JESTE LI ZNALI? Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti i jedini neprijatelji noćnim kukcima, od kojih su mnogi štetnici

PRIPREMLJEN BOGAT PROGRAM: U Muzeju krapinskih neandertalaca ovog se petka obilježava Međunarodna noć šišmiša

Objavljeno: 10.09.2019. zagorjeinternational

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije, Udruga Tragus i Muzej krapinskih neandertalaca i ove godine organiziraju obilježavanje Međunarodne noći šišmiša, ovog petka na prostoru MKN-a, od 18.30 do 21 sat.
Međunarodna noć šišmiša obilježava se već 19 godina širom Europe, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS), s ciljem podizanja svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti u svijetu.

Za djecu

U MKN-u je osmišljen raznovrstan zabavno – edukativni program, ponajviše namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Održat će se stručno predavanje o šišmišima, niz kreativnih radionica i igraonica, a oslikavat će se i šišmiš tetovaže. U suradnji s Mirnom Mazijom, biologinjom koja se bavi istraživanjem šišmiša, organizirat će se noćna potraga za šišmišima bat detektorom.
Šišmiši su danas jedna od najugroženijih skupina, iako imaju malo prirodnih neprijatelja – love ih uglavnom sove i mačke. Najveći im je neprijatelj čovjek, koji neprimjerenim zahvatima mijenja i uništava njihovo stanište, zagađuje okoliš korištenjem pesticida, što utječe na velik broj jedinki. Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima, od kojih su mnogi i štetnici, zbog čega su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti. Mnoge od 45 europskih vrsta šišmiša danas su ugrožene, a neke su čak i pred izumiranjem.

U sumrak i noću

Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Možemo ih vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. U prirodi oni žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama te oko rijeka i jezera, gdje piju vodu i hvataju kukce. Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima, gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba