Čini se da su vapaji roditelja i članova Udruge "Sveta Ana" urodili plodom

LIJEPA VIJEST: KZŽ će ipak financirati udruge u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama

Objavljeno: 02.06.2020. JJ

Nakon što je Odluka o obustavi županijskog Natječaja za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama te ljudskih prava, demokratizacije i razvoja civilnog društva izazvala burne reakcije javnosti, napokon dobra vijest – Krapinsko – zagorska županija u ponedjeljak je objavila novi natječaj.
Podsjetimo, 24. siječnja raspisan je spomenuti natječaj čija je ukupna vrijednost bila 600 tisuća kuna, a maksimalni iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu iznosio bi najviše 30 tisuća kuna. Rok za podnošenje prijedloga bio je 24 siječnja.

Tužni i razočarani

Međutim, 19. svibnja kontaktirala nas je Mateja Posarić, predsjednica Udruge “Sveta Ana“ za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije, istaknuvši kako je slučajno na stranici KZŽ naišla na Odluku o obustavi Javnog natječaja, donesenu 14. svibnja, a koja je naknadno stavljena u privitak ispod vijesti o raspisivanju natječaja, dodajući kako njihova udruga o tome nije uopće bila obaviještena. To je izazavalo veliku tugu i razočarenje među članovima udruge koja skrbi o brojnoj djeci s teškoćama u razvoju s područja KZŽ, ali i među roditeljima te djece, kojima, moglo bi se reći, život ovisi o terapijama koje dobivaju zahvaljujući radu udruge, a koja se djelomično sufinancira upravo iz županijskih sredstava.

– Situacija je nepovoljna za sve, jednako nas je pogodila epidemija, i kod nas je bio potres. Naša djeca su ga doživjela drugačije nego ostali, velik broj njih danima nije spavao, neki su se uopće bojali leći i krenuti na spavanje. Djeci je to trauma, a osobama s teškoćama, pogotovo mentalnim, još i veća. Ali nakon epidemije, potresa i svih nedaća koje su nas sve zadesile, naša djeca su još uvijek tu. Još uvijek im treba pomoć. Njihove potrebe nisu umanjene, niti su nestale. Svi mi iz Udruge znamo koliko su terapije, uz provođenje programa rane intervencije i habilitacije za osobe s invaliditetom, bitne za održavanje fizičkog stanja naših korisnika. U periodu kad su se troškovi nagomilali i porasli, nama je Županija oduzela dodjelu sredstava koja su nam bitna za daljnji rad i pokrivanje troškova rada Udruge, a na koji smo, mogu reći, računali. Razumije li naš župan da našoj djeci terapije nisu hobi, ni popodnevni izlet, već da su im to aktivnosti koje su važne za svakodnevni život? Nije li sramota takve informacije naći slučajno na internetu? – pitala se tada Mateja Posarić.

1. lipnja

Iz Županije se o slučaju nitko nije oglasio, no, čini se da su vapaji roditelja i članova udruge ipak doprli do njih, jer je 1. lipnja na internetskoj stranici KZŽ objavljen novi Natječaj za prijavu programa i projekata udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima i ranjivim skupinama, na koji se mogu javiti udruge s programima i projektima vezanima uz zdravstvenu i socijalnu zaštitu te brigu o djeci i mladima, a kojima će unaprjeđivati skrb i položaj ranjivih skupina, osoba s posebnim potrebama i invaliditetom svih dobnih skupina, usmjeravati brigu i svekoliku skrb za populaciju djece i mladih, unaprijediti položaj i osigurati podršku mladima u svim segmentima života mladih te unaprjeđivati svijest o važnosti i odgovornosti za održavanje zdravlja i zaštitu oboljelih svih dobnih skupina.
Ukupna planirana vrijednost natječaja je 350.000 kuna, a maksimalni iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom programu/projektu iznosi najviše 30.000 kuna. Rok za podnošenje prijedloga programa i projekata započinje 1. lipnja, a završava 1. srpnja 2020. godine. Udruga može prijaviti i ugovoriti samo jedan program ili jedan projekt u okviru ovog natječaja, na razdoblje provedbe do 12 mjeseci. Ista udruga može biti partner na više prijavljenih programa/projekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba