Diljem Zagorja počinju prigodne adventske manifestacije

Radionice, predstave, koncerti, paljenje adventskih svijeća, duhovni program – evo što vas sve očekuje tijekom prosinca

Objavljeno: 30.11.2019. Jožica Miklaužić

Počinje advent, vrijeme iščekivanja najradosnijeg dana u godini, Božića. Tim povodom, općine i gradovi diljem Krapinsko – zagorske županije pripremaju prigodni program. Kroz glazbu, izložbe, filmske projekcije, duhovni program, paljenje adventskih svijeća, sajmove i bogatu gastro i eno ponudu, cilj je okupljati građane i probuditi u njima božićni duh, duh radosti ususret proslavi rođenja malenog Isusa.

“Advent u Zagorju”

Pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije, Turistička zajednica općine Hum na Sutli i Destinacijsko – promidžbeni klub “Zeleni bregi“ Pregrada, ove nedjelje organiziraju 16. županijsku manifestaciju “Advent u Zagorju“, uz paljenje prve županijske adventske svijeće. Ovogodišnja prikupljena sredstva namijenjena su Udruzi “Onkološki pacijent“ iz Huma na Sutli, za tisak informativne brošure za oboljele od malignih bolesti s područja Krapinsko – zagorske županije. U ovogodišnjem kulturno – umjetničkom programu s početkom u 17 sati, u kinodvorani u Humu na Sutli nastupit će Gordana Ivanjek Tušek, Zlatko Deveničar, Mešani pevski zbor KD-a “Antun Štefancioza“ Rogatec, Ansambl “Acoustic band“, Tamburaški sastav KUD-a Đurmanec, Dino i Karla Miklaužić, ŽVA Sotelia, Mješoviti zbor KUD-a “Rikard Jorgovanić“, Dječji zbor “Humčeki“ i Humske mažoretkinje, dok se zajednički domjenak priprema na platou ispred kinodvorane, uz prigodni glazbeni program. Humanitarna bon – ulaznica po cijeni od 30 kuna može se od četvrtka nabaviti u Restoranu “Iva“ i Općinskoj knjižnici u Humu na Sutli. Druga adventska svijeća bit će, u suradnji sa Zagorskom ligom protiv raka, upaljena u predvorju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u subotu, 7. prosinca, u 17 sati, uz prigodni kulturno – umjetnički program domaćeg KUD-a “Zlatko Baloković“, treća također u subotu, 14. prosinca, u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici, na koncertu sestara Ivane Husar Mlinac i Marije Husar Rimac, a četvrta tradicionalno u Svetištu Majke Božje Bistričke, u nedjelju, 22. prosinca, na misi zornici.

“Mačanski božićni kutek“

Ovogodišnji Advent u Maču pod nazivom “Mačanski božićni kutek“ svoj program započinje danas u 18 sati, paljenjem prve adventske svijeće kod kružnog toka uz prigodni program limene glazbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mače. Blagdan svetog Nikole obilježit će se darivanjem djece predškolske dobi, dok će druge adventske subote Školska zadruga “Hiža“ u jutarnjim satima održati sajam božićnih motiva. U subotu, 14. prosinca na programu je mali božićni koncert mačanskih mažoretkinja “Alina“ u Domu kulture s početkom u 17 sati. U crkvi Bezgrešnog začeća Blažene djevice Marije u nedjelju 22. prosinca s početkom u 18 sati održat će se drugi samostalni vokalno – instrumentalni koncert KUD – a “ Ljudevit Gaj Mače“ pod nazivom “Poslušajte si vezda“, a u petak 27. prosinca humanitarni koncert limene glazbe DVD – a Mače, također s početkom u 18 sati. U subotu, 28. prosinca s početkom u 18 sati u Domu kulture posjetitelji će moći uživati u tradicionalnom božićnom koncertu KUD – a “Ljudevit Gaj Mače“.

“Prosinačke svečanosti grada Zaboka”

Kao što je to običaj, u Zaboku s početkom prosinca počinju “Prosinačke svečanosti”, koje nude bogat i raznovrstan program za sve generacije i podizanje raspoloženja pred Božić i Novu godinu. U organizaciji programa, svojim svečanostima, radionicama, javnim tribinama i koncertima sudjeluju i Društvo Naša djeca Zabok, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, Gimnazija A. G. Matoša te Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Ove subote Gradsko društvo Crvenog križa Zabok organizira kreativnu radionicu, dok će se u utorak održati promocija knjige i radionica kuhanja za roditelje i djecu pod nazivom “Bebe vole papati“ te božićni koncert Baptističke crkve Mačkovec, “Radost Božića“. Sljedećeg dana na rasporedu je stand–up komedija “Ocat i sin“, a u petak, 6. prosinca, otvorenje izložbe Birgit Brlečić “Dodir u bojama“. U OŠ K. Š. Gjalskog 14. prosinca održat će se godišnji koncert Gradskog puhačkog orkestra Zabok, pod nazivom “Orkestar i prijatelji“, a 18. prosinca otvorenje božićnih kućica uz božićnu glazbu, posjet Djeda Božićnjaka, fotografiranje, podjelu slatkiša te božićne pjesme uz saksofon. 20. prosinca tu je i Večer Zabočana i božićni koncert “Stranac u noći“, a sljedećeg dana koncert Gradskog puhačkog orkestra Zabok, Puhačkog orkestra DVD–a Špičkovina, godišnji koncert Ansambla Zabok te koncert grupe “Footloose“. 22. prosinca na rasporedu je koncert Limene glazbe Prosenik, koncert Podium brass kvinteta te koncert DVD–a Špičkovina, a 23. prosinca nastupa Tamburaški sastav “Missters“ i Zbor “Arete“. Povodom blagdana sv. Stjepana, koncert će održati Puhački orkestar DVD–a Špičkovina, a dan kasnije Limena glazba Prosenik. 8. prosinca u Lugu Zabočkom organiziran je doček Djeda Mraza te godišnji koncert Ansambla Zabok u zabočkoj osnovnoj školi. Za doček Nove 2019., za sve posjetitelje pripremljen je grijani šator, vatromet, ugostiteljska ponuda te nastup Luna benda.

“Advent u Zlatar Bistrici”

Danas počinje “Advent u Zlatar Bistrici“, pa će tako u crkvi sv. Ivana Krstitelja u 18 sati biti upaljena prva adventska svijeća. U nedjelju će se održati kulturno – umjetnički program Kluba za starije osobe Varaždin, u organizaciji Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica. Događanje počine u 18 sati u Domu kulture. U petak, 6. prosinca, u 17 sati će u Domu kulture biti proslava blagdana svetog Nikole, te će se u organizaciji Društva Naša djeca i Općine Zlatar Bistrica održati priredba za djecu i podjela darova. U subotu, 7. prosinca, održat će se radionica za djecu “Pružamo ti ruke Božiću“, gdje će se izrađivati adventski ukrasi za stol i bor. Organizator je Udruga žena “Zagorska škrinjica“, a radionica će biti u 15 sati u Vjeronaučnoj dvorani Župnog ureda. U 18 sati upalit će se druga adventska svijeća. U nedjelju, 8. prosinca, u organizaciji Eko udruge “Lijepa naša“ će se u Domu kulture u 18 sati održati humoristična predstava “Selo moje malo“. U petak, 13. prosinca, komediju “Više sreće drugi put“ će s početkom u 19 sati odigrati AKUD “Žensko kazalište Gornje Jesenje“. U subotu, 14. prosinca, u 18 sati upalit će se treća adventska svijeća, dok će se u nedjelju održati Večer limene glazbe, a nastupit će Puhački orkestar općine Zlatar Bistrica i gosti. Koncert počinje u 18 sati. U subotu, 21. prosinca, u 18 sati bit će upaljena četvrta adventska svijeća.

“Belečka božićna bajka“

Belečke mažoretkinje i ove godine organiziraju izradu adventskog vijenca na proplanku ispred crkve Majke Božje Snježne u Belcu. Veliki adventski vijenac izrađivat će danas od 10 sati, a pridružit će im se Dobrovoljno vatrogasno društvo Belec, Kulturno – umjetničko društvo Belec i zbor Župe Belec. Također pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u ukrašavanju Belca, kako bi što svečanije ušli u najljepše doba godine i uživali u adventskom ozračju.

“Zlatarska božićnica“

Tradicionalna manifestacija „Zlatarska božićnica” i ove godine u prosincu donosi niz zanimljivih sadržaja i program koji će potrajati sve do 5. siječnja. Program počinje ove subote, na prostoru kod župne crkve, paljenjem prve adventske svijeće i prezentacijom adventskih vijenaca, od 17 sati. U nedjelju će se u Vatrogasnom domu u Zlataru, od 16 sati, održavati dječja božićna radionica, a u Belcu u župnoj crkvi u 17 sati je koncert Gradskog pjevačkog zbora “Franjo pl. Lučić” iz Velike Gorice.
Tijekom sljedećeg tjedna, pripremljeno je također niz sadržaja. U ponedjeljak je u Gradskoj knjižnici u 18 sati Božićna radionica za sve uzraste, a u četvrtak, 5. prosinca, kazališne predstave za djecu s podjelom darova sv. Nikole u dječjem vrtiću i osnovnim školama u Zlataru i Belcu. Drugi vikend donosi i Mali adventski sajam na Trgu slobode, a 14. prosinca se na prostoru kod Galerije izvorne umjetnosti organizira cjelodnevni program – jutarnji božićni sajam i večer prskalica, uz nastup KPD-a “Zlatarjeve“ i Tamburaškog sastava “Tajna“. U nedjelju, 15. prosinca, u župnoj crkvi će se održati koncert “Ususret Božiću“, a još jedno glazbeno druženje na programu je 19. prosinca u Gradskoj knjižnici. U Galeriji će svoju tradicionalnu izložbu 21. prosinca imati Zlatarska paleta, a svoj tradicionalni koncert 5. siječnja priprema KUD Belec.

“Humska božićna bajka“

Postavljanjem adventskog vijenca danas ispred općinske zgrade, započinje ovogodišnja “Humska božićna bajka“, koja donosi i pregršt drugih događanja. Tako će se u nedjelju održati paljenje prve adventske svijeće uz nastup župnog zbora Župe Taborsko. U četvrtak, 5. prosinca, u velikoj dvorani općinske zgrade obilježit će se blagdan sv. Nikole te će biti prikazan crtani film, dok će se sljedećeg dana s početkom u 18 sati održati adventski koncert u OŠ Viktora Kovačića. Od 9. do 13. prosinca “Motomrazovi“ će obići djecu u osnovnoj školi, područnim školama, vrtiću te djecu udomiteljske obitelji. U nedjelju, 15. prosinca, održat će se Božićni sajam na platou ispred kinodvorane te godišnji koncert Limene glazbe Vetropack Straža u humskoj kinodvorani. U dvorani osnovne škole 19. prosinca održat će se mjuzikl za djecu “Novogodišnji šušur“ te podjela poklona za djecu s područja općine. 21. prosinca održat će se turnir Pikado kluba Scorpion, a 24. prosinca pokraj crkve sv. Petra u Prišlinu bit će upriličene žive jaslice Dramske sekcije ŠKD–a Sv. Petar Brezno.

“Prosinac u Gupčevom kraju“

“Prosinac u Gupčevom kraju“ počinje sutra, Božićnim sajmom OPG–ova Gupčevog kraja u Parku Jure Stubičanca u Donjoj Stubici, od 9 do 13 sati, a u 12.15 sati upalit će se i prva adventska svijeća. U subotu, 7. prosinca, uz Božićni sajam OPG–ova u Parku Jure Stubičanca, u 18 sati u Pučkom otvorenom učilištu Donja Stubica otvara se božićna izložba “Med zvezdami“, autorice Jadranke Blagec. Subota, 14. prosinca, donosi Božićnu bajku u Gupčevom kraju, što uključuje događanja tijekom cijelog dana u Sportskoj dvorani u Donjoj Stubici. Program počinje od 10 sati Božićnim sajmom, a nastavlja se radionicama za djecu i facepaintingom. Bit će tu i Božićni kutak Djeda Mraza od 10 do 14 sati, kao i edukativno – zabavna predstava kazališta Lala Land s YouTuberima Markom Vuletićem i Nikom Ilčić u 11 sati. Vrhunac večeri bit će božićni koncert sestri Husar, koji počinje u 19 sati. Sljedećeg vikenda događanja počinju već u petak, 20. prosinca navečer, kada se otvara tradicionalna božićna izložba minijatura u Galeriji “Pod lipom” u Gornjoj Stubici, s početkom u 19 sati. U subotu će se u Društvenom domu u Modrovcu održati tradicionalno kićenje bora na starinski način, s početkom u 19 sati, a predstavu će izvesti Dramsko kazalište Sveti Križ Začretje. Tradicionalni božićni koncert Vitomira Ivanjeka održava se u potkrovlju Dvorca Oršić s početkom u 19 sati. Poslije Božića na rasporedu je prvi Božićni koncert KUD–a Stubica i Puhačkog orkestra DVD–a Donja Stubica, u petak, 27. prosinca, u 18 sati u crkvi Presvetog Trojstva u Donjoj Stubici te novogodišnji koncert “Svim ljudima dobre volje“, u organizaciji glazbenih udruga s područja Gornje Stubice, koji će se održati u nedjelju, 29. prosinca, u 19 sati u Sportskoj dvorani OŠ Matija Gubec Gornja Stubica.

“Božić u Pregradi“

Grad Pregrada i ove godine organizira zanimljiva događanja u prosincu. Od 1. do 16. prosinca u sklopu akcija Crvenog križa “Vaš dar za pravu stvar“ i “Božić za sve“, prikupljat će se donacije. U četvrtak, 5. prosinca, održat će se radionica izrade božićnih ukrasa, poklona i kulisa za predstavu. Blagdan sv. Nikole obilježit će se u osnovnoj i područnim školama u Benkovu i Kostelu te Dječjem vrtiću “Naša radost“. 7. prosinca u Galeriji Muzeja održat će se Blagdanski sajam. U gradskoj knjižnici 9. i 16. prosinca organizirane su pričaonice za djecu – “Božićne priče“, a 14. prosinca predviđeno je blagdansko druženje Knjižnice i Plesnog studija “DIV“. U Srednjoj školi Pregrada 19. prosinca s početkom u 18 sati Glazbena škola Pregrada održat će Božićni koncert, a sljedećeg dana Dječji vrtić priprema predstavu “Božićno putovanje Djeda Mraza“, s početkom u 17 sati. Subota, 21. prosinca, donosi više događanja pa tako će se tako uz Božićni sajam na Trgu Gospe Kunagorske, u župnoj crkvi Pregrada održati Božićni koncert i sveta misa, a u 21 sat Božićni kviz i party.

“Advent na Vinagori”

Šesti po redu “Advent na Vinagori” i ove godine donosi prigodni duhovno – kulturni program, svake subote u crkvi Majke Božje Vinagorske. U 17 sati s radom počinje Adventski sajam, a u 17.30 sati bit će prilika za klanjanje i svetu ispovijed. Nakon svete mise u 18 sati, slijedi prigodni kulturni program. Danas će tako nastupiti KUD Horvatske, dok je u subotu, 7. prosinca, na rasporedu jubilarni peti Dječji recital “Nikoli na dar” i darivanje mališana.
Tradicionalno na Novu godinu u crkvi će se, s početkom u 19 sati, održati i Božićni koncert.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba