Na sastanku zamjenice župana sa zagorskim (grado)načelnicima, razgovaralo se o inicijativi za dodatnu pomoć roditeljima osnovnoškolaca, koji će iduće školske godine dobiti i besplatne udžbenike

Županija sa zagorskim općinama i gradovima spremna financirati nabavu radnih materijala, no, čeka se troškovnik, da se zna u kojem omjeru

Objavljeno: 12.06.2019. zagorjeinternational

U Krapini je održan sastanak zamjenice krapinsko – zagorskog župana Jasne Petek sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima, na temu nabave radnih bilježnica za učenice i učenike osnovnih škola. Naime, iduće školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurava sredstva za nabavu udžbenika za sve učenike osnovnih škola, a Krapinsko – zagorska županija odlučila se uključiti u nabavu radnih bilježnica, odnosno, obveznog radnog materijala, zajedno sa zagorskim jedinicama lokalne samouprave. Sastanku su prisustvovali i ravnatelji pojedinih osnovnih škola, te se razvila rasprava oko toga što sve podrazumijeva pojam “radne bilježnice”, odnosno, sporno je ulaze li tu i atlasi, likovne mape i pribor za tehničku kulturu i je li to uopće potrebno financirati.
Ravnatelja Osnovne škole K. Š. Gjalskog iz Zaboka Tomislava Polanovića zanimalo je je li sufinanciranje nabave radnih bilježnica obaveza jedinica lokalne samouprave, na što mu je zamjenica župana odgovorila kako je riječ o dobroj volji.

Opremanje škola

– Cifra je prilično velika i smatram da bi puno pametnije bilo da se iznos uloži u opremanje škola – rekao je ravnatelj Polanović, a s njime se složio i ravnatelj Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar Marijan Posarić, koji smatra da je ovo bacanje novca za stari papir, te kaže kako bi puno pametnije bilo uložiti novac u opremu koja je školama potreban. Podržala ga je i zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek.
Prijedlog Županije je da u iznosu od 50 posto financira radne bilježnice i zbirke koje su obavezne, dok glede drugih materijala ostavlja na volju općinama i gradovima hoće li ih oni financirati. Predstavnicima škola je rečeno da do kraja sutrašnjeg dana moraju dostaviti popis potrebnih materijala, kako bi se mogli izračunati konačni iznosi koji će biti potrebni za financiranje radnih bilježnica i zbirki, kao i za dodatni pribor.

– Krapinsko – zagorska županija kao županija prijatelj djece, zasigurno će sa svim našim jedinicama lokalne samouprave ići u nabavu radnih bilježnica. S obzirom na to da još nije došao točan popis iz Ministarstva vezan uz materijale, odnosno, radne bilježnice koje su vezane uz eksperimentalni program “Škola za život”, još se uvijek točni iznosi ne znaju, ali ono što smo zajednički zaključili, jest da ćemo zasigurno zajednički krenuti u nabavu radnih bilježnica, radnog obveznog materijala i da ćemo to zajednički isfinancirati. Hoće li to biti u omjeru 50:50 posto, ili 40:60 posto, još ćemo vidjeti kad će se znati točni iznosi, a isto tako sam operativni dio, kako ćemo to odraditi, ovisit će o svakoj pojedinoj jedinici lokalne samouprave, odnosno školi – pojasnila je Petek, te dodala da, iako nedostaje jako puno podataka, smatra kako se radi o iznosu od preko tri milijuna kuna.

Manji dio kolača

Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša pohvalio je ideju i inicijativu Županije.

– Jasno je da nama ostaje za isfinancirati jedan manji dio kolača, s obzirom na to da je država preuzela najveći dio tereta, drugi dio Županija i treći ostaje nama. Idemo se što prije primiti posla, napraviti matematiku i odraditi što nam treba – rekao je načelnik Jutriša.
Kako je riječ o hvalevrijednoj inicijativi, potvrdio je i ravnatelj Osnovne škole Mače Vladimir Grudenić.

– Dobro je da se jedinice lokalne samouprave zajedno s jedinicama regionalne samouprave, odnosno, u ovom slučaju, našim osnivačima, uključe zajedno u nabavu udžbenika iz više razloga, a jedan od njih je da cijelo područje županije pokrijemo istim modelom financiranja, te da svi naši i učenici, ali i roditelji i obitelji, imaju isti pristup obrazovanju, što je tendencija današnjeg društva 21. stoljeća. Je li to u konačnici najbolji model, možda i nije, ali s obzirom na to da i druge županije i druge jedinice lokalne samouprave teže tome da se sufinancira obrazovanje i da trebamo naglasak staviti upravo na obrazovanje, jer ono čini razliku u zemljama, ne samo kao što je Hrvatska nego i u zemljama cijele Europske unije i ako će ulaganje u tom sustavu biti veće, ne samo po pitanju udžbenika, nego i u mnogim drugim kategorijama, onda ćemo biti na pravom tragu – kazao je ravnatelj Grudenić, te dodao kako je katalog potrebnih materijala za nastavu objavljen jučer, te će odabir udžbenika za prvi i peti razred osnovne škole, te za sedmi razred iz predmeta biologija, kemija i fizika biti sljedeći tjedan, pa će se onda znati cjelokupni iznos. Cijeli postupak odabira, sukladno zakonu, traje do 1. srpnja, nakon čega će se moći krenuti u cjelovitu javnu nabavu udžbenika potrebnih za sljedeću školsku godinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba