Željko Kolar, kandidat za novog predsjednika SDP-a, predstavio svoj program

“Da bismo stvorili novu Hrvatsku, potreban nam je i novi SDP”

Objavljeno: 24.09.2020. zagorjeinternational

Željko Kolar, kandidat za novog predsjednika SDP-a, predstavio je na konferenciji za medije svoj program “Novi SDP. Nova Hrvatska”.
Stanje u stranci, ali i sadašnje stanje u državi i politici na svim razinama, od svih progresivnih i demokratskih pojedinaca, grupa, organizacija i stranaka traži drugačiji i angažiraniji pristup, rekao je Kolar.
Dodao je i da je danas SDP duboko podijeljena stranka u dva bloka.

– Ta je podjela nastala na nekoj nevidljivoj granici koja omeđuje interesne sfere definirane više osobnim probitcima i interesnim grupiranjem, nego istinskim razlikama u idejama, vizijama i programima. Osim toga, Hrvatska i kao država i društvo, pogrešnim je politikama u posljednjih dva i pol desetljeća dovedena u situaciju zaostajanja za ostalim članicama EU, pa i za državama koje su prije tri desetljeća bile daleko iza nas. Socijaldemokracija 21. stoljeća je stvaranje pravednog društva gdje je zagarantirana jednakost pred zakonom i socijalna pravednost, briga za ljude koji žive od svog rada, zaštita radničkih prava, pravo svakog građana na besplatnu zdravstvenu uslugu, pravo svakog djeteta na besplatno školovanje, pravo naših umirovljenika na dostojanstven život. Sve su to politike koje mi želimo zastupati i provoditi – istaknuo je Kolar.
Podršku su mu izrazili stranački kolege Mišel Jakšić i Domagoj Hajduković. Jakšić je na konferenciji rekao kako svima zajedno nakon 30 godina državnosti treba stvaranje nove Hrvatske.

– Imamo duboke strukturne sistemske pogreške u samom mentalitetu javne uprave, a samim time i društvu, jer u normalnoj Hrvatskoj 21. stoljeća ne bismo imali ovakve korupcijske afere – rekao je Jakšić te dodao kako će zajedno ponuditi jasne politike da se ovakve afere više ne ponavljaju.

– Da bismo stvorili novu Hrvatsku, potreban nam je i novi SDP – naglasio je i zahvalio svim kolegicama i kolegama koji su sudjelovali u izradi platforme i dali brojne ideje.

– Duboko vjerujemo da možemo promijeniti SDP, koji će biti okrenut malom čovjeku, malim ljudima, svima koji žive od svoga rada i kojima treba ruka solidarnosti. Moramo se promijeniti, postati stranka terena, ona koja sluša ljude i koja je spremna provesti ideje kako bi svaki građanin ponovno počeo vjerovati da smo stranka koja će stati uz njega, riješiti mu probleme i pokazati da mu je stalo -rekao je Jakšić.
Domagoj Hajduković je naglasio kako političke stranke nisu same sebi cilj, već žele stvoriti novi SDP kako bi mogli stvoriti novu Hrvatsku.

– Želimo SDP koji gradi modernu državu, uz izraženi osjećaj solidarnosti, društvo koje crpi snagu iz različitosti i poštuje prava, zemlju rodne ravnopravnosti, bez korupcije, nepotizma i uhljeba. Želimo pristojne plaće da radnik može živjeti od svoga rada, sigurno i s planiranjem budućnosti. Želimo državu jednakih građana i funkcionalnog pravnog sustava – rekao je Hajduković.
Platformom se nastoji otvoriti perspektivu za postizanje tri glavna cilja u
izgradnji novog, modernog SDP-a. To su izgradnja moderne stranke lijevog centra uz istovremeno oživljavanje stranačke organizacije i premošćivanje dubokih podjela, zatim izgradnja Hrvatske kao moderne države učinkovitog pravnog sustava i funkcionirajućeg tržišnog gospodarstva uz efikasnu državnu regulaciju te izgradnja Hrvatske kao pravednog društva u kojem se poštuju prava građana i različitosti koje obogaćuju zemlju i društvo uz razvoj rodne ravnopravnosti, poštivanje i razvijanje manjinskih prava svih manjina, funkcionalne socijalne pravednosti i izražene solidarnosti.
– Za modernu stranku lijevog centra, za naprednu državu i otvoreno društvo vrijedi se boriti. SDP ima dovoljno snage i energije, ali i mudrosti da bude točka okupljanja svih progresivnih pojedinaca, skupina i organizacija u izgradnji Hrvatske kao moderne države – rekao je Kolar, dodavši kako nepravda i nejednakost najviše muče čovjeka.

– Danas su pred Hrvatskom drugačiji izazovi s kojima se moramo uhvatiti u koštac i iskoristiti najbolje moguće ljude koje imamo – rekao je Kolar.
Na pitanje o povezanosti s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem, odgovorio je kako kao župan Krapinsko – zagorske županije surađuje s gradonačelnikom na raznim projektima bitnim za županiju, ali surađuje na tim projektima i s premijerom te s ministricama i ministrima u Vladi HDZ-a. – Ja sam mislio i duboko vjerovao da ćemo ovu kampanju iskoristiti da pokažemo našim članicama i članovima stranke, simpatizerima i glasačima da međusobno možemo normalno komunicirati i razgovarati na temelju argumenata, vizije i rješenja. Nažalost, očito se neki ne mogu pomiriti s činjenicom da je uvijek prvi red rezerviran samo za iste ljude. Želim to promijeniti, kolegicama i kolegama koji su se dokazali dati šansu,
podržavali me ili ne. Ne smijemo se dijeliti na to čiji smo jer nas je to razjedinilo – istaknuo je kandidat za stranačkog predsjednika.
Na pitanje oko prava glasovanja s plaćenom članarinom, rekao je da se
zalagao za promjenu kako bi svi dobili šansu da izraze svoje mišljenje, uz iznimku da oni koji imaju funkciju i prihode, moraju platiti članarinu. „Zalažem se za to da se članarina mora platiti, no ne možete biti saborski zastupnik, načelnik ili gradonačelnik, a ne plaćati članarinu. Imovinski cenzus ne može biti prepreka. Ovdje je stvar o neradu unutar stranke koja nije vodila brigu o uplatama. Moje iskustvo župana u dva mandata s ogromnim sustavom i velikim proračunom naučilo me da vodim brigu o svakom detalju, pa se ovakvi propusti nikada više neće događati ako postanem predsjednik – rekao je Kolar, istaknuvši i kako, umjesto sukoba, nudi suradnju i zajedništvo za demokratske iskorake.
– Međusobnom suradnjom, spajanjem znanja, mladosti i iskustva, udruženo želim graditi SDP kao modernu stranku lijevog centra. Želim vratiti izgubljene vrijednosti i nametnuti sustav kako se one više nikad ne bi izgubile – zaključio je Željko Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba