Prekrasnim skulpturama od brušenog stakla karakteristične boje otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Izložba Petra Dolića “Portreti – skulpture u staklu” pokazala se kao pravi izbor za otvorenje najznačajnije zabočke kulturne manifestacije

Objavljeno: 20.10.2020. LB

“Portreti – skulpture u staklu”, naziv je izložbe kojom je u Galeriji grada Zaboka otvoreno ovogodišnje izdanje manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog, ujedno i najznačajnije zabočke kulturne manifestacije. Autor izložbe je Petar Dolić, a uz to što je ovjekovječio lik K. Š. Gjalskog u staklu, otprije je već poznat Zabočanima po tome što je autor oltara i krstionice u zabočkoj crkvi.


Izrađeno tijekom lockdowna

Izložbu “Portreti – skulpture u staklu” i manifestaciju Dani Ksavera Šandora Gjalskog otvorila je zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, koja je uz čestitke autora izložbe Petru Doliću čestitala i organizatorima čitave manifestacije.

– Ovo je sigurno jedna od najvažnijih kulturnih manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji, ne samo zbog dugogodišnje tradicije, već prvenstveno zbog značaja koju nagrada Gjalski ima u književnim krugovima. Čitav ovaj tjedan njegujemo lijepu književnu riječ, od najmlađih, preko srednjih generacija do afirmiranih umjetnika, a sve zajedno obogaćeno i odličnim popratnim programom i uz pridržavanje svih epidemioloških mjera – kazala je zamjenica župana Jasna Petek.

Umjetnik Petar Dolić istaknuo je kako je u Zaboku izložio 20-ak portreta odabranih iz većeg opusa od njih 50-ak.

– Nekako sam probao  iskoristiti vrijeme “lockdowna” na najbolji način da pozitivno razmišljam i da jednostavno na neki način zanemarim to vrijeme – izjavio je kipar. Djela Petra Dolića i njegovo stvaralaštvo prokomentirala je likovna kritičarka Iva Koerbler.

– Njegov opus je do sada od kolega kritičara i povjesničara umjetnosti ocijenjen kao iznimno značajan. Njegove skulpture od brušenog stakla karakteristične plave boje posvećene su cijelom nizu istaknutih kolega umjetnika, bivših profesora, ali i drugih važnih ličnosti koje su obilježile ne samo njegovo formiranje kao akademskog kipara, već i cijelu hrvatsku umjetnost prve polovice 20. stoljeća. Petar je ipak uspio otići korak dalje i napraviti jedan novi mali segment suvremenog kiparstva koji je zaista samo njegov – zaključila je Iva Koerbler.


Posebne okolnosti


– Ovogodišnje Dan Ksavera Šandora Gjalskog obilježit će i posebne okolnosti zbog pridržavanja svih mjera koje su propisane radi izbjegavanja mogućeg širenja zaraze, ali to nije uzrok niti povod da se mijenja koncepcija, odustane od programa i jedne hvalevrijedne tradicije koja obilježava Zabok, ali i čitavo Zagorje svake godine u listopadu – proučio je gradonačelnik Zaboka, Ivan Hanžek.  

Što se tiče književnog djela ove manifestacije, ovogodišnja dobitnica književne nagrade Gjalski je Ena Katarina Haler, za roman “Nadohvat”. Svečana dodjela održat će se u subotu, 24. listopada.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba