Potpisan je ugovor o osnivanju i obavljanju poslova Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko - zagorske i Zagrebačke županije

ČEKA IH VELIK POSAO, ALI PREMIJER JE OPTIMISTIČAN: “Imamo kvalitetan program i ključne ljude na pravim mjestima“

Objavljeno: 29.10.2020. Lovro B

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održano je potpisivanje Ugovora o osnivanju Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije nakon potresa te Ugovora o obavljanju poslova za uspostavu Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. Prvi su Ugovor potpisali Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, zagrebačkim županom Stjepanom Kožićem i krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, dok su Ugovor o obavljanju poslova za uspostavu Fonda potpisali ministar Horvat i privremeni ravnatelj Fonda Damir Vanđelić.

– Hvala svima što su nam pomogli da bismo ove dokumente uobličili u provedive i korektne i dali priliku privremenom ravnatelju da po njima počne raditi. Gospodinu Vanđeliću čestitam zbog toga jer, prihvatiti se ovog posla danas nije samo odluka, već i jedna velika obveza, a u roku od 15 dana ćete dobiti Upravno vijeće i bit ćete pod prismotrom onih koji će biti odgovorni za kontrolu rada. Nakon ponedjeljka krećemo prvenstveno u administrativni dio, a onda u kvalitetnu pripremu onog stvarnog dijela potrebnog za obnovu – zaključio je Horvat.

Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Među najvećim iznosima

– Možemo s punim povjerenjem povjeriti ovu važnu zadaću novom ravnatelju, a ovim potpisivanjem ugovora kreće i formalni početak obnove Grada Zagreba. Vlada je danas i donijela prvi program mjera koje su rađene stručno i koje su uključile velik broj aktera. Imali smo sastanke s ljudima mnogih profesija i svi su primjereno davali svoje sugestije na Zakon  što znači da smo uključili struku u zadaći koja je izrazito kompleksna. Želimo brinuti o Gradu Zagrebu zajedno s kulturno – povijesnim značajkama te očuvati njegov stil i karakteristike. Nakon potresa, u proces izrade Zakona htjeli smo uključiti sve koji u Zakonu i promjeni mjera mogu dati svoj doprinos.  Posebno me veseli što je taj Zakon donesen gotovo pa konsenzusom saborskih zastupnika jer ga je većina podržala. Uoči sto dana djelovanja ove Vlade, potpisujemo i ovaj ugovor o Fondu, usvajamo program mjera, imenujemo ravnatelja i imamo već dobro funkcionirajućeg stručnog savjetnika za obnovu. Prilagodili smo tehničke propise i pravila koji će omogućiti jednostavniju i lakšu provedbu obnove – rekao je Plenković te dodao da se istovremeno rebalansom osiguralo 100 milijuna kuna za popravak zabatnih zidova, krovišta, dimnjaka, dizala i stubišta, 41 milijun kuna kroz Fond za zaštitu okoliša za kondenzacijske bojlere te privremeni smještaj za građane koji su ostali bez krova nad glavom.

– Omogućili smo financiranje najma stana onima kojima je bilo potrebno i koji su imali i izrazili želju da dobiju alternativni smještaj, te osigurali 200 milijuna dolara kroz zajam Svjetske banke. Svi resori Vlade uz potporu Grada, stručnjaka, županija, pripremili su vrlo kvalitetan zahtjev za potporu iz Europskog fonda solidarnosti. To je rezultiralo već uplaćenim avansnim sredstvima od 89 milijuna eura ovog ljeta, a ukupan iznos koji će biti Hrvatskoj na raspolaganju je 683 milijuna eura i to je među najvećim iznosima potpore za ovakvu vrstu katastrofe. Predviđena su i sredstva u državnom proračunu. Želimo oporaviti Grad Zagreb, svjesni da je oštećeno 25 tisuća objekata, 25 tisuća zgrada. Imamo kvalitetan program i ključne ljude na pravim mjestima za to – zaključio je premijer.

Brzi i učinkoviti

– Danas je tek početak onog pravog posla koji stoji pred nama. Ogroman posao je bila i priprema za osnivanje Fonda te donošenje Zakona o obnovi Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije. Na području Krapinsko – zagorske županije procjenjuje se šteta od 75 milijuna kuna. Imamo 53 objekta koja su privremeno van upotrebe, 28 objekata koje treba srušiti i izgraditi ljudima kuće te oko 19 milijuna kuna štete naneseno je sakralnim objektima i objektima javne nabave. Pred nama je puno posla – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te dodao da ravnatelj fonda treba što prije napraviti sistematizaciju da vide kojim stručnim kadrom treba raspolagati te naći kvalitetne ljude koji će kvalitetno obaviti ovaj posao.

– Moramo biti brzi, učinkoviti i transparentni – istaknuo je, dodavši i kako su Ministarstvo i ministar Horvat bili vrlo kooperativni u izradi samog Zakona i pripreme za Fond.

– Mnoge stvari smo zajednički kristalizirali i to će nam sigurno omogućiti lakšu suradnju – zaključio je Kolar i zahvalio Vladi Republike Hrvatske i Zagrebačkoj županiji.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je istaknuo da je potpisivanje ugovora dvostruka sinergija. – To je sinergija solidarnosti i zajedništva Vlade, Grada Zagreba, Krapinsko – zagorske županije i Zagrebačke županije te sinergija znanosti i struke s javnom upravom i građanima. Obnova se treba temeljiti na pet značajki, ona mora biti cjelovita, provediva, pravedna, transparentna i usuglašena – zaključio  je gradonačelnik Bandić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba