Evo što morate znati o hvalevrijednom običaju koji se još uvijek njeguje u nekim selima uz hrvatsko – slovensku granicu

Trikraljski zvjezdari noćas kreću u svoj pohod, noseći zvijezdu i pjevajući svoju popevku ispred prozora obiteljskih kuća

Objavljeno: 05.01.2020. JJ

Trikraljski zvjezdari postoje samo u Istri te uz hrvatsko – slovensku granicu, ponajviše u sutlanskom području. Radi se o običaju da skupina muškaraca noć uoči svetkovine Sveta tri kralja obilazi kuće noseći u ruci trikraljsku zvijezdu, koja simbolizira zvijezdu koja je trojicu mudraca dovela do mjesta na kojem je rođen Isus Krist. Zvjezdari se najčešće okupljaju u kući jednog od svojih članova, pojedu kuhane kobase ili neki drugi domaći specijalitet, okrijepe se čašom vina ili gemišta, te kreću u svoj cjelonoćni pohod. Kada dođu do kuće, stanu ispred prozora i zapjevaju trikraljsku popevku, čiji se stihovi djelomično razlikuju od sela do sela.

Pola stoljeća

Primjerice, u selu Sopot kraj Pregrade, koje ima više od pola stoljeća dugu tradiciju trikraljskih pohoda, zvjezdari na početne stihove “Dobar večer, krstijani” prema prozoru okreću “dolazno lice zvijezde”, a pri kraju, na stihove “Mi se od vas obračamo”, okreće se “odlazno lice zvijezde”. Na stihove “Bog vas prekriži u vašoj hiži”, sa zvijezdom se napravi znak križa, dakle, prekriži se kuća i svi njezini ukućani. Domaćin tada upali svjetlo u kući i otvara vrata svoga doma. Trikraljski zvjezdari ulaze u kuću te svima čestitaju sretan Božić i novu godinu, a s obzirom na to da je ugostiti zvjezdare čast za svaku obitelj, u svakoj kući moraju i nešto pojesti i popiti, a nerijetko se i zapjeva.

Uglavnom ne obilaze samo svoje selo, već i svoje bivše sumještane koji su odselili u bližu okolicu, a običaj je i da se pohode župni dvorovi. Njihovi pohodi stoga uglavnom završavaju tek u zoru.

Što se tiče trikraljske zvijezde, njezina je vrijednost veća što je starija, pa su tako, primjerice, sopotski zvjezdari iznimno ponosni na svoju zvijezdu koja je stara koliko i njihov običaj – više od pola stoljeća. Oni je redovito uoči svog pohoda urede i poprave, ali ne pada im na pamet mijenjati je ili izraditi novu.

Sito ili rešeto

Kako stoji u članku “Trikraljska zvezda”, objavljenom na Wikipediji, “zvezda je napravljena od velikog sita ili rešeta, obloženog staniolom. Rešetka je izvađena, a u sredinu se ulaže izrezan okrugli komad šperploče ili jako čvrstog kartona, a sve mora biti obloženo sjajnim papirom. Zvezda ima dva lica: dolazno i odlazno. Dolazno je ono koje se okreće odmah u dolasku pjevača prema prozoru domaćina. To je lice zvezde bogatije ukrašeno. Središnji prostor zauzima štalica od drveta sa svim simbolima Božića. Na drugoj strani nalazi se manja, keramička, ili štalica od papira. S obje su strane anđeli, božićne razglednice, svete slike, kipić Majke Božje, kuglice s bora, orasi i jabuke umotani u srebrni papir. Zvezda ima pet krakova (“rogovi”, “špice” – obloženi sjajnim papirom), a sve je pričvršćeno na drvenu dršku koja predstavlja rep kao kod prave repatice.”

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba