Dan Krapinsko – zagorske županije

Vlasta Hubicki: Županije su opravdale postojanje, decentralizacija ne smije ostati mrtvo slovo na papiru

Objavljeno: 22.04.2016. mladenmandic

 

Uz Jurjevo, Krapinsko – zagorska županija obilježila je svoj dan. Svečana sjednica Županijske skupštine uz 23. godišnjicu osnutka Županije, održana je u Velikoj dvorani Grada Klanjca. Na svečanosti su osim županijskih vijećnika bili gosti iz županija diljem Hrvatske, zagorski saborski zastupnici te predstavnici zagorskih ustanova i poduzeća. Pozdravivši na početku sjednice sve vijećnike i goste, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki rekla je kako su od 1993. godine u 23 godina postojanja Županije održane 133 sjednice Županijske skupštine.

Realizacija projekata

– Bez obzira što neki danas dovode u pitanje postojanje županija, one su opravdale svoje postojanje i treba ih sačuvati jer su upravo postojanjem naše županije realizirani neki bitni projekti poput izgradnje zagorske Opće bolnice na Bračku, ekološki razvoj, zaživjet će projekt izgradnje najsuvremenijeg smetlišta u Piškornici, izgrađene su školske sportske dvorane diljem Zagorja i realizirani mnogi drugi objekti. Proces decentralizacije Hrvatske ne smije ostati mrtvo slovo na papiru – poručila je Vlasta Hubicki.

Župan Željko Kolar posebno je istakao tri važna projekta za Zagorje. To su projekt Baltazar gdje se s 83 pomoćnika u nastavi osigurala skrb za 121 dijete, projekt uređenja županijske zgrade u Krapini gdje su postavljeni visoki standardi energetske učinkovitosti te gospodarstvo, gdje je u samo godinu dana u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta odobreno 68 milijuna kuna na projektu kreditiranja poduzetnika i obrtnika. Smanjen je i broj nezaposlenih, gdje su dosegnute brojke iz 2009. godine, rastao je broj novozaposlenih čija je godišnja stopa od 3,6 posto najveća u Hrvatskoj, peterostruko je povećan broj noćenja u Zagorju i sedam je puta veći broj zaposlenih u turizmu. Posebice valja istaknuti projekte u cestogradnji, za što je, kazao je Kolar, najzaslužniji bivši ministar prometa iz Zagorja, Siniša Hajdaš Dončić.

Glave skup

– Nadam se da će projekte nastaviti i nova Vlada. Kada stavimo glave skup, nitko nam ništa ne može – rekao je Kolar.
U ime zagorskih općina sve je prisutne pozdravio klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek, u ime županija župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te u ime Dubrovačke županije Ivan Margaretić, a u ime zagorskih saborskih zastupnika Tomislav Končevski. U programu su nastupili Branko Greblički Ventek i Vinski brati te Lucija Jelušić.
Nakon svečane sjednice delegacije Krapinsko – zagorske županije i braniteljskih udruga položili su vijenac i zapalili svijeće kraj spomenika Lijepoj našoj u Zelenjaku, a nakon toga nastavljeno je druženje svih uzvanika i gostiju u restoranu Zelenjak.


Dobitnici županijskih priznanja

Uz prikazivanje prigodnog filma, na svečanoj sjednici Županijske skupštine uručene su i Plakete i Povelje zaslužnim udrugama, tvrtkama i pojedincima. Županijske povelje dobili su Mira Pižir, začetnica Recitala ljubavne poezije “Željka Boc” u Mariji Bistrici, novinar te kulturni i sportski djelatnik Ivo Šućur, Udruga distrofičara Krapina, Udruga veterana Specijalne policije Barun, zagorska 103. brigada Hrvatske vojske, Ženski nogometni klub Pregrada, poduzeće Kostel promet iz Pregrade, tvrtka AquafilCRO iz Oroslavja i tvrtka Štefan d.o.o. iz Kumrovca.
Plakete za promocije Županije u zemlji i svijetu primili su Udruga mladih Feniks iz Oroslavja, Udruga Sveta Ana iz Lobora, Hrvatski savez informatičara te Radio Kaj. Plaketu za životno djelo ove je godine pripala Viktoru Crneku koji je zbog bolesti bio spriječen prisustvovati dodjeli nagrada, pa ju je primio njegov sin. U ime nagrađenih zahvalio se direktor Radija Kaj, Drago Gradečak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba