Jučer je u Termama Tuhelj održan međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva, na kojem je sudjelovalo 70 ekipa sa 120 raznih slastičarskih uradaka

Evo tko su pobjednici 7. “Interslasta”

Objavljeno: 17.10.2018. JJ

U utorak je u Termama Tuhelj održan 7. “Interslast”, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Prijavilo se 70 ekipa s ukupno 120 raznih slastičarskih, natjecateljskih uradaka iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Paname, Slovenije, Njemačke, Turske i Hrvatske, koje su se natjecale u pripremi izvornih, hrvatskih savijača u pet kategorija, među kojima su i zagorski štrukli.
U sklopu kongresa, održano je i natjecanje slastičara “Pastry CUP of Croatia” te natjecanje srednjih slastičarskih škola s područja Alpe – Jadran i zemalja bivše Jugoslavije. Ovogodišnji “Interslast” na neki je način bio u znaku zagorskih štrukli, pa su sudionice tradicionalne manifestacije Krapinsko – zagorske županije “Babični kolači” imale radionicu i degustaciju ove izvorne delicije. Posebno je bilo zanimljivo kušati izvorne slastice inozemnih slastičara, pa su, primjerice, panamski sudionici predstavili cocadas i golleriu, britanski sudionici engleske kolače iz 18. stoljeća, lemon drizzle cake, a gosti su mogli kušati i francuske eklere te brojne druge slastice. “Interslast” je otvorio župan Željko Kolar, a otvorenju je nazočio i koprivničko – križevački župan Darko Koren.

Pastry CUP i Artslast

Na natjecanju “Pastry CUP of Croatia”, prvo je mjesto osvojila Marina Glavač iz Bistre, drugo Ivan Prigorac Knezić iz Oroslavja i treće Sara Hostnik iz Mercatora Ljubljana. Na “Artslastu”, internacionalnom natjecanju učenika srednjih škola, pobjedu je odnijela Tea Pokos iz rovinjske Strukovne škole Eugena Kumičića, koja je time ostvarila pravo sudjelovanja na Svjetskom natjecanju SIGEP, koje će se održati u Italiji iduće godine. Druga je bila Ines Merklin iz Izobraževalnog Centra Piramida Maribor, a treća Helena Obolnar iz Bic Biotehniškog Izobraževalnog Centra Ljubljana. Ocjenjivali su ih Dragica Lukin, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske, Miroslav Dolovčak, predsjednik Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza i Stjepan Vincek, slastičar iz Zagreba.

Štrufest za juniore i seniore

Uspješne rezultate ostvarili su i predstavnici s područja Krapinsko – zagorske županije, pa je tako na “Štrufestu”, među mladim juniorima, u kategoriji zagorskih štrukla, prva bila Valentina Trčak iz SŠ Zabok, druga Štefica Kukolja i treća Lucija Ravlić iz SŠ Pregrada. U žiriju su bili Dražen Đurišević, direktor Odjela za promocije Podravke, Marina Paleka iz Podravke i Ivan Borovac, predsjednik Udruge kuhara Karlovačke županije koja djeluje pri Hrvatskom kuharskom savezu.
Na natjecanju “Štrufest” seniori, u kategoriji “makovnjače – orehnjače”, prvo mjesto je osvojila Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica, u kategoriji lisnato tijesto s orašastim plodovima prva je bila Lucija Mezdić iz Termi Jezerčica, u kategoriji štrukli s raznim nadjevima pobijedila je Lucija Mezdić, također iz Termi Jezerčica, koja je bila treća i u kategoriji zagorskih štrukla. U žiriju su bili Štefica Gulija, Branko Ognjenović i Branko Žufika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba