjelu za tipizaciju tkiva KBC-a Zagreb u vrijednosti od 38.120,94 kn.

Hrvatskom liječničkom zboru tj. Hrvatskom društvu za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju 35.000 kn za projekt koji se bavi psihosocijalnim aspektima djece oboljele od hemato-onkoloških bolesti.

Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad sedmero liječnika iz Republike Hrvatske dobilo priliku usavršavati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter