U 10 srednjih škola na području Krapinsko – zagorske županije ima 1415 slobodnih mjesta

ŠTO UPISATI? Uskoro kreće ljetni upisni rok u srednje škole, Županija će od jeseni stipendirati 13 deficitarnih zanimanja

Objavljeno: 30.06.2020. zagorjeinternational

Zamjenica župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek, podsjetila je na konferenciji za medije u Loboru na nadolazeći ljetni upisni rok u srednje škole te pozvala učenike da obrate pozornost na deficitarna zanimanja i stipendije na koje se mogu prijaviti.

– Kao što smo već i najavili prošli tjedan, ljetni upisni rok počinje 8. i traje do 22. srpnja. U 10 srednjih škola na području KZŽ imamo 1415 slobodnih mjesta, a iz naših osnovnih škola izlazi nam 1140 učenica i učenika – izjavila je Petek.

Pozvala je učenike i da se prijave za dobivanje stipendija.

– Svake godine, Krapinsko – zagorska županija objavljuje javni poziv za prijavu za stipendije,  učeničke i studentske. Od prošle godine, učeničke stipendije raspisujemo u rujnu, a tako će biti i ove godine – rekla je Petek, pojasnivši da se za deficitarna zanimanja stipendije dodjeljuju do kraja školovanja te iznose 500 kuna, dok za ostala zanimanja iznose 400 kuna.

KZŽ u proračunu ima 1.342,000 kuna, ove godine dodjeljuju 175 stipendija, a svake godine dodjeljuju po 30-ak stipendija u svakoj kategoriji.

Deficitarne stipendije

Što se tiče učeničkih stipendija za deficitarna zanimanja, one su već godinama aktualne za strukovna zanimanja, a prošle su godine dodijeljene stipendije za njih 10.

Petek je najavila za koja će zanimanja županija raspisati javni poziv i podijeliti stipendije u rujnu ove godine.

– Radi se o zanimanju autolimara, autolakirera, zidara, instalatera grijanja i klimatizacije, strojobravara, keramičara, vodoinstalatera, stolara, konobara, kuhara, tesara, soboslikara i elektroinstalatera. Sva ova zanimanja odnose se i na naše djevojke također, a prošle godine smo ih imali 117 upisanih – rekla je.

Govoreći o definiranju samih deficitarnih zanimanja, rekla je da Županija po pitanju toga surađuje s predstavnicima Obrtničke komore, Gospodarske komore i srednjih škola KZŽ.

“Atraktivna” vs. deficitarna

Župan Kolar dodao je da su nakon prošlogodišnjih 10 deficitarnih zanimanja, ove godine listu “pojačali” za još tri, a to su tesar/tesarica, soboslikar/soboslikarica te elektroinstalater/elektroinstalaterka.

– Iako se to izgubilo kroz godine, polagano, ali sigurno, strukovna zanimanja se vraćaju kao nešto pozitivno i Županija je svjesna toga – zaključio je župan.

Anđelko Ferek – Jambrek je podsjetio da je još u veljači počeo s prezentacijom deficitarnih zanimanja po školama, no virus ih je u tome nažalost spriječio.

–  Još jednom bih zamolio roditelje i učenike da još jednom razmisle je li bolje upisati neko “atraktivno” zanimanje pa završiti na burzi rada ili završiti neko od deficitarnih zanimanja i početi raditi odmah drugi dan, nakon završetka školovanja. To je vrlo bitno za gospodarstvo; deficitarna zanimanja su tražena i dobro plaćena i mislim da ulaganjem u njih možemo očekivati i kvalitetno gospodarstvo – zaključio je Ferek – Jambrek.

Sve dodatne informacije, istaknuto je, bit će objavljene na stranicama KZŽ, kao i poveznice na web stranice svih srednjih škola županije na kojima se nalaze detaljne informacije o svim programima, kvotama, razrednim odjelima, brojem učenika koji se upisuju i uvjetima. (Lovro Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba