U Stubičkim Toplicama održan treći Festival poezije

Božica Brkan dobitnica Nagrade “Vesna Parun” za pjesmu “Haljina za snove”

Objavljeno: 23.06.2020. zagorjeinternational

U parku Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice u subotu je održan treći Festival poezije Nagrada “Vesna Parun” – Stubičke Toplice 2020. Sudjelovalo je tridesetak pjesnika iz Krapinsko – zagorske županije i drugih krajeva Hrvatske. Prisutne je na početku pozdravila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je čestitala Udruzi “Modus Vivendi” na organizaciji festivala.

– Jedno je čitati poeziju, a drugo je slušati interpretaciju pjesama od strane autora, to je zaista jedan poseban doživljaj“ – poručila je Petek.
Najboljom pjesmom proglašena je “Haljina za snove”, autorice Božice Brkan, kojoj je uručena skulptura “Nevinije ruke”, akademskog umjetnika Ivana Tuđe.
Brkan je prvu pjesmu objavila još u šestom razredu i od tada neprestano piše, a svoju je prvu veliku nagradu dobila kao maturantica u Zagorju.

Mlada pjesnikinja

– Imala sam razmak u objavljivanju od gotovo 30 godina dok sam se bavila novinarstvom, a prije 10 godina kad sam otišla u prijevremenu mirovinu na neki sam se način vratila u mladost pa sada svake godine u prosjeku objavljujem knjigu, knjigu i pol. Na neki način sam se pomladila pa volim reći da sam mlada hrvatska pjesnikinja – rekla je Brkan, čija se knjiga “Nemoj mi to govoriti” nalazi u užem izboru za dodjelu književne nagrade Društva hrvatskih književnika “Tin Ujević”.
U ocjenjivačkom sudu bili su predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović, književnik Ludwig Bauer, dugogodišnja tajnica Društva Kajkaviana Vlasta Horvatić-Gmaz, dok je predsjednica ocjenjivačkog suda bila Marija Lamot, prošlogodišnja pobjednica ovog festivala, koja je otkrila kako je doživjela pobjedničku pjesmu Božice Brkan.

U ovoj sam pjesmi pročitala da je haljina za snove njezin život i da ona zapravo cijelo vrijeme svoje prozore, svoje poglede čisti svojom haljinom za snove – poručila je Lamot.

Drugačiji festival

Pokretač Festivala i predsjednik Udruge “Modus Vivendi” Nikola Kristić rekao je da se radi o festivalu koji je nešto drugačiji od drugih.

– Festival slobodne forme i nastupa, objavljenih i neobjavljenih pjesama. Naime, ne ocjenjuje se isključivo pjesma kao takva. Žiri vodi računa o kvaliteti same poezije, vodi računa o interpretaciji autora i o ukupnom dojmu nastupa. Želimo i potaknuti autore da rade na vlastitoj interpretaciji vlastitih stihova – kaže Kristić.
Video porukom svoju je pjesmu na ovogodišnji festival poslao i poznati glumac Rade Šerbedžija. Okupljena je pozdravila i zamjenica načelnika Stubičkih Toplica Anica Benger, a o Vesni Parun je govorio poznati književnik Enes Kišević.

– Nije mogla samo proći ni pored blijede ni pored ljepote, pored čovjeka. Bila je sjajna pjesnikinja, jedna od naših, pa čak i europskih velikih pjesnikinja. Rekao bih – čitajte Vesnu Parun – poručio je Kišević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter