ZAVRŠILO JE EUROPSKO PRVENSTVO U GAĐANJU FIELD SAMOSTRELOM: HRVATSKA HIMNA SVIRALA SE PET PUTA, HRVATSKI STRIJELCI OSVOJILI NAJVIŠE ZLATA

KAKAV USPJEH: Domagoj Pereglin, Valentina Pereglin i Martin Oborovečki europski prvaci

Objavljeno: 03.07.2018. JJ

Finalnim nastupima završilo je Europsko prvenstvo u gađanju field samostrelom, održano u Pärnu u Estoniji. Hrvatska je i ovog puta zabilježila sjajan uspjeh, uzevši ukupno pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje. Zlatne medalje osvojili su Domagoj Pereglin, koji je rezultat prije finala prelomio na 65 metara, pogodivši svjetski rekord, uz solidnu razliku u rezultatu prije finala, tako da je finale bilo rutinsko te je obranjena zlatna medalja osvojena prije dvije godine u Zürichu. Domagoju je ovo četvrti naslov europskog prvaka u nizu u muškoj konkurenciji. Drugo mjesto i srebrnu medalju (prvu u muškoj konkurenciji) osvojio je Marijan Kajfeš, koji svake godine napreduje te je tako došao i do ovog srebra: Andrej Krstinić je na kraju osvojio sedmo mjesto. U ženskoj konkurenciji, do svoje prve zlatne europske medalje u ženskoj konkurenciji stigla je Valentina Pereglin te je tako svjetskoj, dodala i europsku zlatnu medalju.

Posljednje natjecanje

Valentina je također sjajnim gađanjem na 50 metara (295) i na 65 metara (275) prestigla svoju najveću konkurenticu, Njemicu Inu Schmidt, koja je cijelo desetljeće na najvećim natjecanjima bila skoro nepobjediva. U finalu se razlika od sedam krugova ne ispušta iz ruku, kada su u pitanju strijelci ove razine kvalitete. Nikolina Krivanek je osvojila još jednu medalju, onu brončanog sjaja, u svom posljednjem natjecanju za hrvatsku reprezentaciju. Ova sjajna sportašica osvojila je u svojoj karijeri ukupno, pojedinačno i ekipno, čak 28 medalja. U reprezentaciji je bila pune 22 godine. Treća predstavnica, Sanja Komar, osvojila je osmo mjesto.
Martin Oborovečki stigao je do svoje prve zlatne medalje u juniorskoj konkurenciji, nakon nekoliko srebrnih i brončanih medalja u pojedinačnoj konkurenciji. U dramatičnom finalu uspio je nadoknaditi jedan krug razlike i to protiv svoje sestre Mihaele, koja ga je u posljednjem hicu finala još jednom sustigla, ali je nakon drugog dopunskog hica morala priznati bratu pobjedu. Cijelo vrijeme finala u stopu ih je pratio Francuz Gaetan Bagnard, koji je na kraju ipak osvojio broncu. Treći hrvatski predstavnik, Ivan Borak, osvojio je deveto mjesto na korak do finala.
Kadeti su u pojedinačnoj konkurenciji imali u finalu Olivera Mofardina na petom mjestu. Poslije finalnog nastupa, ostao je na istoj poziciji. Karla Bartolović je osvojila deveto, a Iva Popović Gecan deseto mjesto.

Pobjeda u novoj disciplini

U konkurenciji seniora, peto mjesto osvojio je Željko Tijan, kojeg je prestigao višestruki osvajač medalja sa Svjetskog i Europskog prvenstva, Nijemac Walter Hillenbrand.
Na svečanosti proglašenja najboljih, hrvatska himna svirana je čak pet puta, najviše od svih. Francuzi su, naime, imali tri zlatne medalje, Rusi dvije, a Česi i Mađari po jednu.
U demonstraciji vrlo atraktivne discipline Karusel, spoju trčanja i gađanja samostrelom, Valentina Pereglin, Mihaela Oborovečki i Martin Oborovečki eliminirali su sve svoje protivnike iz Češke, Estonije, tri tima iz Rusije, drugu ekipu iz Njemačke, i prvu ekipu Hrvatske, koja je, nažalost, imala kvar na jednom samostrelu, i tako su u finalnom dvoboju za prvo mjesto s prvom ekipom Njemačke izvanrednim nastupom do samog kraja s 2:0 osvojili naslov pobjednika u ovoj novoj disciplini. Valja napomenuti da su u prvih šest hitaca pogodili četiri stroga centra i samo dvije devetke i još k tome stekli vremensku prednost od desetak sekundi, protiv čega Nijemci nisu imali nikakve šanse, pa su na kraju ovom mladom timu morali priznati pobjedu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba