U Pregradi predstavljena knjiga "Mika Špiljak: revolucionar i državnik"

“Povijesne istine nema, stoga djecu trebamo učiti da razmišljaju i uvažavaju mišljenja i različite interpretacije“

Objavljeno: 13.02.2020. JM

U pregradskoj Gradskoj knjižnici u utorak je predstavljena knjiga povjesničara Hrvoja Klasića “Mika Špiljak: revolucionar i državnik“. Riječ je o knjizi u kojoj, prateći životni put i profesionalnu karijeru Mike Špiljaka, autor obrađuje neke od ključnih procesa i događaja hrvatske povijesti 20. stoljeća. Knjiga je pisana u obliku biografije, ali je ona i više od toga jer se ne bavi isključivo ulogom Špiljaka u određenim događajima, nego analizira i objašnjava neke od najvažnijih fenomena i izazova koji su obilježili prošlo stoljeće. Uz autora, u predstavljanju knjige sudjelovao je novinar Jutarnjeg lista Vlado Vurušić.

Pojam revolucionar

Na samom početku, autor knjige rekao je kako je ovo predstavljanje jedno od najposjećenijih dosad, a knjiga je naišla na brojna negodovanja i to prije nego je izašla i prije nego što ju je itko od tih kritičara mogao pročitati.

– Mi u Hrvatskoj borimo se spoznati između crne i bijele, a ova knjiga pisana je u nijansama. Knjiga nije monolog. Prije svega sam želio otvoriti dijalog, što se trudim od kada sam se počeo baviti poviješću – rekao je Klasić te dodao kako mnogi problematiziraju termin državnik u naslovu, međutim, njemu je, kako je rekao, bitan pojam revolucionar te smatra da smo takve ljude u društvu zanemarili i izgubili.
Autor je na promociji posebno zahvalio i prisutnoj obitelji Mike Špiljaka, koja mu je omogućila uvid u arhivu te završio mišlju kako nema povijesne istine, već da treba učiti djecu da razmišljaju, uvažavaju mišljenja i različite interpretacije.

Perspektiva budućnosti

– Kad ne nudite perspektivu budućnosti, najlakše je vraćati se u prošlost. No, o prošlosti bih volio da slušate na ovakvim tribinama, a da se inače okrećemo budućnosti – zaključio je Klasić.
Uz gradonačelnika Pregrada Marka Vešligaja, predstavljanju knjige nazočili su i potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek sa zamjenicom Valentinom Đurek i dopredsjednica Saveza društava “Naša djeca“ Sonja Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter