Sjećate se one rečenice: “Idemo kod kleti malo tipkati!”? Prije nešto više od godinu dana pisali smo o Mariju Fabijančiću (50) iz Mihaljekova Jarka kod Krapine, čiji je izum – gemištomat, u međuvremenu postao pravi hit. Nije to običan točionik na struju u obliku vinske bačve – iz njega uvijek ide idealno ohlađeno piće. Genijalno, rekli bi Zagorci. S time da je u međuvremenu taj isti gemištomat dobio malu nadogradnju – kako je vani hladno, za ovu je priliku nama točio – kuhano vino. A zašto smo ponovo posjetili Marija? Rekli biste, logično, pa da si natipkate nekaj u ove hladne dane, da se zagrijete… No, krenimo redom.
Podsjetimo, ideja o gemištomatu se rodila prije nekih šest godina, s ciljem da se u vrlo kratkom vremenu može ohladiti veća količinu napitka – vina, vode, soka, piva,… Naravno, tu se prvenstveno mislilo na ljetne mjesece, kada se i hladno piće vrlo brzo zagrije, nakon što se izvadi iz hladnjaka. Dakle, kada dođe ekipa, da se za 15-ak minuta može popiti osvježavajuće piće ohlađeno na nekih 8 Celzijevih stupnjeva. Gemištomat je odmah postao hit u Marijevom društvu, kao i društvu njegova sina Hrvoja, s kojim nam ga je prvi put predstavio. Brzo se proširila rečenica s početka ovog teksta i sada ga se seli po raznim feštama i kletima, a svi koji ga prvi puta vide, ostaju jednostavno oduševljeni.

To se ne odbija

– Unutra, iza drva, su četiri rezervoara po pet litara i jaki rashladni uređaj s termostatom. Točionik ima četiri tipke, dvije za vino i dvije za vodu, dakako, ako vam služi za točenje gemišta. Jer podržava sve napitke, sokove, rakiju, gazirana pića… Koliko dugo držite tipku, tako dugo toči – pričao nam je tada Mario, koji je imao već mnogo upita za gemištomat te kaže da bi bez problema mogao napraviti jedan nekome tko to želi.
A onda je stigao jedan poseban upit. Onaj koji se ne odbija – od supruge Ksenije. I to je razlog naše ponovne posjete Fabijančićima, htjeli smo vidjeti kako izgleda feminizirana verzija gemištomata, a dojam na prvu bio je – vrhunski. Ksenija je odmah ispod staklene podloge stavila nove svjećice i aranžmančić, da se vidi “ženski dodir”.
– Stvarno su bile pozitivne reakcije na prvi tekst i ljudi su bili oduševljeni. Kad smo napravili Facebook stranicu Gemištomat, ljudi su se počeli javljati, pa si, primjerice, iznajmljuju gemištomat za fešte tipa pričest, krizma, rođendani, pa čak i svadbe, vozili smo ga i na more. Gemištomat je zapravo glavna atrakcija na feštama jer se oko njega skupe i muzikaši i gosti, pa se može reći da je to aparat za dobru zabavu, odnosno središnja točka zabave. Ne znači odmah da se svi oko njega moraju napijati, to niti ne podržavam – kaže nam Ksenija, koja sama, kaže, vrlo rijetko pije alkohol, ali gemištomat si je poželjela.

– Prvo je dobio ideju za još jedan gemištomat. Mario vam je vrlo inovativan, pun ideja, koje potom provodi u djelo. Napravio je on i peć na pelete, kao i solarni tuš na senzor, bitno da se nešto tipka – objašnjava kroz smijeh Ksenija pa nastavlja:
– Onda mi je “maznuo” frižider, pa je počeo raditi novi gemištomat, ali mu se to ipak nije svidjelo. A onda kad je stavio gore staklo, svidio se meni, pa sam ja rekla da je to sad moje. I sada ga koristim na razne načine. Kad imamo druženja, služi kao šank, pa na njega stavim kolače i slično, a dolje hladimo piće. Također, volim mućkati koktele, ja mućkam, drugi piju – govori nam Ksenija dok nam Mario iz prve verzije gemištomata toči kuhano vino. Novost je i da uređaj više nije kod kleti, već su oba u zatvorenoj terasi pored obiteljske kuće, na čijim je ulaznim vratima i pločica s natpisom: “Gemištomat open 0-24”.
S obzirom na to da sada imaju na raspolaganju dva gemištomata, upitali smo Fabijančiće koji je uređaj “aktivniji”, na što su nam rekli da to ovisi o tome kakvo je društvo.
– Ak je njegovo društvo, aktivniji je njegov gemištomat, a ako je moje društvo, aktivniji je moj. A nekad su aktivna i oba jer kod nas vam nikada nije dosadno, dolazi nam puno ljudi, a svi su oni oduševljeni gemištomatom – kaže nam Ksenija te nastavlja:

Rođendanska fešta

– Najdraži koktel kojeg slažem mi je mojito, koji je jako ukusan, a slažem ga s rumom od kokosa. No, ne mora to baš uvijek biti alkohol i ne slažem samo alkoholna pića, jer stvarno nisam pristaša alkohola. Zanimljivo je što se stvarno svašta može iskombinirati, tako da je ovaj moj gemištomat zapravo i koktelomat i sokomat – zaključuje Ksenija, dok nam Mario objašnjava po čemu se još razlikuje od prve verzije:
– Glede tehničkih specifikacija, ovaj gemištomat je malo drugačiji od prvog. Priključni napon mu je 220 volti, a unutar bačve je pravi frižider, dok je ostala elektronika, što se tiče tipkala ista kao i kod prvog, s time da je ovaj jednostavniji za održavanje i multifunkcionalan je. Može primiti više vrsta napitaka, a kapacitet mu varira, pa se tako može priključiti i pet ili deset litara određenog napitka, samo što ovaj u početku nešto sporije hladi – kaže Mario, dodajući da mu za izradu treba tjedan do dva, ovisno o tome koliko ima slobodnog vremena.
– Može se svašta napraviti, ne mora točno tako izgledati, ovo je bila neka moja vizija. Ali mogu varirati i zapremnina i izgled i broj točionika, sve prema dogovoru – objašnjava Mario, za čiji su 50. rođendan “u pogonu” bila oba gemištomata.
– Bila je vrhunska fešta i stvarno nitko nije padao s nogu od alkohola, iako je naravno gemištomat bio centar okupljanja, pravi društveni magnet. No i kada se pije, mora se biti odgovoran, stoga pamet u glavu – za kraj poručuje Ksenija.