‘Dobrodošli Kući’

KLANJEC: Kuća Klajn danas otvara sva svoja vrata!

Objavljeno: 16.05.2024. zagorjeinternational

Trodnevnim programom “Dobrodošli Kući”, od danas do subote, udruga Kućni Kolektiv slavi vrijednost Kuće Klajn koja počiva u njenoj ulozi kao utočišta za kreativne umove i inspirativnog prostora za boravak, kreaciju i izvedbe koje ova Kuća donosi u život Klanjca, ali i svih onih koji su prepoznali značaj ovog prostora.

Program započinje otvaranjem obnovljene dvorane Kina Martin, što ujedno simbolizira daljnje ukorjenjivanje u tkivo klanječke i regionalne kulture, te stvaranje mjesta u kojem umjetnici mogu stvarati u mirnom ambijentu Zagorja, dok se publika susreće s vrhunskim suvremenim izvedbama iz Europe i Hrvatske. Sama dvorana Kina obnovljena je sredstvima donacije privatnih i fizičkih osoba iz hrvatske i inozemstva. 

Osim toga, Kuća stavlja u funkciju sve prostore u i oko kuće. Gledati će se filmovi, plesne i cirkuske predstave za djecu i odrasle, izložbe i radionice, a umjetnici i susjedi će se družiti uz kulturu te finu hranu i piće. U subotu će posjetitelji moći nabaviti posebne proizvode – majice, torbe i kuhinske krpe. Cijeli postupak i nastanak sitotiska moći će se pratiti uživo u nekoliko etapa, a kroz sam proces će nas voditi naš stručni suradnik za merch i grafiku Marko Dajak. 

Program 

Danas, prvi dan, Kuća otvara izložbu u Kućnoj knjižnici na prvom katu naziva “Dobrodošli kući” na kojoj će se svakog dana za vrijeme trajanja programa moći razgledati umjetnički i povijesni značaj kuće, ali i plakati i fotografije s programa koje je Kućni Kolektiv već organizirao u posljednje tri godine djelovanja. U 19 sati svečano će se otvoriti dvorana kina Martin, a kasnije će se svi uzvanici družiti na koncertu u parku klanječke grupe “Vrijeme Vinila”.

Drugog dana, 17. svibnja, ljubitelji kazališta i filma dolaze na svoje. Izložba u knjižnici bit će otvorena tijekom poslijepodneva, a koncert Orkestra ‘Poco Loca’ obećava razigran spektakl koji je otvoren. Filmofili će uživati u dva različita iskustva – kultni film Branka Bauera “Martin u oblacima” iz 1961. prikazuje se za ljubitelje klasika i u spomen na kultnog klanječkog projekcionista Martina Someka, po kojem je kino dobilo ime. U suradnji s Animafestom, svjetskim festivalom animiranog filma, za djecu je u istom terminu osmišljen poseban program pod nazivom “Filmska Martineja”. Večer će završiti s filmskom glazbom parku uz koncert ‘Zagorje Brass Kvinteta’.

Finalnog dana programa, 18. svibnja ujutro se održava predstava “Priča o vodi” Marka Makovičića, posebno prilagođena najmlađoj djeci. Tijekom dana. Popodne je rezervirano za cirkuske predstave i radionice slovenske cirkuske trupe ‘MismoNismo’, gdje će park postati pozornica za akrobatski talent i interaktivne igre. Večernji program zaključuje plesna predstava Plesnog kolektiva ‘Škvadra’ “Preživjeli,” u garaži Kuće Klajn, a nakon toga slijedi koncert ‘Antun IDEM’, koji u Klanjec dolazi u sklopu Rock&Off turneje. 

Kuća Klajn je sinergija povijesti, umjetnosti i modernosti koja odražava duh svih onih koji su s ljubavlju i trudom uložili u njezin razvoj. Novi sadržaji pružaju platformu koja će ugostiti domaće i strane umjetnike, poticati kreativno izražavanje i prenositi znanje generacijama koje dolaze. Ovim trodnevnim programom želimo ukazati na sve što Kuća Klajn predstavlja lokalnoj i regionalnoj kulturnoj zajednici, ističući njezinu posvećenost unapređenju i održavanju umjetničke baštine grada Klanjca ali i šire.

Program Kuće Klajn i Kućnog kolektiva sufinancira se sredstvima Zaklade Kulture nove, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. 

Kuća Klajn vas dočekuje raširenih ruku i otvorenih vrata. Dobrodošli Kući!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba