VJEŠTE RUKE BAČVARA DRAGUTINA PETEKA (49) IZ ĐURMANCA STARE BAČVE KOJE SU IZRAĐIVALI NJEGOV DJED I OTAC, VRAĆAJU U ŽIVOT

NEMA ČEGA NEMA: Od drvenih bačvi za vino izrađuje unikatan namještaj i suvenire – sudopere, šankove, stolove, stolce, fotelje, satove s natpisom po želji…

Objavljeno: 04.06.2019. zagorjeinternational

Kako je potražnja za drvenim bačvama unazad nekoliko godina sve slabija, a drvene hrastove bačve sve se češće po podrumima zamjenjuju onima od inoxa, bačvarstvo se našlo u krizi, no, kako bi svoj tradicijski obrt zadržao i nastavio, bačvar Dragutin Petek (49) iz Đurmanca od bačvi je počeo proizvoditi namještaj i ostale predmete. Uz njegove majstorske ruke, stara drvena bačva postaje unikatan namještaj i prekrasan suvenir izrađen na tradicijski način.
– Važno je spomenuti da se svi predmeti rade ručno, a ovaj zanat uopće nije lak. Zahtijeva puno truda, rada, ulaganja i novca. Bačvarski zanat je stručan i specijaliziran, između ostaloga, bačvar mora poznavati anatomiju drveta te njegovo podrijetlo. Mogu reći kako je od početka pa sve do danas Bačvarija Petek ostala vjerna tradiciji jer se kod nas sve bačve, namještaj i ostali predmeti od drva izrađuju ručno i unikatni su – kaže nam Dragutin Petek, u čijoj ponudi – nema čega nema.

Šankovi za kleti

– Radimo sudopere, šankove za kleti, klupe, fotelje od bačvi, stolove, stolce, razne stalke, satove u obliku bačvi s logom i natpisom po želji i slično. Bačve koje su izrađivali moj djed i otac, ja ponovno otkupljujem i vraćam ih u život, od njih radim namještaj i razne druge stvari. Bačve su većinom od hrasta i bagrema, a one bačve u koje se sprema rakija, moraju biti od duda ili murve. S obradom počinjemo tek kada je drvo suho i čisto, osušeno prirodnim putem kroz tri godine i bez “kvrga“ – dodaje Petek.
Namještaj i predmete izrađuje i prema dizajnu i ideji kupaca, a svoje proizvode prezentira na raznim sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu. Zahvaljujući preporukama, kaže, kupaca ima svugdje.

Od 1942. godine

Obrt je osnovan 1942. godine, a bačvarsko se umijeće njeguje već treću generaciju. Dragutin Petek obrtnik je od 1994. godine i obilježio je 25 godina bačvarskog staža. Dobitnik je brojnih priznanja, pa je tako 2000. godine osvojio “Zlatnu kunu“, nagradu Hrvatske gospodarske komore za tradicijski obrt, a 2008. je u Rijeci na Sajmu obrtnika proizvođača za turizam osvojio brončanu plaketu za najoriginalnije obrtničke proizvode.
Bačvar Petek ima i jednu šaljivu poruku za sve vinare.
– Vinske su bačve atrakcija vinarije i za većinu ljubitelja vina, vinarija bez drvenih bačvi za vino, nije vinarija. Za mnoge vinare bačve nisu samo još jedan alat, bačve su izraz njegovog pristupa vinarstvu – zaključuje Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba