SLUČAJ ZAGAĐENJA POTOKA REKA: Zagorski vodovod objavio je da najnoviji službeni rezultati laboratorijskih ispitivanja pokazuju da u vodi nisu prisutni ugljikovodici i da je ispravna za piće, no od srijede su se u javnosti pojavila brojna pitanja:

Zar u vodozaštitno područje može ulaziti tko god i kako god hoće? I da li se građanima dijelila voda iz cisterni koje nisu atestirane za prijevoz pitke vode?

Objavljeno: 15.02.2019. Alen Brodar

Mnogo se pitanja u zagorskoj javnosti postavilo od srijede, kada je kontaminiran potok Reka u Loboru, iz kojeg se dijelom opskrbljuje izvorište Zagorskog vodovoda u Loboru, zbog čega korisnici s područja općina Lobor, Mače, Bedekovčina, Veliko Trgovišće i Sveti Križ Začretje te gradova Zabok, Oroslavje i Zlatar, nisu smjeli, a neki zbog njenog mirisa još ne smiju, koristiti vodu za piće.

Uoči današnjeg sastanka zagorskih načelnika i gradonačelnika s čelnicima Krapinsko – zagorske županije u Krapini, direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić dao je još jednu izjavu vezanu uz slučaj zagađenja potoka Reke, iz čijeg otvorenog toka dolazi oko 30 posto kapaciteta izvorišta Lobor.

Sastanak s čelnicima jedinica lokalne samouprave sazvao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar prije slučaja zagađenja vode, ali je na dnevni red, zbog ozbiljnosti situacije, ubačena i ta točka.
– Problem mirisa otklanjamo na način da ispiremo cjevovode. Danas je kontaminirano puno manje područje, pa očekujemo da će se tijekom današnjeg dana na skoro cijelom području koje je bilo kontaminirano, osigurati zdravstveno ispravna pitka voda, ili najkasnije tijekom vikenda. I dalje pozivamo građane da nam dojavljuju ako osjećaju miris. Još jedanput ponavljam, tamo gdje voda ima miris, smije se koristiti za sanitarne potrebe, tuširanje i prokuhavanje, ali ne i za piće. Tamo gdje voda nema miris, ona je zdravstveno ispravna. Naime, mi cijelo vrijeme imamo rezultate ugljikovodika u zakonskim okvirima, a problem u distribucijskom sustavu bio je isključivo miris. Za građane koji nemaju pitke vode, organizirana je opskrba vodom putem cisterni, pa se u svakoj općini i gradu zna točno mjesto gdje su one postavljene. To su cisterne u organizaciji Zagorskog vodovoda i jedinica lokalne samouprave – rekao je Mihovilić.

Najnoviji službeni rezultati laboratorijskih ispitivanja pokazuju da u vodi nisu prisutni ugljikovodici i da je ispravna za piće, no javnost je prije svega zanimalo da li je sve učinjeno po pitanju zaštite građana, a potom i zaštite vodozaštitnog područja te da li je to učinjeno koordinirano i pravovremeno.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je uoči kolegija sa zagorskim načelnicima i gradonačelnicima u Krapini, novinarima odgovarao na pitanja.

Što je sa Stožerom?

– Izlila se nafta u potok Reka, koji opskrbljuje izvorište u Loboru. Zagađenje je vjerojatno došlo zbog nesreće kamiona, iako to još nije potvrđeno i policijska istraga još traje. No, ono što je bitno jest da čim su došle prve dojave, reagirano je preko Centra 112, obaviješteni su sanitarni inspektor, vodoprivredni i ekološki inspektor te je policija izašla na mjesto događaja. Zagorski vodovod obavijestio je potrošače da je voda neispravna za piće, ali da se može koristiti u druge namjene. Mi smo kao osnivači bolnica i škola izdali priopćenje i upute kako se ponašati. Već su u četvrtak oko podneva došle prve analize, koje su potvrdile da su ugljikovodici i benzeni unutar zadanih parametara i da bi voda mogla biti za piće, ali je preporuka tako dugo dok ima miris, da se ne koristi za piće. Odmah se pristupilo čišćenju cijevi te očekujemo da bi se najkasnije tijekom subote stanje stabiliziralo. Ono što je najbitnije, jest da nismo imali nijednu prijavu da je netko tražio liječniku pomoć ili imao zdravstvene tegobe zato što je pio vodu. Također, bitno je da svi koji sudjeluju u radovima poput siječe drveća u šumama, da u vodozaštićenim područjima poštuju upozorenja koja su tamo s razlogom postavljena jer i jedna mala nezgoda može dovesti do velikih problema – kazao je župan Kolar.
Na novinarski upit da li je možda trebao odmah reagirati županijski Stožer za zaštitu i spašavanje i da li je zakazao, rekao je da ne misli da je to tako.
– Procijenili smo još u srijedu nakon prve dojave da nije toliko kritična situacija da bi trebalo dizati civilnu zaštitu. Svaka općina i grad ima svoju službu civilne zaštite ustrojenu, a s obzirom na to da se u početku radilo o samo četiri općine i dva grada, donijeli smo procjenu da to nije potrebno i to se pokazalo točnim. Reagirao je Crveni križ, koji je krenuo s opskrbom vode, za škole i bolnice vodu smo preko Javne vatrogasne postrojbe osigurali mi, a svi ostali koji su bili ugroženi to su riješili preko svojih vatrogasnih društava. Radi se o 40 posto područja distribucije Zagorskog vodovoda, a velik dio Zagorja uopće nije u tom distribucijskom području. Prema tome, u koordinaciji sa svim službama donijeli smo odluku da nije potrebno dizati Stožer, a sve ovo što se događalo u posljednja dva dana, daje nam za pravo da smo donijeli dobru odluku. Ne treba dizati paniku nakon svakog ekološkog incidenta, već treba brzo djelovati, a mi smo to odradili dobro – kazao je župan. Upitali smo ga i da li su sve vatrogasne cisterne u kojima se prevozi voda, atestirane za prijevoz pitke vode.
– Nemamo informaciju da se voda prevozi u neatestiranim cisternama, samo da je pitka voda svima osigurana. Provjerit ćemo, i ako se to stvarno dogodilo, vidjet ćemo tko je donio takvu odluku. Inače, u svim školama koje nemaju javnog distributera, imamo aparate za vodu. U svakom slučaju, provjerit ćemo to, jer smo rekli da imamo na raspolaganju šest cisterni od tisuću litara, koje možemo dostaviti na lice mjesta i koje će puniti profesionalne vatrogasne postrojbe – kazao je župan.

Kako nas štite?

– Nisu cisterne svih DVD-a atestirane za prijevoz pitke vode. Preko Vatrogasne zajednice KZŽ angažirana je samo autocisterna za prijevoz pitke vode za potrebe Opće bolnice Zabok u četvrtak i petak, dok je sve drugo išlo na inicijativu jedinica lokalne samouprave, odnosno pravnih osoba, poput vrtića ili škola. Naravno, uvjet je da se i ta voda za piće toči negdje gdje nije kontaminirana, pa je cisterna s vodom koja ide u bolnicu napunjena u Krapini – kazao nam je zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić.
Doznajemo kako JVP Krapina ima dvije takve cisterne. Inače, u četvrtak i petak šest DVD-a je na šest različitih lokacija distribuiralo vodu.
Pitanja imaju i neki načelnici i gradonačelnici ugroženih područja.
– Nas u Loboru interesira postrojenje Zagorskog vodovoda u Cukovcu, na izvoru. Oni tamo imaju zaposlene ljude koji, nama je rečeno, moraju kontrolirati tu vodu. Kako to da ti ljudi, prije nego što su građani dojavili da voda smrdi, nisu primijetili da se nešto događa? Kako oni prate ta potencijalna zagađenja? Kako oni svakodnevno kontroliraju tu vodu koju mi svi zajedno pijemo? Dakle, ako je izvor otvoren, tko to kontrolira? Mi znamo da Planinarsko društvo “Pusti Lobor” dolazi i čisti taj potok Reku, ali nitko drugi to ne čini. Pa tko to treba održavati ako iz njega ide voda koju mi svi zajedno pijemo – pita se načelnica Lobora Ljubica Jembrih, dodajući da oni nisu organizirali distribuciju vode putem svog DVD-a, jer njihove cisterne nisu za prijevoz pitke vode, nego tehničke vode.
– Pa neću ljudima voziti tehničku vodu koja ionako nije za piće. Imali smo u četvrtak dogovorenu jednu cisternu iz Zaboka za Lobor – grad i u petak je trebala doći pitka voda iz Krapine u atestiranoj cisterni. Također, organizirali smo i u manjim količinama prijevoz pitke vode iz naših manjih lokalnih vodovoda – rekla nam je načelnica Lobora Jembrih i time nas ponukala da provjerimo da li se voda u drugim općinama i gradovima građanima dostavlja u atestiranim cisternama.
Iz Grada Zaboka, Grada Oroslavja i Općine Bedekovčina rekli su nam kako oni imaju atestirane cisterne za dovoz pitke vode, dok u preostalim općinama koriste cisterne koje nemaju “taj papir”, ali se ionako koriste samo za dostavu vode građanima koji i inače nemaju pitke vode.
Tako su nam primjerice iz Općine Sveti Križ Začretje odgovorili kako su tijekom četvrtka organizirali distribuciju vode građanima iz sljedećih izvora: Crveni križ je dostavio vodu u hermetički zatvorenim bocama, voda je kupljena u lokalnim trgovinama, dovezena je u inox cisterni dostavljenoj od strane Zagorskog vodovoda d.o.o. te putem cisterne DVD-a Sveti Križ Začretje, koja se i inače koristi za dostavu pitke vode građanima.
– Uz sve navedeno, napominjem da smo kupili i plastične posude u koje su građani koji nisu imali svoje posude, mogli točiti vodu – rekao je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, dodajući da će se isti način vršiti distribucija vode i tijekom petka, a po potrebi i dalje. Upravo je on na kolegiju župana i svih gradonačelnika i načelnika upitao direktora Zagorskog vodovoda Marija Mihovilića kada će se moći prestati s distribucijom vode građanima putem cisterni, no odgovor je bio neodređen.
– Voda je zdravstveno ispravna i može se piti, no preporuka je da se, ako još ima miris, ne pije dok miris ne nestane – odgovoreno je. Stoga će se u Začretju osigurati voda za mještane još u subotu od 8 do 10 sati ujutro.
Na pitanje gradonačelnika Oroslavja Emila Gredičaka što će se dogoditi ako netko od građana ipak popije vodu koja ima miris, hoće li imati zdravstvenih posljedica, odgovoreno je da su granice ugljikovodika u dozvoljenim granicama te da nema opasnosti.
Ravnatelj Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije Davor Šimunović rekao nam je da o distribuciji vode može reći samo za onaj dio koji ide preko CK-a, budući da s drugim načinima nije upoznat.

FOTO: GDCK Zabok
FOTO: GDCK Zabok

– Ja samo znam da se županijski Stožer za zaštitu i spašavanje nije sastao i nemam nikakve informacije, jedino od svojih ravnatelja iz gradskih društava Crvenih križa, koji su me kontaktirali i zamolili za određenu količinu vode. Tako da smo u četvrtak angažirali kamion s 4800 litara vode, koja je dostavljena na područje Zlatara, Donje Stubice i Zaboka, a u petak ide još 11.000 litara u flašama od 5 litara i litru i pol, to je, kupovna hermetički zatvorena voda ispravna za piće, iz strateških rezervi Hrvatskog Crvenog križa – kazao je Šimunović.
Postavlja se stoga pitanje da li se Stožer za zaštitu i spašavanje ipak trebao sastati i vidjeti tko što ima na raspolaganju te koordinirati, prije svega, istovremenim dojavama gradovima i općinama da njihovim slavinama teče kontaminirana voda, što, doznajemo, nije bio slučaj, a potom i akcijom dostave vode građanima s ugroženih područja – svima iz atestiranih cisterni za prijevoz pitke vode.
Inače, prva dojava o sumnjivom mirisu vode iz slavina stigla je u srijedu iz Opće bolnice Zabok.

Dijaliza u ZG

– Odmah po saznanju da s vodom nešto nije u redu, prekinuli smo njezino konzumiranje u bolnici. Vodu otada dobivamo u cisternama Javne vatrogasne postrojbe, tako da sve funkcionira potpuno normalno – kazao nam je ravnatelj bolnice Tihomir Vančina.
No ipak, doznajemo kako se pacijenti s dijalize od četvrtka voze u Kliničku bolnicu Sveti duh.
– To je istina, kada sve s vodom bude u redu, pacijenti će se vratiti ovdje, vjerujem da će se kroz subotu, najkasnije u nedjelju, stanje normalizirati – kazao je Vančina.
A vezano za vodozaštitna područja, riječ je na kolegiju župana, načelnika i gradonačelnika uzeo gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.
– Šume se sijeku, i to ne samo legalno. Imamo situaciju da u vodozaštitno područje može ući svatko s bilo kojim prijevoznim sredstvom. Možda nekad, kad se išlo s kolima i konjima to nije bilo tako opasno, ali danas kada dolaze sa šleperima s prikolicama, taj put i taj pristup nije adekvatan i možemo očekivati uskoro iste situacije. Nažalost, ni na cestama se ne kontrolira da li je drvo odobreno za siječu, ali ovdje nije problem samo šuma, do kojih nam je također stalo, već i vodozaštitno područje. Mi se hvalimo da smo bogati s vodom, ali jesmo dok jesmo. Tako da je vrijeme za alarm i ovo je prilika sada, kad nažalost imamo takav incident, da počnemo razmišljati i dignemo taj problem na jednu višu razinu, tu ima posla za ministarstva – kazao je Hanžek. Na sastanku je stoga donesen zaključak da se nadležnom ministarstvu pošalje zahtjev da se uredi upravljanje zaštićenim vodnim zonama, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale ubuduće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba