U Tuheljskim Toplicama otvoren prvi Kongres zdravstvenih ustanova Krapinsko – zagorske županije i prvi Kongres medicinskih sestara KZŽ

“Uz brojna predavanja i radionice, nadam se da ćemo raspravljati i o gorućim problemima u zdravstvu – malim plaćama i manjku medicinskih sestara”

Objavljeno: 18.11.2019. Jožica Miklaužić

U Hotelu Well u Termama Tuhelj otvoren je prvi Kongres zdravstvenih ustanova Krapinsko – zagorske županije i prvi Kongres medicinskih sestara KZŽ, u organizaciji Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Klastera zdravstvenog turizma “Zagorje – zdravlje na dlanu“ i KZŽ. Kongres pod nazivom “Suvremeni pristupi prevenciji bolesti, zbrinjavanju akutnih pacijenata i pružanju medicinske rehabilitacije“, prema riječima Željke Kralj, pomoćnice ravnatelja za sestrinstvo u SBKT-u te predsjednice Organizacijskog i stručnog odbora kongresa, ima za cilj razmjenu stručnih iskustava, dostignuća i ideja te unaprjeđenje znanja i poboljšanje suradnje.

Krvožilni sustav

– Do ideje za organiziranje kongresa je došlo od male ideje da se nekoliko medicinskih sestara iz Krapinsko – zagorske županije podruže jedan dan na simpoziju u bolnici Krapinske Toplice, no, kako sam nazivala kolegice iz drugih ustanova, u roku dva do tri tjedna smo imali preko 40 zainteresiranih predavača i to ne samo medicinskih sestara nego i liječnika i fizioterapeuta. Smatram da je postojala potreba za jednim takvim skupom koji će između ostalog potaknuti raspravu oko nekih aktualnih pitanja kao što su povećanje plaća te manjak sestara koji postoji u mnogim našim ustanovama – rekla je Kralj te dodala kako će se u sklopu Kongresa održati brojna predavanja i radionice.
Ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić istaknula je kako 80 posto pacijenata te bolnice dolazi iz svih područja Republike Hrvatske.

– Kako smo svi opterećeni svakodnevnim poslovima, jako malo vremena ostane za razmjenu znanja i iskustava, a mislim da nam je to svima potrebno. Nažalost, još uvijek su najveći uzrok smrtnosti u Republici Hrvatskoj bolesti krvožilnog sustava, tako da je prvi dio kongresa usmjeren upravo na to područje. Smatram da je program doista bogat, imamo preko 60 predavača i da će svatko naći nešto za sebe i nešto naučiti – kazala je Žnidarić.

Visoko motivirani

Kongres je otvorila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

– U našoj županiji na području zdravstva radi oko 2700 ljudi, radi se o otprilike 450 liječnika i 1100 medicinskih sestara i, naravno, ostalog osoblja koje radi u našim ustanovama. Radi se o ljudima koji su visoko motivirani, odlično educirani i stručni – rekla je Petek te dodala kako Županija već nekoliko godina unazad kao deficitarna zanimanje što se tiče visokoobrazovnih institucija ističe upravo studij medicine.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić rekao je kako mu je izuzetno drago što je SBKT organizator uistinu jedinstvenog skupa.
– Današnji događaj govori u prilog tezi da toplice na području županije nisu međusobni konkurenti, nego dapače mogu surađivati, kao što to rade Krapinske i Tuheljske Toplice. Nažalost, mi u Hrvatskoj nismo mogli koristiti europske fondove u trenutku kad su ih za obnovu svojih kapaciteta koristile toplice u susjednoj Sloveniji i primorani smo nalaziti drugačije razvojne modele. Bez obzira na to, kod nas je zadržana stručnost, zadržani su kvalitetni ljudski potencijali i srž ponude čine medicinski tretmani temeljeni na znanstvenim dokazima. Utoliko je naša startna osnova ipak dobra i atraktivni smo za ulagače, koji će našu destinaciju oplemeniti novim hotelskim kapacitetima – naglasio je Svažić, podsjetivši da je za sada jedna lokacijska dozvola za izgradnju novog hotela izdana, a u pripremi su i drugi projekti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter