U Zagrebu su u srijedu predstavljeni godišnji rezultati istraživanja Instituta za javne financije o transparentnosti proračuna. Među županijama koje su dobile “peticu” nalazi se i Krapinsko – zagorska županija, koja je dobila i posebnu pohvalu (uz još tri županije), zato što je tijekom svih pet godina, koliko Institut za javne financije provodi istraživanje o transparentnosti proračuna JLS-ova, objavljivala svih pet traženih dokumenata.

Na dobrom putu

– Županije su ponovno najtransparentnije jedinice s prosječnom ocjenom 4,9, što znači da je njih 85 posto objavilo svih pet dokumenata. Gradovi su ocijenjeni s 4,3, a općine 3,8. Javnost pozitivno utječe na određene procese – koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i država. Činjenica da županije imaju stopostotnu izvršenost u četiri od pet stupaca ukazuje na to da smo na pravom putu – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nakon uručenja priznanja.
Od zagorskih gradova, petice su dobili i Zabok, Donja Stubica, Zlatar i Oroslavje, dok su općine “odlikaši” Bedekovčina, Desinić, Đurmanec, Hum na Sutli, Konjščina, Lobor, Mače, Mihovljan, Radoboj, Stubičke Toplice, Tuhelj i Zlatar Bistrica. Ocjenu “vrlo dobar” dobila su preostala tri zagorska grada – Krapina, Klanjec i Pregrada, a među općinama Hrašćina, Krapinske Toplice, Marija Bistrica i Zagorska Sela.”Trojke” su dobili Jesenje, Gornja Stubica, Kraljevec na Sutli, Kumrovec, Novi Golubovec, Petrovsko i Veliko Trgovišće, a dvojkom je ocijenjena općina Sveti Križ Začretje. Jedinu jedinicu u Zagorju dobila je Budinščina.
Transparentnost lokalnih proračuna za potrebe ovog istraživanja mjeri se na temelju pet pravovremeno objavljenih proračunskih dokumenata: prijedloga proračuna, izglasanog proračuna, polugodišnjeg i godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna te proračunskog vodiča za građane. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata ukazuje se na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti. Rezultati petog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna obuhvatili su svih 576 hrvatskih JLS-ova.

Poboljšani prosjeci

Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 3,9 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Nakon petog ciklusa, prosjeci su se znatno poboljšali – županije 4,9, gradovi 4,3, općine 3,8, ali i dalje ima razlika, posebice među općinama, a brojni će gradovi i veliki dio općina morati još puno truda uložiti da zadovolje obveze Zakona o proračunu i Zakona o pravu na pristup informacijama, te preporuke Ministarstva financija, ističu u Institutu za javne financije.PRVI PUTA U DRUŠTVU NAJBOLJIH

I Bednja u skupini najtransparentnijih općina u Hrvatskoj

Prema podacima o proračunskoj transparentnosti županija, gradova i općina u razdoblju od studenoga 2018. do ožujka 2019., koje je na svojim mrežnim stranicama objavio Institut za javne financije, Općina Bednja prvi je puta svrstana u skupinu najtransparentnijih u Hrvatskoj. Razina proračunske transparentnosti ocjenjivana je u rasponu od 0 do 5, a Bednja je uvrštena u skupinu razine 5. To je dodatni iskorak u odnosu na prošlu godinu, kada je bila ocijenjena četvorkom, a pogotovo na godine prije toga, kada je bila pri dnu ljestvice. Načelnik Damir Poljak prošle je godine najavio da će Općina Bednja ove proračunske godine nastojati dostići maksimalnu razinu. (ib)