Kratka vlada pa novi izbori za godinu dana?!

ANTI-HDZ: Ovo je nova ideja kako spriječiti treći mandat Andreja Plenkovića

Objavljeno: 19.04.2024. zagorjeinternational

Kako doznaje Index iz izvora bliskih koaliciji Rijeke pravde, danas se u krugovima anti-HDZ-ovske koalicije pojavila ideja o slaganju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana te napravila samo nekoliko ključnih stvari – promijenila izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smijenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog odvjetnika i eventualno ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan Lex AP, koji je HDZ progurao kako bi spriječio curenje informacija o korupcijskim aferama u javnost. 

Mandatar takve vlade bila bi osoba koja se kandidirala na izborima, što isključuje Zorana Milanovića. Kako doznaje Index, jedan od čelnika oporbenih stranaka je s tom idejom danas došao Peđi Grbinu, predsjedniku SDP-a i čelniku koalicije Rijeke pravde. Grbin je rekao da bi podržao takvu ideju, ali uz uvjet da mandatar takve vlade ne bude mostovac Nikola Grmoja. 

Namjera je da se za mandatara odabere ozbiljna osoba na koju se može računati da će napraviti dogovorene ključne točke a da osim toga bude riječ praktički o tehničkoj vladi. 

Kad se realizira tih ključnih nekoliko točaka plana, koje bi po mišljenju čelnika anti-HDZ-ovske oporbe osigurale poštenije izbore, raspisali bi se novi izbori.  

Što se pak tiče današnje ideje Mosta da se 76 ruku protiv HDZ-a skupi u suradnji s Mostom i DP-om, a bez Možemo i SDSS-a, iz SDP-a neslužbeno poručuju za Index da na to ne bi pristali jer bi tako praktički prepustili cijelu vladu desničarima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba