Svetokriška udruga “Djedovina” pokrenula novi ciklus predavanja i tribina pod nazivom “Kultura zdravlja”

Na prvom predavanju u Muzeju Žitnica mlada doktorica veterinske medicine govorila na temu “Jesu li bakterije pametnije od nas?”

Objavljeno: 05.12.2018. JJ

Svetokriška udruga “Djedovina”, uz dosadašnje književne sadržaje i promicanje znanstvenih aktivnosti, pokrenula je novi ciklus predavanja i tribina pod nazivom “Kultura zdravlja”. Dopredsjednica udruge Nada Jačmenica ovu ideju objašnjava kao logičnu izvedenicu iz aktivnosti udruge koje, uz zaštitu kulturne baštine, obuhvaćaju i promicanje kulture življenja, što svakako podrazumijeva i kulturu zdravlja.

“Sa zrnom soli”

Predsjednica udruge Doroteja Jačmenica Pušenjak, voditeljica programa, pojasnila je kako se u ciklusu “Kultura zdravlja” neće njegovati sveprisutan, negativan i trgovački unosan kult zdravlja. Cilj je aktivnosti govoriti o zdravlju u okviru njegove definicije od strane Svjetske zdravstvene organizacije te ga njegovati i čuvati sa “zrnom soli” i mjerom, dodala je Jačmenica Pušenjak.
Prvo predavanje u tom ciklusu pripremila je Marina Sinković, mlada doktorica veterinarske medicine iz Krapinskih Toplica. Ona je u svetokriškoj Žitnici slikovitom prezentacijom potvrdno odgovorila na intrigantno pitanje u nazivu predavanja “Jesu li bakterije pametnije od nas?”

Upute za pravilno korištenje

Sinković je objasnila pojavu i mehanizam nastanka rezistencije bakterija na liječenje antibioticima te navela razloge koji do toga ozbiljnog problema dovode. U zaključku predavanja publici je uputila preporuke za pravilno korištenje antibiotika kao prevenciju stvaranja rezistencije, s naglaskom na izbjegavanje samoordiniranja lijekova te uvažavanje liječničkih uputa o potrebi i dužini trajanja antibiotske terapije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba