Donosimo savjete stručnjaka za vožnju u jesenskim uvjetima

VOZAČI, OPREZ! Vlažno lišće na cesti može biti opasno kao ulje ili poledica

Objavljeno: 01.11.2019. zagorjeinternational

Nakupine vlažnog lišća na cesti mogu biti opasne poput ulja ili poledice, a vozna svojstva pogoršava i suho lišće. Zbog toga treba biti posebice oprezan na cestama koje se neredovito čiste, te u blizini pješačkih prijelaza i oštrih zavoja, piše Autoportal.hr.

Neredovito čišćenje

Navlaženo lišće može biti poput poledice, a najveći je problem što malo tko o tome vodi računa. Dovoljno je da jedan kotač naiđe na vlažno lišće, da automobil napravi piruetu ili da osjetno produži zaustavni put i izazove zanošenje. Posebice su opasne noći i vlažna jutra. U gradu su problemi manji, jer komunalna služba redovito čisti ulice. Posebice treba biti oprezan na cestama koje se neredovito čiste te u blizini pješačkih prijelaza, jer treba računati sa znatno dužim zaustavnim putem. Zbog toga je u vožnji potrebno povećati razmak od vozila ispred, te izbjegavati velike brzine i nagle manevre. Tako u predstojećim tjednima valja pripaziti i voziti znatno sporije i opreznije.

Hrđanje automobila

Premda zvuči čudno, lišće može i ubrzati hrđanje automobila. Nakupine lišća u žljebovima ispod haube ili blatobrana zadržavaju vlagu, a mogu i zatvoriti odvodne kanale. Tada vlaga duže zaostaje u unutrašnjosti karoserije, što pogoduje stvaranju hrđe. Lišće može ući i u ventilacijske otvore i otežati provjetravanje, često se zadržava ispred hladnjaka, a može i poremetiti rad ventilatora.
Također, ako za vlažna vremena duže ostane na površini, na limu mogu ostati neugodne mrlje. Zbog toga treba uklanjati lišće s automobila i prilikom pranja očistiti ga na svim mjestima gdje se zadržava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba