Seizmolog Marijan Herak otkriva da je od 22. ožujka locirano više od 2000 potresa

“Seizmička aktivnost na zagrebačkom području sigurno će trajati još godinu dana”

Objavljeno: 17.07.2020. zagorjeinternational

– Pojačana seizmička aktivnost na zagrebačkom području sigurno će trajati još godinu dana, ali to ne znači da će građani osjetiti potrese – rekao je seizmolog Marijan Herak s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu za HRT.

Dodao je da se ne može predvidjeti hoće li i kada Zagreb pogoditi jači potres, poput onog 22. ožujka.

– Može se pokušati procijeniti koliko će ta jača aktivnost trajati, vrlo vjerojatno će trajati još najmanje godinu dana, ali to ne znači da će potresa biti mnogo jer su potresi u Zagrebu tijekom “mirnog” razdoblja vrlo rijetki, tada može proći godinu dana ili dvije da nitko ne osjeti potres – kazao je Herak.

Naveo je da su od 22. ožujka locirali više od 2000 potresa. Kaže kako se svaki dan dogodi barem jedan ili nekoliko potresa, no većinu ih ljudi ne osjete jer je riječ o slabim magnitudama koje se kreću od negativnih do otprilike 1 – 1,5.

– Ovisi gdje je bio. Ako je bio ispod vaše kuće, vjerojatno ćete ga osjetiti, iako je bio vrlo male magnitude – pojašnjava Herak.

Objašnjava da je zagrebački potres bio umjeren, ali je razrušio dio grada jer nismo vodili brigu o našim zgradama. Dodaje kako će zgrade odoljeti potresima za koje su projektirane ako se pri gradnji poštuju protuseizmički propisi i ako se provode kontrole tijekom izgradnje.

– Problem su stare zgrade gdje je rijetko tko vlasnicima rekao da neće izdržati potres – kaže Herak.

Zaključuje kako bi bilo bilo logično da neko državno tijelo inzistira na periodičnoj provjeri sigurnosti zgrada, kao što se svake godine automobil mora registrirati i provjeriti njegova tehnička ispravnost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter