BEDNJA: Povodom Dana planete Zemlje, udruzi ‘Čmalico’ uručene dvije nove pčelarske vage

“Pčele kao oprašivači sudjeluju u proizvodnji svakog četvrtog zalogaja hrane te je svaka pomoć dobrodošla”

Objavljeno: 25.04.2024. zagorjeinternational

Općina Bednja nastavlja s aktivnostima opremanja Pčelarske udruge “Čmalico”. Tako su u utorak, povodom Dana planeta Zemlje, Udruzi predane dvije nove pčelarske vage koje će biti uključene u projekt motrenja medenja. 

– Pčelarstvo je izuzetno važna djelatnost koja ima puno širi značaj od same proizvodnje meda i ostalih pčelarskih proizvoda. Pčele kao oprašivači sudjeluju u proizvodnji svakog četvrtog zalogaja hrane te je svaka pomoć dobrodošla – poručio je predsjednik Udruge Danijel Godinić, zahvalivši pritom načelniku Damiru Poljaku na razumijevanju za potrebe lokalnih pčelara, kao i svesrdnoj pomoći koju Udruga dobiva od Općine Bednja i njezinih čelnih ljudi. 

I novouručene pčelarske vage, koje su se pokazale kao izuzetno važan alat u modernom pčelarstvu, pružit će pčelarima potpunu sliku o pašnim prilikama na području Općine Bednja.  

Zahvalama načelniku Poljaku i Općini pridružio se i Milan Vukovski, tajnik Udruge “Čmalico”. 

– Lijepo je znati da su njihova vrata uvijek otvorena kada je riječ o potrebama naše Udruge. Pčelarska proizvodnja u mnogočemu je specifična i nesigurna, što se najbolje vidi i po trenutnoj situaciji. Naime, trenutno je u tijeku cvatnja bagrema, a vremenske prilike su takve da pčele uopće ne mogu iz košnice, čime je još jedna pčelarske godine dovedena u pitanje – objasnio je Vukovski 

Načelnik Poljak na rad Udruge i suradnju s pčelarima ima samo riječi hvale, dodavši da uvijek mogu računati na pomoć Općine. 

– Pčelarstvom se obično bave starije osobe i mali je broj mladih među pčelarima, stoga me posebno veseli što su danas vage uručene dvojici najmlađih članova Udruge koji žele u svojem radu koristiti moderne metode pčelarenja. Kao i u svakoj drugoj poljoprivrednoj proizvodnji, izuzetno je važno pratiti i usvajati nova znanja te ih primjenjivati u svojem radu. Pčelarske vage će u svakom slučaju pomoći u tome – naglasio je načelnik Poljak. 

Pčelarske vage su uručene Tinu Kušeniću iz Prebukovja i Karlu Smrečkom iz Ježovca. Tako je pored vaga koje su već prije dobivene od Općine i instalirane u Cvetlinu, Bednji i Rinkovcu, novom donacijom i projektom motrenja medenja pokriveno cijelo područje Općine Bednja. 

A pripremili su i pčelari poklon za načelnika Poljaka. Predsjednik Godinić mu je povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje poklonio keramički cvijet, rad članove Udruge za očuvanje starih običaja iz Donje Voće.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba