Zašto su posjetitelji najljepše adventske destinacije u Europi izgubili ovu povlasticu?

Luksemburg uvodi besplatan javni prijevoz, a u Zagrebu su ukinute čak i besplatne vožnje tijekom “Adventa”

Objavljeno: 01.01.2020. zagorjeinternational

Kako bi riješile sve veći problem prometnih gužvi, vlasti u Luksemburgu odlučile su ukinuti naplatu javnog prijevoza do ljeta 2020. godine, dok je građanima i svim posjetiteljima zagrebačkog “Adventa”, koji je tri godine zaredom proglašen najljepšim u Europi i tijekom kojeg su preko vikenda bile osigurane besplatne vožnje gradskim tramvajima i autobusima, ove je godine ta povlastica ukinuta.
“Advent u Zagrebu” najveća je manifestacija na otvorenom u našoj Metropoli u kojoj svake godine uživaju domaći i strani posjetitelji svih generacija. Bogato okićene božićne jelke i raznobojne lampice koje nas vode stazama uz adventske kućice, pozivaju na druženje i kušanje kulinarskih specijaliteta i slastica, dok niskim temperaturama najradije prkosimo uz domaće kuhano vino.

Tri godine zaredom

Zagrepčani su posebno ponosni i rado ističu činjenicu da je upravo njihov grad, i to tri godine zaredom, osvojio titulu najbolje adventske destinacije u Europi. Toj blagdanskoj čaroliji zadnjih je godina pridonijela i dodatna pogodnost – besplatne vožnje javnim gradskim prijevozom u vrijeme trajanja “Adventa”, od početka prosinca i zaključno s prvim vikendom u siječnju. Tako su na području grada, u prvoj tarifnoj zoni, ZET-ovim tramvajima i autobusima bezbrižno putovali svi, od petka u 12 sati pa sve do nedjelje u ponoć, i nije nimalo neobično da Zagreb upravo u vrijeme “Adventa” bilježi rekordnu posjećenost.
Dok razmišljamo o tome zašto ove godine više nemamo povlasticu besplatno se voziti zagrebačkim tramvajima i autobusima, u medijima je odjeknula vijest kako su vlasti u Luksemburgu odlučile ukinuti naplatu javnog prijevoza i to namjeravaju učiniti do ljeta 2020. godine. Tako u Luksemburgu, u kojem živi više od 600 tisuća stanovnika, žele doskočiti problemu sve većih prometnih gužvi na gradskim prometnicama. Osiguranim besplatnim javnim prijevozom koji bi subvencionirala vlada, pridonijet će da se građani na njega sve više navikavaju, dok će se istodobno na ulicama smanjivati broj automobila.

Prometne gužve

Unatoč brojnim i sve glasnijim kampanjama koje zagovaraju ekologiju i promoviraju zdraviji način života, i u našoj Metropoli često se susrećemo s velikim prometnim gužvama, posebice u jutarnjim i popodnevnim satima, kada ljudi odlaze i vraćaju se s posla. Iznimka su tek ljetni mjeseci, posebice srpanj i kolovoz, kada većina građana koristi godišnji odmor i kada nas gužve “zaobilaze” čak i radnim danima, a zrak je tada daleko čišći za šetnje i aktivnosti na otvorenom. Stoga ne bi bilo naodmet razmisliti o ukidanju naplate javnog prijevoza i u Zagrebu, ne samo u vrijeme “Adventa”, već i tijekom čitave godine. Osim što bi se time znatno smanjile gužve na cestama, a izbjegle bi se i muke vozača oko traženja slobodnih parkirnih mjesta, i dodatnim smanjenjem emisija štetnih plinova iz automobila učinili bismo naš grad još ljepšim i ugodnijim mjestom za život. / Renata Cisar

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba