LJUDEVIT GAJ

Na današnji dan u Zagrebu je preminuo vođa hrvatskog narodnog preporoda

Objavljeno: 20.04.2020. zagorjeinternational

U Zagrebu je na današnji dan,  20. travnja 1872. godine preminuo Ljudevit Gaj. Ovaj književnik i političar te vođa hrvatskog narodnog preporoda rodio se u Krapini 8. srpnja 1809. godine.

Osnovnu školu i prvi razred gimnazije je završio u Krapini nakon čega je pohađao njemačku gimnaziju u Varaždinu i Karlovcu. Nakon srednje škole upisao je studij filozofije u Beču koji je nastavio u Grazu da bi kasnije upisao pravo u Pešti. Filozofiju je 1834. godine doktorirao u Leipzigu.

U Budimu je 1830. godine tiskao knjižicu Kratka osnova horvatsko-slavenskoga pravopisaňa‎, dvojezično, na hrvatskom i njemačkom jeziku, koja mu je donijela slavu. Ta knjižica od 27 stranica uzima se kao početak hrvatskih preporodnih gibanja. Početkom 1832. godine došao je u Zagreb.

U 1834. godini uspio je dobiti kraljevu suglasnost za izdavanja hrvatskih dnevnih novina s književnim prilogom. Od 1935. izdaje Novine horvatske i književni prilog Danicu Horvatsku, Slavonsku i Dalmatinsku. Ostao je zabilježen kao vođa narodnog preporoda što je dovelo do modernizacije Hrvatske. U središtu Krapine mu je 1891. podignut spomenik, a 1966. godine njegova rodna kuća je uređena u memorijalni muzej Grada Krapine.

Godišnjica smrti Ljudevita GajaNa današnji dan, 20. travnja 1872. godine u Zagrebu je u prostorima svoje tiskare umro…

Objavljuje Pučko Otvoreno Učilište KrapinaNedjelja, 19. travnja 2020.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba