U Kumrovcu je početkom 90-ih bio smješten jedan od pet centara za obuku posebnih jedinica policije Ministarstva unutarnjih poslova

Formiran Inicijativni odbor za podizanje spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja u Kumrovcu

Objavljeno: 12.06.2019. JJ

U Kumrovcu je prošlog tjedna formiran Inicijativni odbor za podizanje spomen obilježja u središtu općine. Kako nam je rekao novoizabrani predsjednik Inicijativnog odbora Mladen Ptičar, spomen obilježje bi se podiglo u čast branitelja, posebno poginulih i nestalih, te bi simboliziralo ratne devedesete, kada je u Kumrovcu bio smješten jedan od pet centara za obuku posebnih jedinica policije Ministarstva unutarnjih poslova i gardista, odnosno, pripadnika Zbora narodne garde RH.

Dvije lokacije

Centar za obuku počeo je s radom u ranu jesen 1990. godine i bio u funkciji sve do 1992. godine. Polaznici su bili smješteni na dvije lokacije – u sportskom centru, gdje su bili policajci iz tadašnje krapinske Policijske uprave, dok su polaznici iz udaljenijih mjesta bili smješteni u Političkoj školi. Ondje su se obučavali budući časnici Hrvatske vojske, a zanimljivo je i da je u Kumrovcu ustrojena Bojna Zrinski i kasnije Bojna Frankopan.
U projekt podizanja spomen obilježja, uključeno je pet braniteljskih udruga: Udruga posebne jedinice policije Kumrovec, Udruga ratnih veterana Tigrovi KZŽ, Udruga specijalne jedinice policije “Barun” – Zlatar, Udruga branitelja i dragovoljaca Kumrovec i Zagorska sela te Udruga hrvatskih branitelja Krapina.
Članovi Inicijativnog odbora su načelnik Kumrovca Robert Šplajt, predsjednik Udruge posebne jedinice policije Kumrovec Neven Martić, predsjednik Udruge ratnih veterana Tigrovi KZŽ Željko Herceg, predsjednik Udruge jedinice specijalne policije “Barun” – Zlatar Robert Jukić, članovi udruge PJP-a Kumrovec Vinko Primorac i Petar Papac, tajnik Udruge PJP-a Kumrovec Miro Kralj, Dragutin Ulama, jedan od ranijih inicijatora za podizanje spomen obilježja, Franjo Žlender, predsjednik Udruge branitelja i dobrovoljaca Kumrovec i Zagorska Sela te Mladen Ptičar, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Krapina.

Podrška Općine

Dogovoreno je da lokacija za podizanje spomen obilježja bude Park hrvatskih branitelja u Kumrovcu, usuglašene su smjernice za njegovu izradu te daljnje aktivnosti, između ostaloga, i da se uputi poziv zainteresiranim umjetnicima.
Načelnik Robert Šplajt istaknuo je da će Općina pružiti svu moguću pomoć vezano uz provedbu projekta.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba