ČESTITAMO KOLEGAMA NJIHOV DAN!

SVJETSKI JE DAN RADIJA: Najzastupljeniji medij na svijetu koji informira, obrazuje i zabavlja

Objavljeno: 13.02.2020. zagorjeinternational

Svjetski je dan radija. Ne slavi se Marconijev ili Teslin prvi radijski prijenos, već je taj dan oodabrao UNESCO na inicijativu Španjolske radijske akademije, s obzirom na to da je 13. veljače 1946. godine osnovan radio Ujedinjenih naroda koji je u eter krenuo s porukom: “Ovo su Ujedinjeni narodi. Obraćamo se ljudima svijeta!“.

Kolijevka Amerika

Ovaj dan slavi se s ciljem podizanja svijesti u javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne suradnje te osiguranja pristupa informacijama putem radija. Danas je radio najzastupljeniji medij na svijetu, koji ljude u svim krajevima planeta informira, obrazuje i zabavlja.
Kolijevka radija je Amerika. Iako je prva svjetska radiopostaja u Pittsburghu započela redovito emitirati još daleke 1920. godine, Svjetski dan radija obilježava se tek od 2012. godine.

Radio Zagreb

Povijest radija u Hrvatskoj započela je samo šest godina nakon emitiranja u Pittsburghu, riječima Božene Begović 15. svibnja 1926. godine: “Halo, halo, ovdje Radio Zagreb“. Na području Republike Hrvatske danas djeluje oko 150 radio postaja, među kojima šest radija s područja Krapinsko – zagorske županije i to Radio Hrvatsko zagorje Krapina, Radio Kaj, Radio Marija Bistrica, Radio Stubica, Radio Zlatar i Zagorski radio.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba