“ZLATNA BUČA” OTIŠLA U KUMROVEC: Hostel Kumrovec pobjednik je petog izdanja Bučnica Festa, koji je u Zagorskim Selima okupio rekordan broj izlagača i mnoštvo posjetitelja

“Uz zagorskog purana, štrukle i mlince, i bučnica se mora naći na listi proizvoda zaštićenih na europskoj razini”

Objavljeno: 25.08.2019. Jelena Jazbec

Hostel Kumrovec pobjednik je jubilarnog petog izdanja Bučnica Festa, koji se održava u Zagorskim Selima. Tradicionalno zagorsko jelo koje su pripremile vješte ruke djelatnica spomenutog ugostiteljskog objekta, najviše je oduševilo nepca stručnog ocjenjivačkog suda, u sastavu Branko Čukelj, Martina Geršak i Ankica Vinković, a vlasnik Hostela Kumrovec Marijan Žnidarec, kojemu je uručeno priznanje “Zlatna Buča”, skromno kaže kako su presudile samo nijanse.
– Ovo priznanje nije samo za Hostel Kumrovec, nego za sve današnje natjecatelje, Siguran sam da je za pobjedu presudila samo nijansa. Jer velike tajne u pripremi bučnice nema, važno je samo imati dobar osjećaj. Već smo peti puta na natjecanju i sada nam se, eto, prvi puta posrećilo da postanemo pobjednici – rekao je Žnidarec.
Branko Čukelj nam je pak otkrio što se to zapravo ocjenjuje.
– Ocjenjujemo strukturu bučnice, kako je pečena, je li hrskava, koji je omjer buče i sira, pri čemu buče mora biti više, jer ipak je to bučnica, i to je otprilike to – kaže član ocjenjivačkog suda.
Uz Hostel Kumrovec, u pripremi najbolje bučnice natjecali su se i Villa Zelenjak – Ventek, Grešna Gorica, OPG “Pri Brozu”, Gostionica “Kod Starog”, Seoski turizam “Šumak”, Slastice “Tri užitka”, Vinotočje Hajduk, Gostiona Kunst, Dom za starije i nemoćne osobe “Sveta Katarina”, Obiteljski dom za starije i nemoćne Ivić i Zaboky Selo.

Po sedam kuna

Manifestacija je zaista okupila brojne posjetitelje, pa se tako u Zagorskim Selima tražilo parkirno mjesto više, a osim u bučnici po sedam kuna, gosti su mogli uživati u nastupima Adalberta Turnera Jucija, Aljoše Mutića, Good Old Times Banda, grupe Štimung, Desinićkih mažoretkinja i Dječjeg zbora “Sveta Katarina”. Bio je tu i poseban sadržaj za najmlađe, a svoju je ponudu na štandovima predstavljalo 30-ak OPG-ova.
– Ove godine se u Zagorskim Selima okupilo najviše izlagača do sada, što je dokaz da dobro radimo, da se dobro brendiramo i da je Bučnica Fest jedna od jačih manifestacija u Krapinsko – zagorskoj županiji. Inače, radi se o rotirajućoj manifestaciji naše Turističke zajednice, pa će se tako ona iduće godine održati u Kumrovcu, onda u Desiniću, a zatim se vraća u Zagorska Sela. Izuzetno sam zadovoljna ovogodišnjim izdanjem, okupio se stvarno velik broj posjetitelja, što pokazuje naš potencijal za razvoj kontinentalnog turizma – rekla je načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec – Jurak.

Manifestaciju je otvorio Zdravko Tušek, izaslanik ministrice poljoprivrede.
– Na petom Bučnica Festu sudjeluje i Ministarstvo poljoprivrede, točnije, djelatnici Savjetodavne službe, sa svojim stručnim sadržajima. Čestitam inicijatorima, koji već petu godinu zaredom okupljaju ovako veliki broj izlagača i gostiju. Čestitam i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja su odlučila pokazati što sve rade i što sve imaju za ponuditi gostima koji dolaze u ovaj lijepi kutak Hrvatskog zagorja. Ja sam uvjeren da je nakon zagorskog purana, zagorskih štrukli i zagorskih mlinaca, i bučnica jedan specijalitet i proizvod koji se mora naći na listi proizvoda zaštićenih najprije na nacionalnoj, a kasnije i na razini Europske unije. Ministarstvo poljoprivrede pruža potporu svima koji na tome rade i ja vjerujem da u Turističkoj zajednici i općinama koje su pokretači ove manifestacije, ima dovoljno inicijative da zaštitimo bučnicu – istaknuo je Tušek.

Do večernjih sati

Manifestaciju je organizirala Turistička zajednica područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Krapinsko – zagorske županije.
– Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo domaćini ovako velikom broju posjetitelja. Vjerujem da je dobro osmišljen program utjecao na to da ljudi dođu. Manifestacija je od prvog izdanja dobro prihvaćena i vjerujem da smo postigli svoj cilj, a to je da bučnica bude prepoznata kao jedno izvrsno tradicionalno zagorsko jelo koje se nalazi na mnogim stolovima i jelovnicima. Program je raznolik, ovdje je 40-ak štandova na kojima se nude domaći proizvodi, a zabavni program za posjetitelje trajat će sve do večernjih sati – rekao je Milan Kladnički, direktor Turističkog ureda TZ-a područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela.
Manifestaciju je obišao i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Ovakve manifestacije dodatna su ponuda našim hotelima i toplicama, a to je i dio promocije naših OPG-ova. Ovdje se predstavlja preko 30 OPG-ova koji nude svoje domaće proizvode i to je jedna sjajna prilika da se predstave – istaknuo je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba