ŠEF HOK-A DRAGUTIN RANOGAJEC

‘Obrtnik je u istoj poziciji kao i radnik, važno je čuvati radna mjesta’

Objavljeno: 05.04.2020. zagorjeinternational

Mi smo zadovoljni jer po prvi put Vlada je dala ista prava obrtnicima kao i njihovim radnicima. To je dokazivanje trajalo nekoliko dana, ali uspjeli smo dokazati da je obrtnik u istoj poziciji kao i radnik i da ga moramo čuvati. Važno je čuvati radna mjesta, ali ako izgubite obrtnika poslodavca onda i radnici idu na burzu. Važno nam je da svi obrti koji su sezonski i koji su počeli raditi da uđu u mjere jer ih moramo sačuvati. Bez njih ne možemo pokrenuti sezonu. U ponedjeljak će Upravno vijeće HZZ-a raspravljati mogu li obrtnici koji su otpustili ljude ponovno ih zaposliti i ući u mjere, nadamo se da će HZZ donijeti pozitivnu odluku, kazao je šef Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec za N1.

U pregovorima su i da su svi koji su zatvorili obrte zbog odluke Stožera dobiju sredstva za cijeli mjesec. Kada je riječ o paušalnim obrtima kaže da ne dijele članove na velike i male, a za paušalce su uspjeli ishodovati jednaku potporu kao i za ostale obrtnike. Smatra da mogu opstati s najavljenih 4000 kuna, a vjeruje da će kad sve prođe obrtnici pomoći Vladi i otvarati nova radna mjesta, te pomoći gospodarstvu da dobije zamašnjak. Dodao je da je HOK stornirao zaduženje komorskog doprinosa na tri mjeseca. Uputili su dopis HNB-u i HUB-u da svi imaju isti kriterij i da banke zamrznu glavnicu i kamatu na kredite za sve obrtnike i to bez ispunjavanja papirologije.

– Tko do sada nije shvatio da nije u problemu, to je tužno. Tražimo i da leasing kuće postupe na isti način. Ako jedna banka to napravi pozvat ćemo svoje članove da joj se revanširaju i da prenesu svoje poslovanje u banku koja nam je izašla u susret kada nam je bilo teškko. Prodavači novaca će opstati, pitanje je hoće li gospodarski subjekti – kazao je Ranogajec. Kao prednost ove krize vidi da su ušli silom u digitalno doba. Sada ne moraju više obijati šaltere i sve mogu online pa se nada da će se tako i nastaviti nakon što kriza završi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba