U OROSLAVJU SE ODRŽAVA DRUGI MEĐUNARODNI FESTIVAL GLJIVA: Sinoć publiku zabavljao TBF, danas održana “Gljivarijada“

Za sve posjetitelje pripremljen gulaš od 25 vrsta gljiva i tri vrste mesa, najbolju gljivarsku košaricu imala Snježana Culi iz Zlatara

Objavljeno: 28.09.2019. ivanabelosevic

U Oroslavju se održava trodnevna manifestacija, drugi Međunarodni festival gljiva. Događanja su započela sinoć, kada je publiku na Oro trgu zabavljao poznati splitski bend TBF. Danas je na rasporedu Gljivarijada. Jedan od organizator je gljivarsko društvo “Maglen“ Oroslavje, njihov predsjednik Krunoslav Pavlina rekao je kako ove godine sudjeluju gljivari iz Slovenije, Istre, Dalmacije, Karlovca i Zagreba, te četiri gljivarska društva iz Zagorja.

Svakakve vrste

– Pripremljena je velika izložba gljiva. Ovdje se nalazi i četiri – pet najboljih determinatora u Hrvatskoj, koji vrše edukaciju o gljivama. Napravljene su tri vrste jela od gljiva – gulaš od 25 vrsta gljiva i tri vrsta mesa, zagorska juha i gljive s “jajcima“. Nas 20-ak je od četvrtka do danas ujutro bralo gljive koje su danas pripremljene u jelima i koje su prikazane na izložbi, a danas ih traže gljivari koji su ovdje danas došli. Na ovom području možete naći svakakvih vrsta gljiva, od najpoznatijeg vrganja, do cigančeka, lisički i trubica. Sad dominiraju turčini, gljiva koju ljudi većinom šutnu s nogama, jer misle da je otrovna, a zapravo se radi o vrhunskoj gljivi. Važno je da je došlo puno posjetitelja, kako bi ih naučili čim više o gljivama – istaknuo je Pavlina.

Predsjednica Turističke zajednice grada Oroslavja Maja Šijan kazala je kako je gljivarijada privukla puno posjetitelja.

– Ponosni smo da je došlo toliko ljudi, tu su čak i gosti iz Japana, koji su došli pogledati izložbu. Održava se i sajam OPG-ova na kojem ima 20-ak izlagača iz Zagreba i Krapinsko – zagorske županije, tako da stvarno ima različitih sadržaja – zaključila je Šijan.

Izabrana je i najbolja gljivarska košarica, a osvojila ju je Snježana Culi iz gljivarskog društva “Medenka“ iz Zlatara.

“Gljive, mošt i kesteni“

Od  16.30 nastupit će Small House Brown. Nedjelja je rezervirana za manifestaciju “Gljive, mošt i kesteni“, koja počinje u 10 sati. Bit će tu i bogat kulturno – umjetnički program, uz nastupe KUD-ova, folklornih sekcija i glazbenih izvođača.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba