Počelo je jubilarno izdanje pregradskog "Branja grojzdja"

Povodom pet desetljeća manifestacije, predstavljena monografija “Branje grojzdja – retrospektiva”

Objavljeno: 21.09.2020. zagorjeinternational

Ovogodišnja 50. pregradska manifestacija “Branje grojzdja” započela je u nedjelju na Jezeru Gorica, gdje je održano natjecanje u ribolovu u organizaciji Športsko – ribolovnog društva Gorica – Ribolovni kup “Branje grojzdja Pregrada 2020.” Sudjelovali su ribiči iz Krapine, Bedekovčine, Oroslavja, Zaboka, Đurmanca, Huma na Sutli, Konjščine, Zlatara i Pregrade.
Prvo mjesto osvojili su Vito i Stjepan Frinčić iz ŠRD-a “Jezera” Bedekovčina, dok su drugi bili Alan Mojiško i Alen Grabušić iz ŠRD-a Đurmanec. Treće mjesto zauzeli su prijatelji ŠRD-a Gorica Mladen Halužan i Željko Zajec.

Istog je dana održan tradicionalni pohod na Kunagoru u organizaciji HPD-a Kunagora, a u Planinarskom domu na Kunagori obilježena je 70. obljetnica osnutka društva, s podjelom prigodnih priznanja Hrvatskog planinarskog saveza. Brončani znak HPS-a dodijeljen je Zoranu Kovaču, Miroslavu Gregorinu, Lidiji Krušlin, Dragici Špiljak i Darku Krušlinu, srebrni znak HPS-a Štefaniji Dimač, Dominiku Martinku i Josipu Batišti, dok je zlatni znak dodijeljen Branku Kokoliću. Plaketu HPS-a za životno djelo primio je Stjepan Posavec, za iznimni i dugotrajni doprinos u razvoju planinarstva, a dodijeljena je i posebna nagrada društva, knjiga “Hrvatske planine”, za iznimno aktivan rad na održavanju planinarskih puteva, koju je primio Marijan Vuk. Povodom obljetnice, pripremljena je i izložba na otvorenom o radu društva.

Zahvalnice i priznanja

U večernjim je pak satima na Trgu Gospe Kunagorske predstavljena knjiga “Branje grojzdja – retrospektiva”. Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek gradonačelniku Marku Vešligaju je uručila zahvalnicu koju je župan Željko Kolar uz ovu veliku obljetnicu dodijelio organizatorima Branja grojzdja.

– Ovdje u Pregradi se na jedan poseban način slave naši običaji vezani uz vinograde i vinarstvo, a čitav se program oplemenjuje brojnim kulturnim događanjima, koji imaju poveznicu i sa svime onime kako se u Zagorju živjelo i još se uvijek živi – kazala je Petek.
Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Vešligaj, koji je podsjetio kako je kompletan program ovogodišnje manifestacije prilagođen epidemiološkim mjerama. Dodao je i kako je “Branje grojzdja” jedan od simbola Pregrade.

– Po njoj smo poznati diljem Hrvatske i Slovenije. Nažalost, ove godine nema najpoznatijeg dijela, povorke berača i beračica, nema niti velikih koncerata na koje su dolazili brojni posjetitelji iz cijelog Hrvatskog zagorja, no bit će ovo prilika da se prisjetimo svega onoga što se dogodilo u prošlosti te da neka druga događanja, poput onih kulturnih i sportskih, sada budu istaknutija – kazao je Vešligaj.
Dodijeljene su i prigodne zahvalnice uz 50 godina održavanje manifestacije te ovogodišnja gradska priznanja, koja zbog epidemije koronavirusa nisu mogla biti uručena povodom Dana grada.
Zahvalnice su, uz gradonačelnika Vešligaja, uručile njegova zamjenica Gordana Križanec – Ružić i direktorica Turističke zajednice područja “Srce Zagorja” Karolina Hostić, dok je gradska priznanja uručila predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz. U glazbenom dijelu programa nastupila je Klapa Kmeti.

Koncert i izložba

Program “Branja grojzdja” ide dalje. U utorak s početkom u 19 sati Muzej grada Pregrade organizira nastup ANDRIJA LIVE, tijekom kojeg će jedan od novijih glazbenika na hrvatskoj glazbenoj sceni, Andrija Rudić iz Kutine, predstaviti album “Tri metra od mora…“ Koncert će održati na terasi Gradske kavane uz pridržavanje epidemioloških mjera. Album sadrži 11 skladbi koje se mogu svrstati u žanr alter-pop, a glazba na albumu dotiče razne glazbene stilove koje Andrija uklapa u svoj emotivni svijet. Inače, izlazak albuma prvijenca bio je zakazan za ožujak, uz pripremljenu promotivnu turneju po hrvatskim gradovima, no promociju je odgodila epidemiološka situacija.
Još jedan događaj Muzej organizira i u srijedu, također s početkom u 19 sati, u suradnji s Muzejom grada Koprivnice. Radi se o otvorenju izložbe “Podravska naiva u Pregradi”, koje će se održati na Trgu Gospe Kunagorske ispred Muzeja. Izložba se sastoji od 20 djela iz fundusa Muzeja grada Koprivnice, odnosno iz Galerije izvorne umjetnosti u Hlebinama. Nastupit će članovi Tamburaškog sastava KUD-a Pregrada, a obilazak izložbe će po otvorenju biti moguć u skupinama do 15 osoba uz nošenje zaštitnih maski. Izložba će se moći razgledati do 23. studenoga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba