U 10 sati očekuje se objava presude bivšem premijeru i HDZ-u, kao prvoj stranci optuženoj za korupciju

Sanader će presudu za aferu Fimi media dočekati na rehabilitaciji u toplicama

Objavljeno: 13.11.2020. AB

Danas u 10 sati očekuje se objava presude u ponovljenom suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovim nekadašnjim suradnicima, ali i HDZ-u kao prvoj stranci optuženoj za korupciju zbog izvlačenja novca preko marketinške agencije Fimi Media, piše Index.

Ivo Sanader kao ni ostali optuženici neće biti na izricanju presude. Sanader se nalazi na rehabilitaciji u toplicama.

Sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda presudu će objaviti nakon što su na posljednjih nekoliko rasprava obrana i optužba iznosili svoje završne govore. I dok Uskok smatra da je i tijekom ponovljenog suđenja dokazao krivnju Sanadera, njegove bivše stranke i suoptuženika za korupciju, obrana tvrdi da dokaza o krivnji nema. Ponovljeno suđenje za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki preko marketinške agencije Fimi Media počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013.

Uz Sanadera, Barišića i HDZ na optuženičkoj klupi su i HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević te bivši glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček.

Nevenka Jurak, vlasnica agencije Fimi Media, po kojoj je nazvana najpoznatija korupcijska afera u hrvatskoj politici, tijekom ponovljenog suđenja je preminula pa je postupak za nju obustavljen.

Na prvom suđenju Sanader je nepravomoćno kažnjen s devet godina zatvora i povrat preko 15 milijuna kuna nepripadajuće koristi, dok je HDZ trebao vratiti više od 24 milijuna kuna te platiti pet milijuna kuna kazne.

Baršić, Pavošević i Jurak su 2013. osuđeni na blaže zatvorske kazne i povrat novca, a na novom su suđenju za razliku od prvog postupka negirali krivnju. Maček je jedini uz Sanadera od početka odbacivao sve što mu je Uskok stavljao na teret, a na prvom je suđenju kažnjen uvjetno.

Sanader, koji od 2019. godine izdržava zatvorsku kaznu zbog slučaja Planinska, u međuvremenu je nepravomoćno osuđen zbog primanja mita od mađarskog MOL-a prilikom preuzimanja Ine, a 2018. godine za profitersku proviziju od austrijske Hypo banke. Nepravomoćno je oslobođen optužbi za prodaju jeftinije HEP-ove struje tvrtki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba