NA SVIJETU NIGDAR NI BILO PRAVICE, ALI SE ZA NJU VREDI BORITI: Na novoj lokaciji kraj Dvorca Stubički Golubovec 11. puta uprizorena borba plemićke i seljačke vojske, koja je završila gušenjem kmetskog ustanka

PONOVNO OŽIVJELO SJEĆANJE NA ŽRTVU ZAGORSKOG SELJAKA: Na spektakularnoj “Bitki kod Stubice” okupilo se oko 250 sudionika i 20 tisuća posjetitelja

Objavljeno: 09.02.2019. Jelena Jazbec

U noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine označen je početak seljačke bune, čiji je predvodnik bio Ambroz Gubec, kasnije nazvan Matija, iz Gornje Stubice. Buna je ugušena na današnji dan prije 446 godina, kada je plemićka vojska Franje Tahyja kod Stubičkih Toplica porazila seljačku vojsku. Već jedanaestu godinu zaredom donjostubička Družba Vitezova Zlatnog Kaleža organizira uprizorenje te spektakularne bitke, koja iz godine u godinu privlači na tisuće posjetitelja.
Manifestacija “Bitka kod Stubice” počela je prije tjedan dana u Gornjoj Stubici, tradicionalnim puntanje kmetov, a danas već od podneva pobunjeni su se kmetovi okupljali na središnjem trgu u Donjoj Stubici, pod vodstvom Matije Gupca, kojeg je i ove godine utjelovio Krešimir Končevski.

– Seljaki su se pobunili zbog velike nepravde koja je nad njima delana. Oni su tada imali dosta volje, bez obzira na teške uvjete u kojima su živjeli, a dignu svoj glas, budu složni i da se protiv nepravde bore i oružjem. Na svijetu, nažalost, nigdar nije bilo pravice, ali se navek za nju treba boriti. Tadašnji seljaki to su pokazali bunom, a to bi trebao biti putokaz i današnjim ljudima, da se za pravicu vrijedi boriti – rekao nam je Matija Gubec.
Pobunjeni su seljaci u koloni krenuli prema Dvorcu Stubički Golubovec, pokraj kojeg je ove godine po prvi puta uprizorena bitka, nakon što se manifestacija proteklih deset godina odvijala na lokaciji pokraj “Majsecovog mlina”.

Pun pogodak

– Nova lokacija održavanja bitke se pokazala punim pogotkom. Ovdje je mnogo više prostora, mnogo više mogućnosti za gledatelje, ali i za same sudionike bitke, s obzirom na to da imaju i puno veće bojno polje. Svoju je ulogu odigrao i dvorac, tako da sam u svakom pogledu jako zadovoljan. S obzirom na to da su Krapinsko – zagorska županija i Grad Donja Stubica vlasnici dvorca i zemljišta oko dvorca, a u procesu rješavanja vlasništva je i zemljište na kojem se odvijala bitka, nema razloga da se bitka i dalje ne odvija ovdje i narednih godina – rekao je donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić.

Prije početka bitke, kmetska je vojska stala ispred dvorca, a na balkonu se pojavio vlastelin Tahy. Njihove su pritužbe u njemu izazvale bijes, pa je dogovoreno da će se sve riješiti na bojnom polju. Iako veoma hrabra, seljačka vojska nije se mogla oduprijeti Tahyjevim vojnicima, naoružanima puškama i topovima.

– Bitka je završila na povijesno očekivan način, ugušena je pobuna seljaka, no, ovaj je događaj ostao zapisan, o njemu su se pisala literarna djela, on se oslikavao, u čemu su sudjelovali naši najbolji umjetnici. I mi koji smo sudjelovali u uprizorenju bitke dali smo svoj doprinos i to je ono najvrjednije što je ostalo od naše slavne povijesti – rekao nam je Matija Gubec.
Vlastelin Franjo Tahy, kojeg je utjelovio Zdravko Grabušić, nije krio zadovoljstvo.

– Povijest je istinita, ne može biti laži. Zakaj se seljaki bune? To samo Bog zna. To je jedna opća katastrofa. A samo deset posto imaju poreza. Danas se niko ne buni, u moje vreme se svi bunili. Sramota! I zato ih sigurno čeka drugačija sudbine nego kaj bi to bilo da im sudi današnje pravosuđe – rekao je vlastelin.

Dodatni sadržaji

Ivan Štefek, predsjednik Družbe Vitezova Zlatnog Kaleža, utjelovio je pak lik vojnika lije Gregurića.

– U manifestaciju je uloženo jako puno truda, bitku smo pripremali posljednjih mjesec dana i po meni, ovo je bilo najbolje izdanje do sad. Sudjelovalo je 250 sudionika iz 23 udruge, iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Italije. U pravilu, prikazujemo povijest kakva je i bila, ali, s obzirom na to da je prošle godine bila deseta manifestacija, odlučili smo napraviti da ipak pobijedi kmetska vojska i to ćemo ponoviti na 15. obljetnicu – rekao nam je.
Gradonačelnik Gospočić pohvalio je organizatore.
– Spektakularno, prekrasno, mjesec dana velikog truda nam se apsolutno isplatilo i ovom prilikom mogu samo zahvaliti Družbi Vitezova Zlatnog Kaleža, koja je to sve započela prije 11 godina i koja još uvijek ima entuzijazma sve to organizirati. Zahvaljujem i našoj Turističkoj zajednici, svim djelatnicima Grada Donja Stubica, Gradu Zagrebu i Krapinsko – zagorskoj županiji – rekao je.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar otkrio nam je kako je prema prvim procjenama, kroz Donju Stubicu prošlo 20-ak tisuća posjetitelja.

– Današnji odaziv ljudi opravdao je sva naša očekivanja. Promjena lokacije i bogatiji program rezultirao je time da se ovdje okupilo 20-ak tisuća ljudi. Uvidjeli smo i da su potrebni dodatni sadržaji, pa će iduće godine bojno polje i prostor oko dvorca, s vojnim taborom, biti otvoren već od 11 sati, te će se ovdje odvijati manje bitke, posjetitelji će se moći fotografirati sa sudionicima bitke i slično – najavio je Kolar.
U publici je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
– Da nije bilo Seljačke bune, ne bi bilo ni Drugog svjetskog rata ni Domovinskog rata. Koliko vidim, “šora” je danas uspjela, borci su umorni, ali sad bumo se malo odmorili. Šalu na stranu, Grad Zagreb je ponosan da je mogao sudjelovati i pomoći u organizaciji ove veličanstvene epopeje – zaključio je Bandić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba