U Zagrebu predstavljen četvrti Festival monodrame Monok@, koji će se održavati u Krapinskim Toplicama od 8. do 13. listopada

OVOGODIŠNJI FESTIVAL POSVEĆEN JE ŽENAMA: Publika će uživati u vrhunskim izvedbama renomiranih glumica, poput Darije Lorenci Flatz, Ksenije Prohaske i Marije Sekelez

Objavljeno: 03.10.2019. zagorjeinternational

U prostoru Kulturno – informativnog centra u Zagrebu, predstavljen je četvrti festival monodrame Monok@, koji će se u Domu kulture u Krapinskim Toplicama održati od 8. do 13. listopada. Festival su predstavili selektor Darko Putak i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić, a poseban naglasak bio je na druženju s glumcima koji su glavne zvijezde ovogodišnjeg festivala. O svojim predstavama tako su govorili Ksenija Prohaska, Robert Waltl, Marija Sekelez, Daria Lorenci Flatz, Vanja Matujec i Hidajet Biščević.

Premijera “diplomono“

Osnivač i selektor Darko Putak rekao je kako je ovogodišnji festival posvećen ženama.
– Svake godine imamo neku temu na temelju koje nakon toga radim izbor monodrama, a ove godine su to hrabre žene, žene borci, supruge velikih umjetnika, same umjetnice, zatim majke, žene koje su pobijedile karcinom… Dakle, riječ je o uspješnim ženama koje su ostavile neki trag. Treba naglasiti da su to sve stvarne osobe, odnosno, kako nijedna od tih monodrama nije izmišljena, nego se radi o stvarnim biografijama, od kojih su poneke, nažalost, i vrlo tragične i tužne. Kako se svake godine trudimo da u sklopu festivala imamo jednu premijeru, ove godine će to biti jedna nova kazališna forma koja se zove “diplomono“ u izvedbi jednog od prvih veleposlanika Hrvatske Hidajeta Biščevića, koji će se predstaviti “Pričom iz diplomatske šume“. Festival otvara Ksenija Prohaska s predstavom “Clara Schumann“, a imamo i gostovanje Roberta Waltla iz Ptuja. Marija Sekelez, koja je ove godine dobila Nagradu za životno djelo “Vladimir Nazor”, nastupa s predstavom “Duga u crnini“, Daria Lorenzi s monodramom “6mm – ispovijest o boli i pobjedi“ i Vanja Matujec s monodramom “Baš ti, baš tu“, kao predstavnice Hrvatskog narodnog kazališta – naglasio je Putak.

Nagrada za pobjednika

Načelnik Svažić je tom prilikom zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji Festivala.
– To su prije svega volonteri s područja općine Krapinske Toplice, selektor gospodin Putak, organizator Festivala Đuro Roić i Lutajuće kazalište te Turistička zajednica “Srce Zagorja”. Zahvaljujem i na angažmanu umjetnici Alani Kajfež, koja je osmislila skulpturu koju dodjeljujemo kao nagradu. Pozivam sve Zagorce, ali i druge zainteresirane da dođu na ovaj jedinstveni Festival, na kojem će snage odmjeriti vrhunski hrvatski glumci – istaknuo je Svažić te dodao kako je želja da se sve topličke manifestacije promoviraju malo dalje, kako bi za njih saznao veći broj ljudi, stoga i ovo predstavljanje u gradu Zagrebu.
Alana Kajfež kaže kako joj je čast biti dio ovog događaja.
– Izradila sam nagradu za pobjednika ili pobjednicu Festivala. Radi se o mački, skulptura je visokog sjaja, crne boje sa šljokicama i ima Swarovski kristale kao oči. Posebna je i malo buckasta – otkrila je Kajfež.
Sve predstave igrat će u Domu kulture s početkom u 20 sati, a cijena ulaznica je 40 kuna. (ib, jm)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba