TZP "Srce Zagorja" osvojila titulu Europske zajednice sporta 2021. godine

“Diljem Europe pronijet će se glas o našem turističkom potencijalu, a definirali smo i naš smjer – aktivni odmor”

Objavljeno: 29.07.2020. zagorjeinternational

Turistička zajednica područja “Srce Zagorja” osvojila je titulu Europske zajednice sporta 2021. godine. Podsjetimo, zagorski gradovi Pregrada i Zabok te općine Bedekovčina, Krapinske Toplice i Sveti Križ Začretje, udruženi u Turističku zajednicu područja “Srce Zagorja”, pokrenuli su zajedničku kandidaturu za naslov “European Community of Sport 2021”, kod europskog udruženja ACES Europe (European Capitals and Cities of Sport Federation), sa sjedištem u Bruxellesu. Ciljevi udruženja ACES Europe, koje promovira značenje sporta i fizičke aktivnosti za sve građane Europe, u skladu su s ciljevima TZP-a “Srce Zagorja” i njenih osnivača, koji su ovom kandidaturom željeli kroz sport još jače promovirati ovaj dio Zagorja i Hrvatske na europskoj razini.
Povodom osvajanja prestižne titule, u Zaboku je održana press konferencija.

– Prije otprilike godinu dana našli smo se u gradu Zaboku, kada je tadašnji predsjednik Turističke zajednice Marko Vešligaj došao s inicijativom o kandidaturi. Kroz čitav proces vodio nas je i podržavao gospodin Berislav Čižmek, direktor poduzeća CBBS Management i naš Zagorec, kojemu zahvaljujem. Ovim putem zahvaljujem svim sportskim zajednicama naših pet općina i gradova, zajedno smo odradili mnogo posla. Sporazum smo potpisali ubrzo nakon sastanka i odlučeno je da će proces voditi turistička zajednica zato što kandidatura za Europsku zajednicu sporta podrazumijeva minimalno tri općine ili grada zajedno i minimalno 35 tisuća stanovnika. Nas pet zajedno smo taj uvjet ispunili, a dobili smo i pisanu potporu našeg župana. Početkom srpnja ove godine održana je online evaluacija, za koju smo pripremili detaljnu dokumentaciju. Komisija je trebala doći ovamo krajem svibnja, ali to nije bilo moguće zbog pandemije. Kandidatura je bila detaljna, od svih ulaganja u sport, iznosa koje općine i gradovi ulažu u sportske zajednice, koje su investicije u sportsku infrastrukturu, događanja, lige, otvoreni natječaji… Napravili smo i jedan zgodan video u kojem smo prikazali naš turistički raj, naše Zagorje sa zelenim bregima, termalnom vodom i našim aktivnostima, s naglaskom na aktivni odmor – rekla je Karolina Hostić, direktorica TZ-, koja je pročitala i čestitku koju su dobili od strane predsjednika udruženja ACES Europe Gian Francesca Lupattellija.

U Bruxellesu

– Čestitamo na nagradi jer je vaša zajednica izvrstan primjer zajednice sporta, koji mu služi kao instrument za zdravlje, integraciju, edukaciju i međusobno poštovanje građana, što su glavni ciljevi udruženja ACES Europe. Također, imate razvijenu sportsku politiku s odličnom infrastrukturom, programima i aktivnostima – istaknuo je Lupattelli.
Svečanost preuzimanja nagrade trebala bi se održati u Bruxellesu u prosincu.

– Inače, Europski grad sporta 2020. godine je Čakovec, a otok sporta Mali Lošinj. 2021. godine to će biti grad Zadar, a drugi predstavnik Hrvatske smo upravo mi. Jako smo ponosni što predstavljamo kontinent kao zajednica sporta. Titula podrazumijeva i sponzorski ugovor koji se potpisuje najkasnije do prosinca, kada je dodjela nagrade, a obavezuje sve gradove i općine unutar zajednice na promociju titule i korištenje logotipa na svim događanjima i projektima, a podrazumijeva i sklapanje saveza i novih udruživanja na razini ostalih europskih zajednica sporta. To je i jedna od glavnih ideja udruženja ACES, da lakše postanemo prepoznatljivi na području cijele Europe i da se čuje za naš turistički potencijal – otkrila je Hostić, dodavši kako je čitav projekt još jače povezao pet općina i gradova koji čine “Srce Zagorja”.

– Jako je teško pet općina i gradova različitih po veličini, strukturi i geolokaciji spojiti u jednu priču, pogotovo kada su središnjica Krapinske Toplice, koje su destinacija zdravlja. Ovime smo tu priču zaokružili, imamo neku konkretnu ponudu, svi smo se usuglasili da nam je zajednički aktivni odmor i da u tom smjeru želimo ići, a za taj naš trud smo sada nagrađeni i prepoznati od strane europske zajednice – kaže direktorica TZ-a.
Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek ističe kako više nije dovoljno uspoređivati se samo sa susjednim gradovima i općinama.

– Naše je opredjeljenje da se natječemo po europskim kriterijima i s europskim natjecateljima. Mislim da je to važno i u turizmu i u sportu. Bila je to jedna komparacija na europskoj razini, gdje smo, što smo i kamo trebamo ići. Gradu Zaboku ova titula posebno znači. To je znak da izrazito puno ulažemo i podržavamo sportske i druge aktivnosti koje bi trebale rezultirati boljom zdravstvenom slikom stanovništva. Govoreći o sportu, treba napomenuti da je u gradu Zaboku registrirano 1760 aktivnih sportaša. Od toga je 260 s područja drugih općina i gradova, a sve ostalo su zabočki sportaši svih generacija. Naša ulaganja u sport su vidljiva iz proračunskih stavki i kroz raspisivanje javnih natječaja za financiranje sporta, a uskoro ćemo raspisati i natječaj za biciklističku stazu Zabok – Pregrada, koja će ponuditi ljepotu Zagorja. Također, za koji dan će biti raspisan natječaj za biciklističku stazu Zabok – Oroslavje – otkrio je zabočki gradonačelnik te istaknuo dvije važne manifestacije, “Zagorje Trekk” i “Festival balona”.

Električni bicikli

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić kaže kako su evaluatori prepoznali koliko su se dobro povezali, a na razini Europske unije nema puno takvih primjera, da se pet općina i gradova tako kvalitetno poveže.

– Jedan od naših prvih projekata bila je nabava električnih bicikala i praksa je pokazala da je to jedna vrlo dobro prihvaćena podrška turističkoj industriji Hrvatskog zagorja – rekao je Svažić te dodao da je u tijeku izrada odmorišta za bicikle, još jedan projekt vezan uz turizam i sport.
Marko Vešligaj, gradonačelnik Pregrade, čestitao je svima na postignutim rezultatima i naglasio da ovo svima treba biti oslonac za to da još više ulažu u sport i na taj način nagrade ljude koji rade u području sporta.

– Naša opsežna priprema rezultirala je sjajnim rezultatom. Na jednom malom prostoru, gdje nema toliko stanovništva kao u nekim velikim gradovima, imamo toga puno i dičimo se titulom zajednice sporta. Tu titulu možemo potkrijepiti određenim podacima: prošle godine u Pregradi smo ulagali u energetsku obnovu kluba, izgradili smo igralište kod jednog mjesnog odbora, a ova je godina bila rekordna po ulaganju u sportsku infrastrukturu – rekao je Vešligaj.
U ime Marka Kosa, načelnika Svetog Križa Začretja, obratio se njegov tajnik, koji je pročitao načelnikovu poruku.

– Malo koje mjesto u Hrvatskoj toliko dominira prostorom kao Sveti Križ Začretje sa svojim selima i zaseocima. Danas lokalno gospodarstvo počiva na temeljima stabilnog obrtništva koje se nadovezuje na industrijsku proizvodnju poduzetnika koji postaju prepoznatljivi izvoznici. Dosadašnja ulaganja u gospodarstvo omogućila su stabilnost unutar kućnih budžeta dijela stanovništva, no pred nama su novi izazovi. U promidžbi Hrvatske kao turističke zemlje i zemlje sporta doista nedostaju sadržaji koje nudi Sveti Križ Začretje, izletnički turizam s vrijednim kulturno – umjetničkim sadržajem vezanim uz zdrav život, rekreaciju i sport. Na starim temeljima, ali novijim uporištima, gradimo bolju budućnost Svetog Križa Začretja, a to je moguće samo ulaganjem u ljude, zajedništvo, zdrav život i rekreaciju – poručio je Kos. (jj, lb)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba