Povodom nadolazećeg Dana Općine Đurmanec, o najvažnijim projektima vezanim uz komunalnu infrastrukturu te socijalnu politiku, razgovarali smo s načelnikom Damirom Beloševićem

“Pred nama je početak izgradnje dječjeg vrtića, a u svibnju bi, na radost svih mještana, svoja vrata napokon trebala otvoriti školska sportska dvorana“

Objavljeno: 13.04.2019. ivanabelosevic

Povodom nadolazećeg Dana Općine Đurmanec, Župe sv. Jurja i Osnovne škole Đurmanec razgovarali smo s načelnikom Damirom Beloševićem, koji nam je govorio o najvažnijim projektima, koji su na području općine realizirani u posljednjih godinu dana. Općina se, kako je rekao, razvijala u svim smjerovima, od izgradnje komunalne infrastrukture i gospodarstva do ulaganja u djecu i mlade.

Pred nama je još jedno Jurjevo, a jedan od najvažnijih projekata koji su obilježili proteklu godinu, je projekt dječjeg vrtića, za kojeg su odobrena sredstva Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Kada će početi izgradnja i kada se planira završetak?

Za navedeni projekt u prethodnim godinama kupljeno je zemljište, izrađena projektna dokumentacija, ishođena potvrda na glavni projekt ili građevinska dozvola, te je isti prijavljen na natječaj 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u provedbi Mjere 7„“Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Projekt je na natječaju pozitivno ocijenjen i odobren. Procijenjena vrijednost izgradnje dječjeg vrtića kapaciteta za četiri odgojne skupine ili 80-ero djece iznosi 9.300.000 kuna s uključenim PDV-om, od čega 7.440.000 kuna iznose bespovratna sredstva EU i RH, dok ostatak sredstava mora osigurati Općina Đurmanec. Ovih dana objavit ćemo javni natječaj za odabir izvođača radova i ako će sve ići po planu, izgradnja bi započela krajem lipnja, a završetak gradnje na proljeće iduće godine.

Ništa manje važan nije ni projekt dovršetka sportske dvorane uz OŠ Đurmanec, koji se s nestrpljenjem očekuje dugi niz godina. Kada se očekuje završetak radova i otvorenje dvorane?

Svakako da je završetak izgradnje školske sportske dvorane iznimno važan,  jer će se napokon stvoriti uvjeti za odvijanje tjelesne kulture djece u Osnovnoj školi kao i rekreativnih aktivnosti svih naših mještana. Znamo da je izgradnja započela 2010.godine, gradilo se u fazama sukladno osiguranim financijskim sredstvima, a u tijeku je završna faza izgradnje. Vrijednost ove investicije iznosi preko 20 milijuna kuna, od čega je Županija osigurala 14,5 milijuna kuna, Općina 3,5 milijuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 1,7 milijuna i Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova 820 tisuća kuna. Završetak izgradnje očekuje se krajem svibnja.

Od komunalne infrastrukture, svakako treba spomenuti i sanaciju tri velika klizišta. O kojim se klizištima radi, u kojoj su fazi ti radovi i kolika je vrijednost?

Na žalost gotovo svake godine, obzirom na konfiguraciju terena otvaraju nam se nova klizišta. Ovih dana završena je sanacija triju klizišta i to u naseljima Goričanovec, Krušlini i Hlevnica u vrijednosti 1,1 milijun kuna. Za sanaciju, sredstva su osigurana od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU u iznosu od 800.000 kuna, u sklopu Programa podrške brdsko – planinskim područjima u sanaciji infrastrukturnih projekata, dok je preostali dio u iznosu od 300.000 kuna osiguran iz proračuna Općine.

Završeni su radovi na izgradnji vodoopskrbnog sustava Hlevnica – Lupinjak  te visoka zona Macelj. Kako su tekli ti radovi i hoće li time cijelo područje općine biti pokriveno gradskom vodom?

Sustav Hlevnica – Lupinjak je završen u jesen prošle godine, dok se puštanje u funkciju Visoke zone Macelj očekuje u sljedeća dva tjedna. Vrijednost ovih radova iznosi 2,6 milijuna kuna, od čega su Hrvatske vode osigurale 2,2 milijuna, a Općina 400.000 kuna. U završnoj fazi je izgradnja projektne dokumentacije za priključenje još dva domaćinstva, koja nemaju mogućnost priključenja na vodoopskrbnu mrežu na području cijele općine.

U tijeku je modernizacija i rekonstrukcija nerazvrstane ceste Podbrezovica – Sambolički – Lepaji, za koju su odobrena financijska sredstva u vrijednosti većoj od 6,5 milijuna kuna iz EU preko Agencije za plaćanja u poljoprivredi. Kada se planira završetak?

S realizacijom ovog projekta financiranog sredstvima EU krenuli smo u kolovozu prošle godine. Radi se o rekonstrukciji 2,8 kilometara duge dionice nerazvrstane ceste. Riječ je o jednom zahtjevnom projektu s obzirom na konfiguraciju terena i građevine koje se nalaze uz navedenu prometnicu. Završetak izgradnje predviđa se u lipnju ove godine.

Koje biste još projekte mogli izdvojiti?

Prošle godine također smo odradili projekt modernizacije javne rasvjete, odnosno zamijenili smo sva rasvjetna tijela modernom led rasvjetom. Radi se o projektu vrijednosti 2,2 milijuna kuna, kroz najam od pet godina. Također je u suradnji s Hrvatskim vodama izvršena regulacija potoka od Osnovne škole prema Hromcu. Obostrano je uređeno korito, a tamo gdje prijeti erozija tla, korito je obloženo kamenom.

Općina Đurmanec značajna sredstva ulaže u djecu i mlade. Prošle godine povećane su i naknade za novorođene. Koliko je ukupno sredstava izdvojeno za tu namjenu u 2018. godini?

Briga za mlade prioritetan je cilj općinske strategije razvoja. U tom pogledu prošle smo godine povećali naknade za novorođenu djecu. Za prvo dijete ona iznosi tri tisuće kuna, za drugo 3500 kuna, a treće i svako sljedeće novorođeno dijete 10.000 kuna. U tu je svrhu za 34 novorođene djece, prošle godine utrošeno 143.000 kuna. Za sufinanciranje smještaja djece u dječje vrtiće (njih 56), godišnje izdvajamo 533.000 kuna. Naravno, sufinanciramo i prijevoz učenika osnovne škole u iznosu od 137.000 kuna godišnje, isto toliko se izdvaja i za srednjoškolce. Svake godine dodjeljuju se stipendije učenicima i studentima. Odobreno je 19 pomoći učenicima srednjih škola u iznosu od 200 kuna mjesečno, 20 studentskih pomoći po 400 kuna mjesečno, a uveli smo i stipendiranje deficitarnih zanimanja, za što je odobrena jedna u iznosu od 700 kuna mjesečno, za cijelo vrijeme školovanja. Moramo istaknuti da sufinanciramo i smještaj učenika u đačke domove s 200 kuna mjesečno, za što godišnje izdvajamo 30.000 kuna.

Na koji su način raspoređena sredstva za udruge i poljoprivredu i koliko se izdvaja za tu namjenu?

Udruge su iznimno važan segment društvenog života. Za njihov rad prošle smo godine izdvojili 220.000 kuna, od čega 110.000 za udruge u kulturi, 40.000 kuna za sportske udruge, 40.000 za programe udruga u socijali i pravima branitelja  te 30.000 kuna za programe udruga u gospodarstvu i zaštiti okoliša te poljoprivredi.

Koji se projekti planiraju započeti, odnosno, dovršiti u 2019. godini?

Tu svakako vrijedi spomenuti početak izgradnje spojne ceste u Gornjem Macelju, kod Košulja, za koju je Općina financirala projektnu dokumentaciju i riješila imovinsko pravne odnose. S Hrvatskim cestama potpisan je sporazum prema kojem će oni preuzeti financiranje izgradnje, spomenute spojne ceste. Procijenjena vrijednost radova iznosi oko dva milijuna kuna, a realizacijom ovog projekta omogućit će se legalan pristup na državnu cestu D1 mještanima Gornjeg Maclja. Očekujemo i početak sanacije nadvožnjaka na ulazu u kružni tok u Đurmancu. Naravno bit će tu još niz manjih komunalnih akcija, dogradnje javne rasvjete, sanacije oštećenih nerazvrstanih cesta i slično.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba