NAJVEĆI SKOK U POSLJEDNJIH DESETAK GODINA: Prošle godine u hrvatskim javnim bolnicama rođeno 791 dijete više nego u 2017.

DOBRE VIJESTI STIŽU I IZ ZABOČKOG RODILIŠTA: Rođeno 37 djece više nego u 2017.

Objavljeno: 05.02.2019. zagorjeinternational

U rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u 2018. je godini rođeno 37 djece više nego u 2017., točnije, 885 beba u odnosu na 848. Tako se grad Zabok našao među 16 hrvatskih gradova koji su zabilježili već broj rođenih beba u odnosu na godinu ranije, dok su negativni trendovi još uvijek prisutni u njih 12, piše portal Gradonačelnik.hr, koji je prikupio podatke o novorođenima iz svih hrvatskih javnih bolnica.

Zagreb i Split

Podaci pokazuju kako je prošle godine u većini hrvatskih rodilišta rođeno više beba nego godinu ranije. Ukupno je u Hrvatskoj rođeno 791 dijete više nego u 2017. godini. Najveći plus u apsolutnim brojkama, očekivano, bilježe Zagreb i Split, a na trećem mjestu je Bjelovar. Gledano u postocima, najveći rast zabilježen u metkovačkom rodilištu – čak 39 posto. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2017. godini u Hrvatskoj je rođeno 36.556 djece, a istraživanje portala Gradonačelnik.hr pokazalo je da je u 2018. godini samo u rodilištima državnih bolnica rođeno 36.890 djece. U godini prije u tim bolnicama rođeno je, pak, 36.099 djece.

Nije službeno

Naravno, valja u obzir uzeti da to nisu konačni ni službeni podaci, jer ne obuhvaćaju privatne klinike, djecu rođenu kod kuće ili drugdje, a u nekim je slučajevima riječ o stranim državljanima koji su rođeni u Hrvatskoj, no, činjenica jest da se radi o značajnom povećanju broja djece rođene u hrvatskim bolnicama. Radi se o skoku kakav u Hrvatskoj nije zabilježen od 2009. godine, koji je posebno značajan kada se uzme u obzir broj mladih koji je odselio u inozemstvo, piše Gradonačelnik.hr.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba