VARAŽDIN: Mladim šahistima uručeni pehari za ostvarene rezultate na PUŽ-u. Župan Stričak poručio:

“Disciplina je to koja razvija strateške i taktičke vještine, potiče racionalnost u donošenju odluka i dugoročno promišljanje”

Objavljeno: 09.04.2024. zagorjeinternational

U Skupštinskoj dvorani Županijske palače uručeni su pehari najboljima na PUŽ-u – Pojedinačnom županijskom prvenstvu u šahu za osnovne i srednje škole u školskoj godini 2023./24. 

Pehari su dodijeljeni u tri kategorije, za niže i više razrede te srednje škole, a pehare su im uručili župan Anđelko Stričak i predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije te voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun. Uručenju nagrada prisustvovao je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek. 

Čestitavši mladim šahisticama i šahistima, župan Stričak je naglasio kako Varaždinska županija kontinuirano ulaže znatna financijska sredstva u resor obrazovanja, a nadogradnja standardnim kurikulima su svakako naši Centri izvrsnosti koji su postali prepoznatljivi i van Hrvatske. 

– Danas je prilika da čestitamo našim mladim šahisticama i šahistima na vrhunskim rezultatima koje ostvaruju na natjecanjima, ali i da kažemo jedno veliko hvala ljudima koji rade s njima. A, to su mentori koji uz entuzijazam prenose svoje znanje polaznicima Centara izvrsnosti. Uz sve današnje moderne tehnologije koje djeca i mladi koriste potrebno je zadržati sustav promišljanja, poglavito razinu strateškog promišljanja. Upravo je šah disciplina koja razvija strateške i taktičke vještine, potiče racionalnost u donošenju odluka i dugoročno promišljanje, a brojna istraživanja potvrđuju i mnoge benefite u svakodnevici koji proizlaze iz igranja šaha – rekao je župan pohvalivši rad i aktivnosti Centra izvrsnosti za šah obećavši daljnju pomoć i podršku. 

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek je istaknuo kako je ovo osma sezona županijskih “Puževa“ i peta godina Centra izvrsnosti. 

-Možemo biti zadovoljni dosadašnjim rezultatima. Kad gledate sve strategije koje imamo i na koje se oslanjamo onda je ova strategija majka svih strategija. Šahisti su naši najbolji intelektualci koje društvo ima- rekao je Huđek. 

Šahist Adrian Petrus je županijski prvak koji je na svih pet turnira bio prvi. 

– Meni je šah jedna izuzetno zanimljiva igra. Volim i uživam igrati, idem na razna natjecanja – rekao je Adrian, a s igranjem šaha počeo je u drugom razredu. 

Njegova kolegica Laura Friščić, županijska pobjednica u šahu, također je i viceprvakinja Hrvatske u ubrzanom šahu. 

– Moj interes prema šahu je zapravo potekao iz interesa mojeg brata, kada je on tek počeo igrati šah i meni se igra svidjela pa sam i ja počela igrati. Kasnije je krenula moja mlađa sestra i najkasnije moj mlađi brat, te smo svi prepoznali interes prema šahu- rekla je Laura. 

Predsjednik Šahovskog saveza Varaždinske županije i voditelj Centra izvrsnosti za šah Željko Matkun je rekao kako kroz školsku godinu postoji pet turnira gdje se šahisti bore za ukupni plasman, i nakon takvih turnira, u konkurenciji nižih razreda, viših razreda i srednjih škola, kod dječaka i djevojčica, a u ukupnom poretku se dobiju županijski prvaci. 

– Interes je vrlo dobar. U ovim turnirima kroz školsku godinu je sudjelovalo preko 250 učenica i učenika. Interes je odličan za testiranje, preko 50 učenica i učenika iskazuje interes za rad u samom Centru, a mi ih primamo 30. Rekao bi da je to sve jedan optimalan obujam koji mi zadovoljavamo – zaključio je Matkun.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba