U Zagrebu su predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna

Krapinsko – zagorskoj županiji čista petica, “odlikaši” i četiri zagorska grada te 12 općina – samo Budinščini zabrinjavajuća jedinica

Objavljeno: 04.07.2019. AB

U Zagrebu su u srijedu predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna. Među županijama koje su dobile “peticu” nalazi se i Krapinsko – zagorska županija, koja je dobila i posebnu pohvalu (uz još tri županije), zato što je tijekom svih pet godina, koliko Institut za javne financije provodi istraživanje o transparentnosti proračuna JLS-ova, objavljivala svih pet traženih dokumenata.

Na dobrom putu

– Županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4,9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4,3, a općine 3,8. Javnost pozitivno utječe na određene procese – koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i država. Činjenica da županije imaju stopostotnu izvršenost u četiri od pet stupaca ukazuje na to da smo na pravom putu – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nakon uručenja priznanja.
Od zagorskih gradova, petice su dobili i Zabok, Donja Stubica, Zlatar i Oroslavje, dok su općine “odlikaši” Bedekovčina, Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Konjščina, Lobor, Mače, Mihovljan, Radoboj, Stubičke Toplice, Tuhelj i Zlatar Bistrica. Ocjenu “vrlo dobar” dobila su preostala tri zagorska grada – Krapina, Klanjec i Pregrada, a među općinama Hrašćina, Krapinske Toplice, Marija Bistrica i Zagorska Sela.”Trojke” su dobili Jesenje, Gornja Stubica, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Novi Golubovec, Petrovsko i Veliko Trgovišće, a dvojkom je ocijenjena općina Sveti Križ Začretje. Jedinu jedinicu u Zagorju dobila je Budinščina.
Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti. Rezultati petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna obuhvatili su svih 576 hrvatskih JLS-ova.

Poboljšani prosjeci

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Nakon petog ciklusa, prosjeci su se znatno poboljšali – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8, ali i dalje ima razlika, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija, ističu u Institutu za javne financije.



PRVI PUTA U DRUŠTVU NAJBOLJIH

I Bednja u skupini najtransparentnijih općina u Hrvatskoj

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina u razdoblju od studenoga 2018. do ožujka 2019., koje je na svojim mrežnim stranicama objavio Institut za javne financije, Općina Bednja prvi je puta svrstana u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj. Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Bednja je uvrštena u skupinu razine 5. To je dodatni iskorak u odnosu na prošlu godinu, kada je bila ocijenjena četvorkom, a pogotovo na godine prije toga, kada je bila pri dnu ljestvice. Načelnik Damir Poljak prošle je godine najavio da će Općina Bednja ove proračunske godine nastojati dostići maksimalnu razinu. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba