MOŽE LI SLAĐE? Sutra u Termama Tuhelj 8. Interslast – međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, a tema je “Med u slastičarstvu”

OČUVANJE IZVORNE SLASTIČARSKE BAŠTINE: Uz izradu tradicijskih slastica od meda, održat će se i natjecanje u izradi medenih pita, medenjaka i paprenjaka

Objavljeno: 14.10.2019. JM

U utorak će se u u Termama Tuhelj s početkom u devet sati, održati svečano otvorenje osmog po redu Interslasta, međunarodnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva.

Natjecateljski radovi

Ovogodišnja glavna tema Interslasta je “Med u slastičarstvu“ pa će tako posjetitelji kongresa moći  kušati brojne kolače s medom, medenjake, paprenjake i medene pite. U sklopu programa prikazat će se i izrada starinske medvene pite iz Podravine, tradicijski i izvorni medenjaci Hrvatskog Zagorja, korčulanski klašun, šapice s medom, zadarski smokvenjaci, nigerijski puff-puff s medom (vrsta afričke slastice nalik fritulama), austrijski, uskrsni medeni kolači, starinski, tradicijski kolač s medom iz Homolja, izvorna, blagdanska, medena pita iz Srbije, razne zagorske i podravske kolače s medom, medenjake i kolače s medom iz Varaždinske županije. Gosti iz susjedne Slovenije pokazat će kako se radi slovenska potica, koja je nedavno zaštićena u Europskoj Uniji.
Svi inozemni slastičari spravljat će i u radionicama koristiti med hrvatskih pčelara koji će se koristiti i u pripremanju natjecateljskih radova. Očekuje se sudjelovanje 125 ekipa iz područja Alpe – Jadran i zemalja bivše Jugoslavije, a organizator s posebnim zadovoljstvom ističe veliko zanimanje od strane brojnih slastičarskih škola iz cijele regije čiji će učenici i nastavnici sudjelovati u programu, ali i natjecanjima. Time se iskustva s područja izvorne slastičarske baštine prenose na mlade generacije koje će dalje nastavljati ovu bogatu tradiciju.

Slastičarski stručnjaci

U izradi medenih torti, medenjaka, paprenjaka i medenih pita natjecat će se uz profesionalne slastičare i amateri te učenici. Radove će ocjenjivati najeminentniji hrvatski slastičarski stručnjaci, majstori slastičarstva, članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i članovi WACS-a, Svjetske asocijacije kuhara i slastičara te poseban žiri inozemnih novinara.

 

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba