Sjednica Predsjedništva HVZ-a

“MALO MINISTARSTVO”: Od 1. siječnja 2020. HVZ postaje Središnji državni ured za vatrogastvo

Objavljeno: 10.07.2019. ivanabelosevic

Hrvatska vatrogasna zajednica održala je devetu redovnu sjednicu Predsjedništva u prostorima DVD-a Krapina. Tom je prilikom predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader rekao kako mu je zadovoljstvo što se nalaze baš u Krapini.

– Kao što znate, krapinsko je vatrogastvo staro preko 140 godina i želimo doći u naše najdugovječnije sredine kako bismo im dali potporu te se upoznali sa stanjem vatrogastva u ovom gradu i županiji. Na sjednici će se govoriti o smjernicama financijskog plana za sljedeću godinu i vizijama za sljedeće dvije godine, a drugo je što smo dobili 2000 vatrogasnih radiostanica koje nam je donirao jedan Europski fond i danas ćemo za njih napraviti raspodjelu. Za raspodjelu postoji kriterij, one se 30 posto dijele ravnomjerno svima, 30 posto ovisi o tome koliko imate središnjih društava koje nose aktivnost i 40 posto ovisi koliko imate intervencija. To je veliki napredak, to su digitalne radiostanice, povezane u MUP-ov sustav i one su nezamjenjive, jer omogućavaju komunikaciju svakog vozila i zapovjednika na terenu, a sustav je besplatan. Tu su i naše redovne točke, izvješća o radu za 2018., priprema za Skupštinu Hrvatske vatrogasne zajednice, dodjele priznanja te vatrogasna olimpijada, natjecanje vatrogasaca Europe, gdje idu i naše ekipe i koje se održava sljedeći tjedan u Švicarskoj – istaknuo je Sander te dodao da od 1. siječnja 2020. Hrvatska vatrogasna zajednica postaje Središnji državni ured za vatrogastvo, znači, “malo ministarstvo”.

Suradnja vatrogasaca

– To je vrlo važno, da smo nakon 150 godina tradicije vatrogastvo digli na najvišu razinu. Već ove godine smo u prijelaznom periodu, u kojem je glavni vatrogasni zapovjednik došao u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, a imenovala ga je direktno Vlada. To je potvrda koliko Vlada uvažava vatrogastvo i koliko podupire hrvatsko vatrogastvo. Mi u svom financijskom planu imamo one stvari koje su nam najpotrebnije, proračun moramo raspraviti s resornim ministrom i Vladom i sigurno neće biti manji nego je bio prošle godine, a koliko ćemo dobiti, ostaje stvar daljnjih dogovora – naglasio je Sanader.
Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković govorio je o protupožarnoj sezoni.

– Za vatrogasce nema mira, oni su aktivni tijekom cijele godine, bez obzira radi li se o požarima, tehničkim intervencijama, poplavama ili svemu onome u čemu možemo pomoći građanima. Sezona je započela 17. lipnja, a zaposleno je 1700 vatrogasaca u sedam priobalnih vatrogasnih zajednica županija. Prva tri mjeseca ove godine bilo je dosta sušnog razdoblja, pa je broj intervencija bio deseterostruko veći u odnosu na prošlu godinu. Ovaj dio sezone, u svibnju i lipnju, budući da je bilo dosta kiše, smo otprilike na istom broju kao i prošle godine. Do sada je na području Republike Hrvatske izgorjelo oko 30.000 hektara površine, od čega 16.000 hektara otpada na priobalje, a ostalo na područje kontinenta. Za sada sa svim radnjama koje smo poduzeli, možemo biti zadovoljni, ali i zajedničkim radom kako zračnih, tako i zemaljskih snaga – pojasnio je Tucaković.
Što se tiče suradnje kontinentalnih i priobalnih vatrogasaca, raduje ga što vatrogasci surađuju na skupštinama i razmjenjuju iskustva.
– Za sada je na priobalje s kontinenta otišlo 90-ak vatrogasaca na 14 dislokacija, što na otocima, što u samom priobalju i suradnja je na jednom vrlo visokom nivou – napomenuo je Tucaković.
Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber ponosan je na to što vatrogasci dolaze u Krapinsko – zagorsku županiju.

– Osim hodočašća vatrogasaca u Mariju Bistricu, imali smo i svečanu sjednicu Hrvatske vatrogasne zajednice, povodom obljetnice tamošnjeg DVD-a. Treba spomenuti da naši vatrogasci već dugi niz godina pomažu kolegama u priobalju, imamo dislokacije na koje odlaze. U lipnju su otišli sa svom opremom i ondje su kroz cijelo ljeto, pa je tako ove godine na Dugom Otoku pet naših vatrogasaca i tri vatrogasna vozila. Uz sve te redovne, sve više imamo i one intervencije koje nisu požari. Svjedoci smo neki dan nevremena koje je zahvatilo našu županiju i u kojem su vatrogasci imali 60-ak intervencija. Uvijek su na raspolaganju i mogu pomoći našim građanima – naglasio je Skuliber.

Kolijevka vatrogastva

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je kako je Dobrovoljno vatrogasno društvo Krapina najstarije društvo u županiji i jedno od najstarijih u Hrvatskoj.

– DVD Krapina je jedno od 10 osnivača tadašnje vatrogasne zajednice, odnosno, preteče današnje Hrvatske vatrogasne zajednice. Drago mi je da se sjednica predsjedništva održava u kolijevci vatrogastva u Hrvatskom zagorju i u ovom prostoru DVD-a koji je uređen – rekao je Gregurović.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar također je izrazio zadovoljstvo što u Krapini može pozdraviti predsjednike vatrogasnih zajednica iz čitave Hrvatske.

– Zadovoljstvo mi je da mi s kontinenta u požarnoj sezoni možemo pružiti podršku vatrogascima u priobalju i tako sačuvati ljudske živote i imovinu Republike Hrvatske. Ono što ja stalno napominjem, jest da su vatrogasci ona snaga na koju ja kao župan mogu uvijek računati i kad dođe do bilo koje vrste elementarnih nepogoda, vatrogasci prvi priskaču u pomoć. Ako se gdje vidi dobra sinergija i organiziranost, onda je to u vatrogastvu i stoga treba pohvaliti glavnog zapovjednika Tucakovića i predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Sanadera, koji to vrlo dobro vode – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba