Posjetitelj će moći promatrati i fotografirati noćne leptire na od šest do dvadeset svjetlosnih šatora, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki

JEDINSTVEN DOŽIVLJAJ! Dođite na Noć noćnih leptira u Radoboj

Objavljeno: 08.06.2019. zagorjeinternational

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj ih se može susresti preko tri tisuće različitih vrsta. U Krapinsko – zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često se doživljavaju kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. Ipak, istina je sasvim drugačija. Velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire!

Ugrožena vrsta

I ove godine Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije organizira “Noć noćnih leptira”, koja će se održati u srijedu od 20 do 23 sata kraj crkve sv. Jakova u Radoboju. Cilj manifestacije je približiti skroviti svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa, poput močvara, ili izrazito termofilnih travnjaka.

Svjetiljka i fotoaparat

Iz Javne ustanove posebno pozivaju mlađe generacije da se pridruže manifestaciji. Imat će prilike promatrati i fotografirati noćne leptire na od šest do dvadeset svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Sa sobom je potrebno ponijeti svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću.
Voditelji radionice su Toni Koren i Mladen Zadravec, a za sva dodatna pitanja možete nazvati broj 091/329 33 56 (Dijana Hršak) ili 099/493 53 04 (Petra Bralić).
U slučaju kiše, promatranje leptira se odgađa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba