I dalje najčešći uzrok - brzina

U lipnju čak 23 posto manje prometnih nesreća na zagorskim prometnicama nego lani

Objavljeno: 09.07.2020. zagorjeinternational

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske u lipnju su obavili očevid kod 49 prometnih nesreća, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine, pad za 23,4 posto. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u 17 nesreća s ozlijeđenim osobama šest je osoba zadobilo teške, a 15 osoba lakše ozljede, dok je u 32 prometne nesreće nastala materijalna šteta.

Isti broj poginulih

U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama je isti, broj nesreća s ozlijeđenim osobama u padu je za 15 posto, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu je za 27,3 posto.
Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba je isti, teže ozlijeđenih osoba je također isto, dok je lakše ozlijeđenih osoba manje za 16,7 posto. Ukupno je u prometnim nesrećama stradala 21 osoba, što je za 4,5 posto manje nego u lipnju 2019. godine.
Najviše stradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina. U toj dobnoj skupini stradalo je devet sudionika, od kojih je jedna osoba zadobila teške, a osam osoba lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše ih je također bilo životne dobi između 20 i 40 godina – sveukupno 36,5 posto od ukupnog broja sudionika prometnih nesreća.
Brzina je i dalje najčešći uzrok prometnih nesreća. Naime, 14 nesreća ili 28,6 posto od ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene/neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo slijetanja vozila s ceste – 12 nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je ponedjeljak, s 14 obavljenih očevida, a najsigurniji su bili utorak i nedjelja s po tri obavljena očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 17 i 18 sati, sa šest obavljenih očevida, a najsigurnija razdoblja bila su od 1 do 2 sata i od 2 do 3 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.

Korištenje mobitela

U prometnim nesrećama je sudjelovalo 96 sudionika, od kojih je 14 ili 14,6 posto, bilo pod utjecajem alkohola, dok su lani u 64 prometne nesreće sudjelovala 144 sudionika, od kojih je 18 ili 12,5 posto bilo pod utjecajem alkohola. U lipnju ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 48 osoba ili 33,3 posto, ali i do povećanja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 2,1 posto.
Policijski službenici su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, u lipnju evidentirali 1532 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 896 prekršaja što iznosi 58,5 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, njih 81 te prekršaji upravljanja neregistriranim vozilom, kojih je bilo 62. Utvrđeno je i 38 prekršaja korištenja mobitela u vožnji, 16 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, osam prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, sedam prekršaja nekorištenja zaštitne kacige, četiri prekršaja odbijanja alkotestiranja te dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba