“Ljepota lažnog sjaja“

U Zaboku se otvara izložba krivotvorenih umjetnina

Objavljeno: 23.05.2020. JJ

U Gradskoj galeriji Zabok u četvrtak u 19 sati otvara se izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom “Ljepota lažnog sjaja“. Na izložbi će se naći najzanimljiviji izlošci iz zbirki Muzeja policije, koju čine krivotvorine, većinom ulja na platnu, te nekoliko skulptura. Radi se o krivotvorinama radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora.

Autorica izložbe je Helena Biočić, voditeljica Muzeja policije, a izložba ostaje otvorena do 16. lipnja i moći će se razgledati ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 15 do 19 sati te utorkom i petkom od 10 do 14 sati.

Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja, jest kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, no vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“.

Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno, upozorenje građanina na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina.

Pri kupovini umjetnina pripazite na nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći da ne budete žrtva krivotvoritelja:

Pogledajte pozadinu slike ili dno skulpture. Ondje često postoji čitavo bogatstvo informacija, kao što su stare aukcijske naljepnice ili vlasničke markice. Često krivotvoritelji paze samo na prednju stranu svojeg rada, ali ne obraćaju pozornost na dijelove koji nisu izloženi pogledu.

Tražite dokumentaciju o podrijetlu umjetnine. To je vaš obvezan zahtjev kojeg postavljate prodavaču pri kupnji vrijednih umjetnina, kako bi se izbjeglo upadanje u probleme ako se ispostavi da je djelo ukradeno ili na neki drugi način ilegalno pribavljeno.

Napravite dvostruku provjeru podrijetla. Pripazite da podrijetlo koje imate zaista pripada onom radu kojim vi raspolažete, da nije slučajno posuđeno od nekog drugog rada istog umjetnika ili pak krivotvoreno. Budite sumnjičavi po pitanju umjetnine čije podrijetlo ne možete potvrditi jednim telefonskim pozivom.

Kupujte od poznatih i uglednih prodavača koji imaju čistu povijest. I poznati prodavači i aukcijske kuće mogu biti prevareni, ali je puno veća šansa da rade s autentičnim djelima. Treba imati mnogo sreće pri kupovini na neviđeno, što je redovito pri kupovini na online način, iako je priložena fotografija djela.

Tražite forenzičku analizu, ili bar mogućnost da sami obavite provjeru prije kupovine. Ovo bi trebalo postati standard kod kupnje umjetničkih djela velike vrijednosti. Ako prodavač ne dozvoli trebalo bi biti znak za odustajanje od kupnje.

Prije kupnje slike poznatog slikara potrudite se upoznati njegov likovni opus. Ako ste odlučili uložiti veći iznos novca u kupnju slike nekog poznatog slikara proučite njegov opus ili se savjetujte s povjesničarima umjetnosti, kako ne biste kupili njegovu, npr. mrtvu prirodu, ako je on isključivo slikao pejzaže ili apstraktne motive.

Provjerite na web stranicama MUP-a nije li umjetnina ukradena. Prije kupnje provjerite OVDJE nije li umjetnina ukradena kako biste se uvjerili da za njom nije raspisana potraga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter