PRVI "KORONA POROD" PROŠAO ODLIČNO

U ZAGREBU RODILA PRVA COVID POZITIVNA MAJKA: Dječačića doji s maskom na licu

Objavljeno: 01.07.2020. zagorjeinternational

U utorak je u Zagrebu rođena prva beba koju je na svijet donijela majka zaražena koronavirusom, piše Jutarnji list. Maleni Teo rođen je u šest sati ujutro, a porod je trajao nešto više od sat i pol. Majka Melita i beba su dobro, a jedina razlika u odnosu na druge rodilje jest da od svoje bebe mora biti na dva metra distance. Međutim, majka doji svoje dijete kao i sve druge rodilje s maskom na licu jer znanost kaže da za to nema nikakvih prepreka.
Maleni ima 3810 grama, živahan je i ne pokazuje nikakve simptome korone. On i majka su u izolaciji, a bude li sve u redu, u četvrtak će moći kući.

Pozitivan test

– Sve je počelo testiranjem moga supruga koji se trebao vratiti na posao u Kazahstan. Mislili smo da je to je rutina, zdrav je, nema ni temperaturu, ne kašlje… A onda šok, test je bio pozitivan. Uslijedilo je moje testiranje, kao i djece, a na kraju se pokazalo da smo svi, nas četvero, pozitivni na Covid-19, ali bez simptoma – rekla je majka Melita za Jutarnji list.
Epidemiolozi iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” kontaktirali su njezine liječnike iz KB-a Sveti Duh, i tada su počele pripreme, i majčine i one u bolnici. Epidemiolozi su joj otkrili da do njezinog slučaja nisu imali ni jednu pozitivnu trudnicu na koronu u tako visokom stadiju trudnoće.
I liječnicima KB-a Sveti Duh bilo je to prvo iskustvo s pozitivnom trudnicom na Covid-19 i to pored sam porod.

Krizni stožer

Da bi sve proteklo bez problema, pobrinuo se krizni stožer bolnice, pa je tako u utorak ujutro oko 4 sata u bolnici sve bilo spremno za porod, a zaštita je krenula već od ulaza u bolnicu. Melita je rodila u posebnoj rađaonici, koja je stavljena u funkciju upravo zato da bi se u njoj mogle poroditi trudnice pozitivne na koronavirus. Svi su tijekom poroda bili u zaštitnoj odjeći te su imali vizire i maske, pa voditeljica kriznog stožera za Covid-19 u KB-u Sveti Duh Višnja Nesek Adam kaže da im je to prvo “vatreno krštenje” s korona porodom pokazalo da su sve dobro organizirali i da zapravo nema problema ako se poštuju načela struke.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba