U protekla četiri dana u KZŽ nema novozaraženih koronavirusom

“Ako se ovako nastavi, početkom sljedećeg tjedna mogli bismo biti ‘korona free’ županija”

Objavljeno: 04.05.2020. AB

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije da u protekla četiri dana u Krapinsko – zagorskoj županiji nema novoooboljelih od koronavirusa.

– 1., 2. i 3. svibnja uzeto je ukupno 193 uzorka, do 3. svibnja pristigli su rezultati za 128 uzorka i svi su negativni. Dobra vijest je da su danas pristigli rezultati za još 65 uzorka i svi su negativni, odnosno nema pozitivnih na koronavirus. Dosad su u KZŽ ozdravile 72 osobe, a aktivnih slučajeva je 65. Dosad je uzeto 1830 briseva, a 59 osoba je u samoizolaciji. Tijekom nedjelje i danas nije bilo kršenja mjera samoizolacije, a 13 osoba zatečeno je kako napuštaju županiju bez propusnice – izvijestio je Ferek – Jambrek.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo sve boljom epidemiološkom slikom u KZŽ.

– Zapravo od utorka nemamo ni jednog novozaraženog i nadamo se da će tako i ostati. Prema broju sada zaraženih, kojima bi do kraja tjedna izašlo onih 28 dana, nakon kojih se smatraju izliječeni, početkom sljedećeg tjedna mogli bismo biti i „korona free“ županija, što je ogroman iskorak u odnosu na situaciju otprije tri tjedna. No, zamolio bih naše sugrađanke i sugrađane, bez obzira na novu fazu popuštanja, da se i dalje drže mjera opreza – poručio je župan.

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je na COVID-19 odjelu troje pacijenata te je dodao da se ovog tjedna otvaraju polikliničke ambulante.

– Naglašavam da bolnica tijekom ove situacije nije prestala s radom i to se vidi na listama čekanja jer one nisu velike, osim nekih iznimka. Naprimjer, lista čekanja za  operaciju katarakte (sive mrene) povećala se za sto dana što je normalno jer nismo radili dva mjeseca. Započeli smo s reaktivacijom polikliničkog rada. Od drugog tjedna počinjemo s elektivnim zahvatima”, rekao je Vančina i zamolio građane da prate web stranicu bolnice kako bi bili upoznati koje ambulante kad započinju s radom – kazao je Vančina.

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan rekla je da se Dom zdravlja vraća u stari ritam rada.

– Obiteljska medicina i stomatologija rade, oni su radili i prije ovih relaksirajućih mjera. Ono što je ostalo do danas je to da se kontrolirano ulazi u ordinacije i ambulante, znači pacijent se mora obavezno naručiti pred ulazom pozvoniti, mora se naručiti, dezinficirati i mora mu se izmjeriti temperatura. Stomatolozi i liječnici obiteljske medicine nakon adekvatno uzete epidemiološke anamneze, pristupaju rješavanju problemu naših pacijenata. Naš rendgen laboratorij radit će normalnim kapacitetom. Počeli smo raditi i u ambulanti u Zlataru, a dosad nismo radili. Počeli smo naručivati i zvati pacijente, koji su bili naručeni na preglede, a koji se u ovoj situaciji nisu mogli izvršiti. Vraćamo se polako u onaj stari ritam, ali molim pacijente da su i dalje na oprezu, da se pridržavaju uputa liječnika i da dolaze samo po pozivu. Također izradili smo jedan postupnik za naše liječnike kako bi znali kako se zaštititi i kako se odnositi prema pacijentima – rekla je dr. Dogan te dodala da je proradio i sanitetski prijevoz Doma zdravlja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba